Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν μονοπωλεί τούτες τις μέρες το ενδιαφέρον των Μedia, καθώς ο «μάγος» από το Ροσάριο έχει τη δυνατότητα να γράψει τη δική του ιστορία στην Πόλη του Φωτός και να βοηθήσει την Παρί να πάρει την κούπα που ονειρεύεται εδώ και χρόνια: Το Champions League. Κάτι αντίστοιχο ονειρευόταν και η Μαρσέιγ, όταν διεκδίκησε το «αιώνιο δεκάρι» της Αργεντινής, τον μύθο του λατινοαμερικανικού ποδοσφαίρου και του ίδιου του Μέσι. Τον Ντιέγο Μαραντόνα. Με αφορμή την μεγάλη μεταγραφή, η Ole θυμήθηκε το έντονο φλερτ με τους «Φωκαείς», για το οποίο έγραψε και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του.

Η πρόταση στον Μαραντόνα

Τους πρώτους μήνες του 1989, ο Μαραντόνα ήταν ήδη είδωλο στη Νάπολι, είχε οδηγήσει την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1986 και είχε γράψει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τις μέρες εκείνες, ωστόσο, αισθανόταν ότι πιθανόν είχε φτάσει ο καιρός για μια αλλαγή στην καριέρα και τη ζωή του. Η πρώτη κόρη, η Ντάλμα, είχε ήδη γεννηθεί και η δεύτερη, Τζιανίνα ήταν… καθ’ οδόν. Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ ήρθε για να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, προσφέροντάς του ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον που ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία του και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική πρόταση.

«Ήταν τότε που η ιδέα του να αλλάξω περιβάλλον, να φύγω, ήρθε στο μυαλό μου. Ο Μπερνάν Ταπί, τότε πρόεδρος της Μαρσέιγ, εμφανίστηκε και μου πρόσφερε όσα ήθελα και ακόμα περισσότερα. Ήμουν στο ξενοδοχείο Μπρουν του Μιλάνου, στο οποίο γύριζε μια διαφήμιση. Κάθισα μαζί του. Είχε έρθει με ιδιωτικό αεροπλάνο μαζί με τον Γκιγιέρμο Κόπολα (ατζέντης του Ντιέγο) και έναν μάνατζερ με το όνομα Σάντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαραντόνα στην αυτοβιογραφία του. «Ο τύπος μου είπε: Ας μην μιλήσουμε με αριθμούς. Σου δίνω τα διπλάσια από όσα σου δίνει η Νάπολι. Σε θέλω. Η απάντηση είναι ναι ή ναι».

H ζωή που ονειρευόταν

Για τον Ντιέγκο, δεν ήταν μόνο θέμα χρημάτων. Ήταν μια εποχή που η Νάπολι του έδινε 25 εκατομμύρια δολάρια και η πιθανότητα διπλασιασμού τους σίγουρα δεν τον άφηνε αδιάφορο, ωστόσο ήταν το γενικότερο πλαίσιο που τον δελέαζε. Ήθελε νέες προκλήσεις, να αλλάξει όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και τη ζωή του. «Υπήρχαν άλλα θεματάκια που με ενδιέφεραν περισσότερο. Μια βίλα και όχι το Φιορίτο (σ.σ Βίγια στην Αργεντινή αποκαλείται η παραγκούπολη, η φαβέλα και σε αυτή του Φιορίτο μεγάλωσε ο Ντιέγκο), ένα αληθινό σπίτι με έναν κήπο έξι χιλιομέτρων για να τρέχει η κόρη μου , για να απολαύσω την οικογένειά μου με πισίνα. Ό,τι μου υπόσχονταν συνέχεια στη Νάπολι και ποτέ δεν μου το έδιναν, επειδή απλά δεν υπήρχε.

