Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Τους υψηλότερους δείκτες στο σύνολο της ευρωπαϊκής του ιστορίας έχει ήδη ακουμπήσει ο ΠΑΟΚ με την εφετινή του παρουσία στο Conference League, κάνοντας… δική του τη νεοσύστατη διοργάνωση με δυο στις τρεις επιτυχημένες συμμετοχές στην τριετία της διεξαγωγής της. Στους 8 με… σκληρό αγώνα την πρώτη σεζόν του Conference πριν από δύο χρόνια, στους 16 εφέτος με πολύ πιο σίγουρο βήμα από την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου!

Και ενδιάμεσα ένας τζάμπα αποκλεισμός της ανέτοιμης τότε ομάδας του από τη Λέφσκι Σόφιας το αποτυχημένο συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο καλοκαίρι του 2022, στο ξεκίνημα της πιο απογοητευτικής για τις ομάδες μας περσινής ευρωπαϊκής σεζόν.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ και πόσο αποτελεσματικά έχει εκμεταλλευθεί σε αποκλειστικό βαθμό υπέρ του αλλά και υπέρ του ελληνικού ποδοσφαίρου την πρώτη αυτή τριετία της διεξαγωγής του Conference League; Πολύ απλά στην πρώτη του συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης τη σεζόν 2021-22 συγκέντρωσε το 54,6% των ελληνικών βαθμών με δύο μόλις ελληνικές ομάδες στους ομίλους και εφέτος με τέσσερις ελληνικές ομάδες στους ομίλους η συνεισφορά τρέχει ήδη στο 45,7%!

Για να μην το κουράζουμε πολύ… Στις δύο σεζόν, πρόπερσι και φέτος, στις οποίες το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να αντιστρέψει τη μοίρα του και να επιστρέψει τουλάχιστον στο top-15 του ranking της UEFA, ο ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει προσφέρει κοντά στο 50% των ελληνικών βαθμών. Κάτι που πολύ απλά δεν το είχε κάνει ποτέ στη μακρά παρουσία της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Επίσης ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην 17η καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη επί των 234 ομάδων που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται ακόμα εφέτος στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα! Μία ακόμα επίδοση-ρεκόρ στην ευρωπαϊκή του ιστορία, που μπορεί να την βελτιώσει περαιτέρω κερδίζοντας στο φινάλε του ομίλου του την Ελσίνκι! Υστερεί σε συγκομιδή βαθμών μόνο από 12 ομάδες του Champions League (φυσιολογικό γιατί εκείνες για τις προκρίσεις τους έχουν ήδη 9 πόντους μπόνους, ενώ ο ΠΑΟΚ μόνο 2), τρεις του Europa (Αταλάντα, Λεβερκούζεν και… Λίβερπουλ) και έχει την υψηλότερη εφετινή επίδοση σε ολόκληρο το Conference League, πίσω από την τσέχικη Βικτόρια Πλζεν εξαιτίας αυτής της… χαζής ισοπαλίας με την Αμπερντίν στην Τούμπα!

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ στο σύνολο της τρέχουσας πενταετίας του ελληνικού συντελεστή έχει προσφέρει κοντά στο 40% των βαθμών που έχουν κατακτήσει οι επτά ομάδες μας που αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα! Επιδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ κάθε προηγούμενη συνεισφορά του Δικεφάλου του Βορρά στη διαχρονική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου στις διοργανώσεις της UEFA.

Tι θέλει ακόμα η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου και ποιες είναι οι άμεσες ευρωπαϊκές της στοχεύσεις; Πολύ απλά τη νίκη κόντρα στην Ελσίνκι στην Τούμπα για να σφραγίσει την πιο αποδοτική συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε φάση ευρωπαϊκού ομίλου (αυτοί οι 16 βαθμοί θα αποτελούν ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τελευταία χρονιά διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με ομίλους) και για να ανέβει για τρίτη φορά στην ιστορία του στο ευρωπαϊκό top-50 βάζοντας πλώρη για πολύ πιο ψηλά στη συνέχεια!

Ο ΠΑΟΚ απειλεί για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία των τελευταίων ετών του Ολυμπιακού στη βαθμολογία της UEFA, έχει πλησιάσει τους ερυθρόλευκους στην… ισοπαλία (με 33,000 συντελεστή έναντι των 34,000 του Ολυμπιακού), έχει καλύψει απόσταση δώδεκα βαθμών από τους ερυθρόλευκους την τελευταία τριετία, φιλοδοξεί για πρώτη φορά στην ιστορία του να κατακτήσει την πρώτη ελληνική θέση στο ευρωπαϊκό ranking και είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει από θέση ισχύος σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν, γιατί βγάζει κακή σεζόν από το συντελεστή 5ετίας του.

Αν τελείωνε σήμερα η ευρωπαϊκή σεζόν, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινούσε του χρόνου από την 48η θέση της βαθμολογίας της UEFA, με τον Ολυμπιακό στην 60η, την ΑΕΚ 139η, τον Αρη 148ο και τον Παναθηναϊκό 213ο!

Αυτή είναι η ακριβής αποτύπωση από την πλευρά των ευρωπαϊκών συντελεστών της εφετινής παρουσίας του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη ή καλύτερα της εκμετάλλευσης της πρώτης τριετίας του Conference League από την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο και όχι απόλυτο βαθμό. Και αυτό το λέμε γιατί και… τζάμπα βαθμούς έχασε στην πρώτη του συμμετοχή στον όμιλο πριν από τρία χρόνια, αλλά και την ευκαιρία της περσινής συμμετοχής λόγω του αποκλεισμού από τη Λέφσκι. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πόσο ακόμα πιο πολύ θα μπορούσε να είχε επηρεάσει την ευρωπαϊκή του συγκομιδή.

Εχει όμως μπροστά του δεδομένα τρία ακόμα ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα στη σεζόν και στο χέρι του είναι να τα κάνει περισσότερα. Σε πρώτη φάση δύο συμμετοχές σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου μέσα σε τρία χρόνια δεν θα είναι και λίγο πράγμα…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This