Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Ζάκκα

«Όλα ξεκινούν με το timing και το πώς θα παρακολουθείς τον αντίπαλό σου. Αυτό έκανε ο Τζα σε όλη τη φάση. Δεν περίμενα πως θα τα καταφέρει τόσο εντυπωσιακά. Όμως, έχει “ρουκέτες” στις γάμπες του. Ήταν μια εντυπωσιακή στιγμή».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Λεμπρόν Τζέιμς για να περιγράψει το κόψιμο με τα δύο χέρια που έκανε ο Τζα Μοράντ τα ξημερώματα στην αναμέτρηση των Μέμφις Γκρίζλις με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Μια τάπα που έγινε viral και μας έκανε να ετοιμάσουμε μια ιστορική αναδρομή αντίστοιχων φάσεων. Στις παρακάτω στιγμές που επιλέξαμε οι αμυντικοί μπορεί να μην είχαν «ρουκέτες» στις γάμπες τους, όπως είπε ο «Βασιλιάς» για τον πλέι μέικερ των Γκρίζλις. Όμως, όλες τους αποτελούν τάπες που έμειναν στην ιστορία είτε για το ελληνικό μπάσκετ, είτε για το παγκόσμιο. Άλλες έκριναν τίτλους, άλλες καθόρισαν την πορεία μιας ομάδας.


Από την Α1 στο ΝΒΑ και από την Euroleague στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένα Top-10 από όλο τον κόσμο που περιλαμβάνει φάσεις που… έσβησαν τα φώτα.

Μπείτε μαζί μας στην… μηχανή του χρόνου και πάμε να θυμηθούμε (με χρονολογική σειρά) δέκα τάπες, που -μεταξύ μας- δεν ξεχάσαμε ποτέ.

Χένρι Τέρνερ: Πανιώνιος – Παναθηναϊκός (1993)

«O Χενρι Τέρνερ ίπταται και σταματά τον Νίκο Γκάλη στα τελευταία δευτερόλεπτα του Πανιώνιος – Παναθηναϊκός, δίνοντας τη νίκη στον Ιστορικό», αναφέρει η λεζάντα στο βίντεο που ανέβασε μετά από χρόνια ο Πανιώνιος. Το εν λόγω κόψιμο δεν έκρινε έναν τίτλο, αλλά σίγουρα αποτελεί μία από τις τάπες – σημεία αναφοράς στην ιστορία της Α1. Με αυτό το κόψιμο στον Νίκο Γκάλη ο Τέρνερ είχε χαρίσει την νίκη στην ομάδα της Νέας Σμύρνης κόντρα στους «πράσινους» τη σεζόν 1993-1994.

Παναγιώτης Φασούλας: Ολυμπιακός – Κίντερ Μπολόνια (1994)

Μια τάπα που έστειλε τον Ολυμπιακό στο Final Four του Τελ Αβίβ, το πρώτο της ιστορίας του. Η Κίντερ του Σάσα Ντανίλοβιτς προσπάθησε να βρει ένα τρίποντο στο φινάλε με τον Μορέτι, αλλά η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ ήταν εκεί για να… σφραγίσει την ιστορική νίκη των «ερυθρόλευκων» και μαζί και το εισιτήριο για το Ισραήλ. Το τι ακολούθησε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού… δεν περιγράφεται.

Χακίμ Ολάζουον: Χιούστον Ρόκετς – Νιου Γιορκ Νικς (1994)

Οι Χιούστον Ρόκετς πήραν το 1994 το πρώτο τους πρωτάθλημα, αλλά ίσως να μην είχαν φτάσει σε αυτόν τον θρίαμβο αν στο Game 6 των τελικών της Δύσης ο Χακίμ Ολάζουον δεν σταματούσε την τρίποντη προσπάθεια του Τζον Σταρκς. Ένα… clutch κόψιμο, που έστειλε τη σειρά σε Game 7 και λίγο αργότερα τις «ρουκέτες» στους τελικούς. Δικαίως, η φάση μπήκε στις 60 καλύτερες των πλέι οφ του «μαγικού κόσμου».

Στόγιαν Βράνκοβιτς: Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα (1996)

Η τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Μοντέρο στον τελικό του 1996 στο Παρίσι είναι μία από τις στιγμές που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για την εν λόγω φάση, που οδήγησε στο πρώτο ευρωπαϊκό του «τριφυλλιού» χύθηκε πολύ μελάνι όλα αυτά τα χρόνια, με τον Κροάτη ψηλό να ξεκαθαρίζει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του: «Η τάπα κόντρα στην Μπαρτσελόνα ήταν 100% “καθαρή”».