Είχα κουραστεί να ακούω την κόρη μου να μου λέει: “Μπαμπά, πάμε να παίξουμε στο μπαλκόνι;”. Και επίσης, το είχα πει τότε και το αναγνωρίζω και τώρα: Η ηρεμία ενός πρωταθλήματος όπως το γαλλικό, περισσότερο ελκυστικό. Με έναν μήνα διακοπή τον Ιανουάριο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να να επιστρέψω στην Αργεντινή. Ήταν ένα νέο ξεκίνημα, κάτι διαφορετικό. Για να πω την αλήθεια, έδειχνε ιδανικό», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τα πρωτοσέλιδα και η υπόσχεση

Η L Equipe κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «ο Μαραντόνα στη Μαρσέιγ», όμως κάποιος είχε διαφορετική άποψη. Και εκείνος ήταν ο Κοράντο Φερλάινο, ο πρόεδρος της Νάπολι. Ο Ντιέγο είχε εκφράσει δημόσια με τον τρόπο του την επιθυμία του να αναχωρήσει, αλλά όπως αναγνώρισε και ο ίδιος αργότερα, αν ο Φερλάινο του το επέτρεπε, θα ήταν καταραμένος για πάντα. Θα ήταν για τους οπαδούς αυτός ο «πουτ…ας γιος που άφησε τον Μαραντόνα να φύγει». Σύμφωνα με τον Ντιέγο, του είχε υποσχεθεί ότι θα του επέτρεπε να αποχωρήσει, αν κατακτούσαν το Κύπελλο UEFA. H υπόσχεση αυτή δόθηκε στο Μόναχο, πριν τον ημιτελικό με την Μπάγερν, στο παιχνίδι που δημιουργήθηκε το viral video με τον «Πίμπε ντε όρο» να κάνει ζέσταμα στους ρυθμούς του Live is Life.

O Ντιέγο δεν ήθελε να πληγώσει τους Ναπολιτάνους και θεωρούσε ότι με το να πάει σε έναν σύλλογο εκτός Ιταλίας, ο ξεχωριστός τους δεσμός θα έμενε αναλλοίωτος. Επίσης, ήταν σίγουρος ότι η ομάδα του θα επικρατήσει στον τελικό, απέναντι στη Στουτγκάρδη του Γιούργκεν Κλίνσμαν.

Μαραντόνα – Μαρσέιγ: Ένα φλερτ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Η Νάπολι νίκησε 2-1 στο Σαν Πάολο και πήρε την ισοπαλία με 3-3 στη Γερμανία. Ο τίτλος ήταν δικός τους, ο πρώτος διεθνής για τον Ντιέγο Μαραντόνα. Η υπόσχεση, όμως, δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν στα άκρα και ο Ντιέγο θυμάται ένα περιστατικό. Ο Φερλάινο τον πλησίασε στο γήπεδο, ενώ ακόμα είχε το Κύπελλο στα χέρια. Του ψιθύρισε στο αυτί: «Θα ολοκληρώσουμε το συμβόλαιο, έτσι Ντιέγο; Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμα». Ο Μαραντόνα παραδέχθηκε ότι ήθελε να του σπάσει το τρόπαιο στο κεφάλι, όμως έμεινε ψύχραιμος και του απάντησε: «Δεν είναι τώρα η στιγμή πρόεδρε, όχι τώρα. Αλλά εγώ εκπλήρωσα την υπόσχεσή μου, τώρα πρέπει να το κάνετε εσείς». Για να λάβει την απάντηση: «Όχι, όχι, όχι. Δεν σε αφήνω. Το είπα μόνο για να σου δώσω κίνητρο».

Έτσι λοιπόν, η επιθυμία του Μαραντόνα δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Το καλοκαίρι εκείνο ενσωματώθηκε στην εθνική για το Copa America της Βραζιλίας. Ο Ντιέγο άρχισε να μιλάει έξω από τα δόντια στη ΜΜΕ, όμως ο Φερλάινο δεν πτοήθηκε. Μίλησε με τον Κόπολα και του είπε ότι δεν πρόκειται να τον παραχωρήσει για τίποτα στον κόσμο. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο «barillete cosmico» έμεινε για δύο ακόμα χρόνια στη Νάπολη. Εκεί γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του, εκεί κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα, εκεί αποθεώθηκε στο Μουντιάλ του 1990, στο οποίο η Αργεντινή έφτασε σε έναν ακόμα τελικό, αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει το τρόπαιο.

Το 1992, μετά τους εφιάλτες στη Νάπολη, η Μαρσέιγ διεκδίκησε ξανά τον θεό του ποδοσφαίρου, όμως ο τελικός προορισμός του ήταν η Σεβίλλη…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This