Το πρώτο “Κάθετο Μίλι” στη χώρα μας -και κατά τα φαινόμενα και παγκοσμίως (!), το Goumarostali Vertical Mile ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή που μας πέρασε στον Όλυμπο.
Ένας αγώνας 4αρων συνολικά χλμ. για λίγους τολμηρούς αθλητές με υψομετρική 1555, δια… χειρός Λάζαρου Ρήγου.
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τους αθλητές να ζουν μια μοναδική εμπειρία και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 2021.
Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ
Όπως έγραψε και ο ίδιος ο Λάζαρος Ρήγος στο προφίλ του στο FB: “Μια νέα σελίδα στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο ξεκίνησε να γράφεται σήμερα! Είμαστε όλοι -αθλητές και διοργανωτές- περήφανοι που συμμετείχαμε σ αυτό το εγχείρημα, που ήρθε για να μείνει! Από καρδιάς ευχαριστίες…”.
Μάλιστα ο ίδιος δημοσιοποίησε και τον τραυματισμό (ελαφρύ ευτυχώς) του φωτογράφου και συνεργάτη των διοργανώσεων του στον Όλυμπο, μια ιστορία που δείχνει το πάθος των διοργανωτών και το “δέσιμο” όλων όσων συμμετέχουν.
Αναλυτικά: “Χτες, το πρώτο Goumarostali Vertical Mile, σημαδεύτηκε από μια αναπάντεχη περιπέτεια για έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη μας χρόνια τώρα, τον Μπάμπη τον Γκιριτζιώτη, μια εμβληματική φυσιογνωμία πλέον στους αγώνες βουνού. Στην προπάθειά του να φύγει μέσα στα άγρια σκοτάδια και να φτάσει έγκαιρα στο τέρμα της διαδρομής του αγώνα, στραβοπάτησε λίγο πιο πάνω από τα Πριόνια και χάνοντας την ισορροπία του σε άτσαλο σημείο, έπεσε και χτύπησε, μένοντας αναίσθητος.
Ευτυχώς, εμείς που ακολουθούσαμε λίγη ώρα αργότερα, τον εντοπίσαμε και ξεκίνησε μια άμεση επιχείρηση μεταφοράς του. Ευτυχώς, ο Μπάμπης μας δεν έπαθε τίποτα πέρα από ελάχιστες αμυχές.
Εκείνο που προέκυψε όμως σαν συμπέρασμα ήταν η ανθρωπιά όλων των αθλητών, που στο ξεκίνημά τους στον αγώνα συναντήθηκαν με το φορείο που τον μετέφερε πίσω στην ασφάλεια και όλοι τους σταματούσαν για λίγο για να εμψυχώσουν τον αγαπημένο μας φωτογράφο, κάποιοι μάλιστα προσφέρθηκαν και να βοηθήσουν! Είναι συγκινητική η στάση των αθλητών και οφείλουμε να την εξάρουμε.
Όμως, η στάση ενός από όλους, πραγματικά μας ξεπέρασε νομίζω. Αναφέρομαι στον Νίκο τον Καλοφύρη, ο οποίος αρχικά σταμάτησε στο φορείο όπως και οι συναθλητές του, με παρότρυνση του ίδιου του Μπάμπη συνέχισε, δέκα λεπτά όμως αργότερα ο Νίκος ήταν και πάλι πίσω στον αγαπημένο του φίλο, έχοντας αφήσει οριστικά τον αγώνα. Απλά δεν του πήγαινε καρδιά να συνεχίσει, γνωρίζοντας τι έχει συμβεί. Συνόδεψε μέχρι κάτω το φορείο και έμεινε κοντά στον φίλο του, μέχρι το ασθενοφόρο να τον παραλάβει και να τον οδηγήσει στην ασφάλεια. Μαζί του, όλη την ώρα ήταν και ο Γιώργος Λάκιας, που ήταν και ο άνθρωπος που τον εντόπισε αναίσθητο στην άκρη του μονοπατιού.
