Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Προτού αρχίσει η δράση στην φάση των 16 του Champions League, τα φαβορί για την κατάκτηση, βάσει στοιχηματικών αποδόσεων ήταν οι Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Άρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα η απόσταση του 5ου φαβορί από τα υπόλοιπα 4 ήταν σημαντική. Σήμερα, που έχουμε δει το πρώτο παιχνίδι των “στοιχηματικών φαβορί”στην φάση των 16, εξαιρουμένης της Άρσεναλ, είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τις ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη δυναμική, τη Σίτι και την Ρεάλ, και είναι μια στιγμή για να αναρωτηθείς πώς γίνεται η σημερινή Μπάγερν να βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί.

Πώς φτάνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο μια ομάδα η οποία στην αρχή της σεζόν παρουσιαζόταν ως ένα εκ των πραγματικών φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου; Δεν είναι πολύ απλό να εξηγήσει κανείς το πώς φτάνει μια ομάδα να “χάνει μόνη της” σε έναν αγώνα της φάσης των 16 του Champions League, όπως ο Τόμας Τούχελ σχολίασε μετά τη λήξη του αγώνα με την Λάτσιο στη Ρώμη.

Πώς φτάνει εδώ μια ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο πριν από 3,5 χρόνια; Στην μεγάλη εικόνα η Μπάγερν έχει θυμηθεί πολύ έντονα τον FC Holywood εαυτό της. Η ιστορία των τελευταίων 3,5 χρόνων αφήνει τον παρατηρητή με την σκέψη ότι η Μπάγερν δεν ανέλυσε το πώς έφτασε στην κατάκτηση του Champions League με τον Χάνσι Φλικ, δηλαδή με έναν προπονητή που είχε από σύμπτωση βρεθεί στον πάγκο της ως πρώτος, λόγω της απόλυσης του Νίκο Κόβατς. Δεν αντιλήφθηκε τον Φλικ ως καθοριστικό παράγοντα στην καλή εξέλιξη του αγωνιστικού σχεδίου της και γι’ αυτό αποφάσισε να μη του δώσει το ελεύθερο να μετασχηματίσει την Μπάγερν για να της δημιουργήσει μια προοπτική συνέχειας.

Χωρίς ανάλυση, η Μπάγερν αντικατέστησε τον Φλικ με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Του έδωσε 1,5 σεζόν, δεν του έδωσε χρόνο να ολοκληρώσει την δεύτερη προσπάθειά του στο Champions League και, χωρίς να το αναλύσει πολύ, εμπιστεύθηκε τον Τόμας Τούχελ. Προτού καλά καλά ξεπακετάρει, ο Τούχελ είδε αυτούς που τον προσέλαβαν να απολύονται. Χωρίς τον Όλιβερ Καν και τον Χασάν Σαλιχάμιζιτς που τον είχαν επιλέξει, ο Τούχελ συναρμολόγησε το περασμένο καλοκαίρι ένα ρόστερ με όσες προσθήκες του επιτράπηκαν από τους επχειρησιακούς διευθυντές της Μπάγερν. Πόνταρε όλες του τις πιθανότητες πάνω στον Χάρι Κέιν. Και μέχρι σήμερα το παιχνίδι της Μπάγερν σου δημιουργεί την εντύπωση ότι αυτή δεν έχει ακόμη μάθει καλά και αυτόματα να παίζει με τον Κέιν και για τον Κέιν.

Στο κρισιμότερο διάστημα της σεζόν, δηλαδή σε ένα κομμάτι της περιόδου που στοχεύουν οι προπονητές των ομάδων της ελίτ για να τις φορμάρουν προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επίτευξης στόχων, η Μπάγερν παρουσιάζεται αδειανή από ποδόσφαιρο. Σε δύο τελικούς, πρώτα για την Bundesliga απέναντι στην Λεβερκούζεν και έπειτα για την φάση των 16 του Champions League απέναντι στην Λάτσιο, η Μπάγερν δεν καταφέρνει να βάλει τον Κέιν στο παιχνίδι της. Απέναντι στην Λεβερκούζεν του έδωσε μόνο μια ευκαιρία για ένα μπλοκαρισμένο σουτ και 18, όλες κι όλες, επαφές με την μπάλα. xGoals: 0.05. Απέναντι στην Λάτσιο του έδωσε την ευκαιρία για 4 σουτ, με xGoals 0.31. Όταν σε δύο “τελικούς”, ο σέντερ φορ των 110 εκατ. ευρώ δυσκολεύεται ακόμη και να έρθει σε επαφή με την μπάλα, το σχέδιο του Τούχελ κινδυνεύει να κριθεί αποτυχημένο προτού καν μπει ο Μάρτιος και προτού προλάβει ο Γερμανός προπονητής να κλείσει χρόνο στον πάγκο της Μπάγερν.

Σώζεται η παρτίδα για τον Τούχελ; Θεωρητικά έχει τον χρόνο τριών αγώνων της Bundesliga, για να κάνει το “3 στα 3” και να αγοράσει έτσι την ευκαιρία να βρίσκεται στον πάγκο στη ρεβάνς με την Λάτσιο, για να παίξει το κεφάλι του. Ακόμη όμως και αν επιτύχει το αυτονόητο και εξασφαλίσει την πρόκριση για τους “8” του Champions League δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην θέση του για να ζήσει και την προημιτελική φάση. Η Μπάγερν δεν συμπεριφέρεται μόνο ως κάποια που δεν ξέρει γιατί προσέλαβε τον Τούχελ αλλά και ως κάποια που δεν ξέρει πόσο ακόμη να τον κρατήσει και με ποιον να τον αντικαταστήσει. Τα ρεπορτάζ παρουσιάζουν την διοίκηση να συζητάει για όλα με όλους, δηλαδή με ένα σωρό διαφορετικές περιπτώσεις προπονητή. Όταν φτάνει εκεί, μια ομάδα ουσιαστικά έχει επικοινωνήσει προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι έχει μπει στη διαδικασία αλλαγής. Όταν φτάνει εκεί η ιστορία, ένας προπονητής σώζεται και “το σώζει” μόνο κατά τύχη. Η απόδοση της Μπάγερν σε όλες τις φάσεις παιχνιδιού ήταν απερίγραπτα προβληματική στους δύο τελευταίους αγώνες. Εκτός των άλλων δεν ήταν μια ομάδα που είχε προετοιμαστεί καλά ψυχικά και πνευματικά για δύο κρίσιμα παιχνίδια. Εδώ που έφτασε, ο Τούχελ πρέπει να πετύχει ένα θαύμα για να παρατείνει την παραμονή του.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This