Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του Treble από την Μάντσεστερ Σίτι ο θεατής έχει το προνόμιο να μπει για λίγο στα αποδυτήριά της σε μια σειρά από σημαντικές στιγμές της ονειρεμένης σεζόν που έκανε πέρσι. Και, εκτός των άλλων, παίρνει και απαντήσεις σχετικά με το ποιοι και πώς επηρέαζαν την αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών προκειμένου αυτοί να παραμένουν “πεινασμένοι” για την κατάκτηση της Premier League παρόλο που την είχαν κατακτήσει 4 φορές στην 5ετία που είχε προηγηθεί.

Παρακολουθώντας, έχεις την ευκαιρία να αντιληφθείς τον τρόπο του Πεπ Γκουαρδιόλα για να κρατά “πεινασμένους” τους παίκτες του αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζαν οι ηγετικές φυσιογνωμίες των αποδυτηρίων.

Εικόνες σαν αυτές των αποδυτηρίων της Σίτι, στην πορεία προς την κατάκτηση της Premier League 2023, ήταν αυτές που αντιλήφθηκα ότι έλαβαν χώρα στα αποδυτήρια της ΑΕΚ πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τα λόγια του Αραούχο, του Βίντα, του Σιμάνσκι έμοιαζαν με τα λόγια που ακούς στο ντοκιμαντέρ της Σίτι από τον Ρόντρι, τον Γουόκερ, τον Ρούμπεν Ντίας και τον Γκουντογκάν.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ SUPERLEAGUE

Όλο αυτό το είχαν μεθοδικά προκαλέσει ο Ματίας Αλμέιδα με τους συνεργάτες του. Περίπου 20 ημέρες πίσω, το βράδυ της 7ης Απριλίου ο Αργεντινός προπονητής το είχε “ξημερώσει” αναλύοντας την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2. Και αυτή τη διαδικασία ο Αλμέιδα την συνέχισε στις αμέσως επόμενες ημέρες, αναλύοντας κάθε φάση που κόστισε γκολ στην ΑΕΚ στη σεζόν και κάθε μεγάλη ευκαιρία που έχασε σε ένα παιχνίδι. Ο προπονητής έψαχνε ανήσυχα να φτάσει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν και ποιοι ποδοσφαιριστές παραμένουν πεινασμένοι για τον τίτλο, αλλά και σχετικά με το αν υπάρχουν και ποιοι είναι οι παίκτες που “έξυσαν” το ταβάνι τους και δεν μπορούν πλέον να αποδίδουν υπερβατικά.

Ένας συναισθηματικός προπονητής, ο Αλμέιδα, τις εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες και στους ποδοσφαιριστές του. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν τους έδειχνε την εμπιστοσύνη αλλά τους έδειχνε και την πρόκληση, ζητώντας την απάντησή τους στα παιχνίδια. Δηλαδή βάζοντάς τους απέναντι στις ευθύνες τους.

Ο Αλμέιδα προσπάθησε να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα και να προκαλέσει τον εγωισμό των ποδοσφαιριστών και του γκρουπ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Δούλεψε πολύ για να ερεθίσει συναισθηματικά τους παίκτες του. Και μετά από τη λήξη του ντέρμπι συμφωνούσε στην διαπίστωση ότι το ψυχικοπνευματικό κομμάτι ήταν το ίδιο καθοριστικός παράγοντας με το τακτικό και το τεχνικό σε αυτό το ντέρμπι. Έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια με τη χαρά κάποιου που είχε ξαναδεί την περσινή, απολύτως επιτυχημένη ομάδα του.

Αυτό που μένει σήμερα μπροστά, για να κρατά ξύπνιο τη νύχτα τον Αργεντινό προπονητή μέχρι να πάει στην Τούμπα, είναι το να διαπιστώσει αν αυτό που “έβγαλε” στο τερέν της Νέας Φιλαδέλφειας την περασμένη Τετάρτη η ΑΕΚ, αυτή η άρνηση να χάσει και να παραδώσει τον τίτλο της, θα έχει ή όχι συνέχεια, διάρκεια. Ένας προπονητής που αφουγκράζεται την ομάδα του όσο καλά το κάνει ο Αλμέιδα σίγουρα μπορεί να κάνει μια ακριβέστερη προεκτίμηση συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον. Για όλους εμάς που είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές όμως η απάντηση δεν είναι δεδομένη.

Την Κυριακή η ΑΕΚ αντιμετωπίζει μια πολύ καλή ομάδα, η οποία έρχεται από το σοκ της απώλειας βαθμών στην Λαμία, το οποίο ήρθε να προστεθεί στην ήττα από τον Ολυμπιακό, μετά και από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μπριζ. Θα είναι απολύτως φυσιολογικό για τον ΠΑΟΚ, μια ομάδα που είχε αντιδράσει και στο πρόσφατο παρελθόν μετά από ήττες, να βγάλει αντίδραση στην έδρα του και σε ένα ματς που έχει χαρακτήρα “τελευταίου χαρτιού” για τον τίτλο. Συνεπώς στις προδιαγραφές αυτό το παιχνίδι μοιάζει με ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή που είχε η ΑΕΚ στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Πέρα από όλα τα άλλα, ο Αλμέιδα τα τελευταία παιχνίδια τα αντιλαμβάνεται ως φίλτρα για να φιλτράρει το ρόστερ του σε αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται στο μυαλό του σχετικά με το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Με άλλα λόγια περιμένει να δει πόσοι από τους ποδοσφαιριστές του μπορούν ακόμη να συμπεριφέρονται ως πρωταθλητές. Μένει να δούμε πόσοι θα του το κάνουν “εύκολο” να αποφασίσει ότι κλείνει ο κύκλος τους στην ΑΕΚ και πόσοι θα του το κάνουν “δύσκολο” επειδή θα του αποδείξουν ότι παραμένουν διψασμένοι για διακρίσεις και άρα “χωρούν” στο ρόστερ της επόμενης σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This