Μάικλ Τζόρνταν: Ουάσινγκτον Ουίζαρντς – Σικάγο Μπουλς (2002)

«Μπορώ να πηδήξω ψηλά όταν πρέπει. Ειδικά αν έχω εκνευριστεί». Το 2002 ο 38χρονος τότε «MJ» έκανε ένα κόψιμο που θεωρήθηκε από πολλούς ως το κορυφαίο όλων των εποχών κόντρα στον Ρον Μέρσερ (spoiler alert: το 2016 ο Λεμπρόν Τζέιμς ανέβηκε στην κορυφή της λίστας, για μια τάπα που θα συναντήσετε λίγο παρακάτω). Ο Τζόρνταν… εκτοξεύτηκε και μάζεψε την μπάλα και με τα δύο χέρια (!), «καθαρίζοντας» το παιχνίδι απέναντι στην πρώην ομάδα του. Iconic.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Ελλάδα – ΗΠΑ (2006)

Το block του «ΔΔ» στον Κρις Πολ… γιγαντώθηκε μέσα στα χρόνια, με δεδομένο και τον ελληνικό θρίαμβο κόντρα στις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιαπωνίας το 2006. Ο Διαμαντίδης σταμάτησε τον «CP3» όταν η «επίσημη αγαπημένη» ήταν στο -10 και στην ουσία της έδωσε το… ψυχολογικό μπουστάρισμα που χρειαζόταν, για να φτάσει στην επική ανατροπή.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (2007)

«Θα έπρεπε να έχω καρφώσει» μονολόγησε μετά από χρόνια ο Άλεξ Άκερ, για μια φάση που μνημονεύεται ακόμα. Με 20” για το τέλος ο γκαρντ του Ολυμπιακού ετοιμαζόταν να δώσει το διπλό στους Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος της σεζόν 2006-2007 κόντρα στο «τριφύλλι», αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης τον ακολούθησε από το κέντρο και τον σταμάτησε εντυπωσιακά, σηκώνοντας το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο… πόδι.

Κάιλ Χάινς, Κώστας Παπανικολάου: Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης (2013)

Ο Κάιλ Χάινς και ο Κώστας Παπανικολάου «έσβησαν τα φώτα» στον Νίκολα Μίροτις, που ετοιμαζόταν για ένα εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό στον τελικό της Euroleague στο Λονδίνο το 2013. Ήταν μια στιγμή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Πειραιωτών και στο ψυχολογικό κομμάτι. Μια διπλή τάπα που οδήγησε στην back-to-back κατάκτηση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης από τους «ερυθρόλευκους».

Λεμπρόν Τζέιμς: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς – Κλίβελαντ Καβαλίερς (2016)

The block. Το κόψιμο που έκρινε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Στο Game 7 της τρομερής σειράς Ουόριορς – Καβαλίερς το 2016, η οποία γύρισε από το 3-1 υπέρ των «πολεμιστών», με λιγότερα από 2′ να μένουν για το φινάλε, ο Λεμπρόν Τζέιμς… πέταξε και κόλλησε την μπάλα στο ταμπλό, μετά την προσπάθεια του Αντρέ Ιγκουοντάλα. Ήταν το… σύνθημα που χρειάζονταν οι «Καβς» για να φτάσουν στο δαχτυλίδι. «Ίσως το σπουδαίοτερο κόψιμο σε postseason του ΝΒΑ», έγραψαν στις ΗΠΑ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μιλγουόκι Μπακς – Φοίνιξ Σανς (2021)

Η τάπα που «Greek Freak» στους περσινούς τελικούς δεν μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα. Ο Αντετοκούνμπο φαινόταν να έχει χάσει τον ΝτιΆντρε Έιτον, αλλά εμφανίστηκε μπροστά του σαν… από μηχανής Θεός για να τον σταματήσει και να οδηγήσει τα «ελάφια» στην ισοφάριση των τελικών (2-2). «Ήξερα ότι ο μόνος τρόπος να τον σταματήσω ήταν απλά να πηδήξω και να προσπαθήσω να καλύψω την γωνία από την οποία θα προσπαθούσε να καρφώσει», εξήγησε ο «Giannis» για μια φάση που πήρε ιστορικές διαστάσεις σε χρόνο dt και αποτέλεσε το έναυσμα που χρειαζόταν η ομάδα από το Μιλγουόκι για την κατάκτηση του τίτλου.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This