Και μια μικρή λεπτομέρεια, που την έζησα ο ίδιος: το πρώτο πράγμα που είπε ο Μπάμπης μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του όταν τον βρήκαμε, ήταν «να πάω να κάνω φωτογραφία». Συναισθήματα, καθήκον και ευθύνη, έφεραν αυτούς τους τρεις ανθρώπους μαζί, έτσι όπως ακριβώς αποτυπώνεται η στιγμή στη φωτογραφία. Εγώ δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα παραπάνω στα όσα συνέβησαν και μας δίνουν αισιοδοξία, χάρη στο ήθος των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την εξέλιξη στο συμβάν…
Διαβάστε πληροφορίες για τον αγώνα:
ΓΕΝΙΚΑ : Το “Goumarostali Vertical Mile” ή και “Goumarostali” είναι αγώνας ανάβασης, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων αγώνων «κάθετου χιλιομέτρου» που είναι διαδεδομένοι χρόνια τώρα στη διεθνή και εγχώρια σκηνή του ορεινού τρεξίματος. Η διαφορά του G σε σχέση με αντίστοιχους αγώνες, είναι ότι αποτελεί τον πρώτο κάθετο αγώνα παγκόσμια που καλύπτει τόσο μεγάλη υψομετρική διαφορά, η οποία αγγίζει το μίλι! Ο αγώνας αξιοποιεί την υφιστάμενη ορειβατική διαδρομή στη ράχη του Γουμαροσταλιού ή Γουμαρόσταλου, η οποία ξεκινά από τα Πριόνια (parking) και καταλήγει στο Οροπέδιο των Μουσών. Εξαιτίας της τεχνικής δυσκολίας της διαδρομής στα τελευταία μέτρα της, ο αγώνας απευθύνεται μόνο σε αθλητές με σχετική εξοικείωση σε απόκρημνες, βραχώδεις πλαγιές, όπου απαιτείται η χρήση χεριών για την κίνηση (scrambling) αλλά και η υποβοήθηση της προσπάθειας από σχοινιά!
ΙΣΤΟΡΙΑ : Γουμαροστάλι σημαίνει το μέρος -συνήθως κάποιο λιβάδι- που οι αγωγιάτες σταλίζουν τα μουλάρια ή γο(υ)μάρια, αφήνουν δηλαδή τα συμπαθή τετράποδα να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν. Στα λιβάδια της ράχης του Γομαρόσταλου ή Γουμαροσταλιού στον Όλυμπο, οι ξυλοκόποι του παρελθόντος άφηναν τα ζωντανά τους να ξαποστάσουν, όσο οι ίδιοι υλοτομούσαν τις πλαγιές του βουνού στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδρομή του Γουμαρόσταλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανοίχτηκε το 2007-2008 από τον ορειβάτη Σάκη Σπανούδη και την ομάδα του, αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια και διανοίγοντας νέα, ώστε να συμπληρωθεί η νοητή γραμμή που ενώνει τα Πριόνια με το Οροπέδιο πάνω στη ράχη.
ΒΡΑΧΙΝΟ ΤΜΗΜΑ : Ο ένας και μοναδικός ουσιαστικός κίνδυνος για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων, είναι το τελευταίο, βραχώδες τμήμα της διαδρομής μήκους 150-200 μέτρων, στην έξοδο της ράχης του Γουμαρόσταλου προς το Οροπέδιο! Απαιτείται προσοχή, καθώς υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για μοιραία πτώση από τα βράχια της κόψης! Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός και να κινηθεί με σύνεση σε αυτό το τμήμα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωματική ασφάλεια των αθλητών, μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, προστατεύοντας τους εαυτούς τους αλλά και τους συναθλητές τους που θα βρίσκονται κοντά τους, ειδικά εκείνους λίγο χαμηλότερα από τους ίδιους. Η προστασία των συναθλητών έγκειται στο να μην πέσουν πέτρες από επιπόλαιες ή άστοχες κινήσεις χεριών ή ποδιών στο πεδίο. Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες, στο βράχινο τμήμα του Γουμαρόσταλου εργάζεται συνεργείο εθελοντών ορειβατών, το οποίο εγκαθιστά συρματόσχοινο (via ferrata) για την ασφαλέστερη διέλευση των ορειβατών και πεζοπόρων από εκεί. Την ημέρα του αγώνα, θα βρίσκονται σε τρία σημεία τμήματος αυτού. Έμπειροι ορειβάτες με καθήκοντα ελέγχου/ασφάλειας, οι οποίοι θα κατευθύνουν τους αθλητές και θα επιτρέπουν κατά το δοκούν και κατά περίπτωση τις προσπεράσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι με ποινή ακύρωσης, να υπακούν τις οδηγίες τους! Για αποφυγή ατυχημάτων, οι ελεγκτές θα επιτρέπουν μόνο έναν αθλητή κάθε φορά σε συγκεκριμένα σημεία του βράχινου τμήματος, πράγμα που σημαίνει πως ο επόμενος οφείλει να περιμένει τον προηγούμενο και να ξεκινήσει μόλις ο ελεγκτής του το επιτρέψει! Επίσης, οι αθλητές που χρησιμοποίησαν μέχρι εκεί μπατόν, είναι υποχρεωμένοι να τα μαζέψουν και να έχουν ελεύθερα και τα δύο τους χέρια! Απείθεια και ανυπακοή στις εντολές των ελεγκτών, ισοδυναμεί με ακύρωση!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ : Οι αθλητές που τερματίζουν, δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή, όσο ο αγώνας συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή του τερματισμού και μετά, όλοι οι αθλητές είναι πλέον αποδεσμευμένοι και η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε τους συμβεί κατά την επιστροφή τους στα Πριόνια. Η διοργάνωση προτείνει μία διαδρομή επιστροφής, ώστε οι αθλητές να γυρίσουν το συντομότερο δυνατόν στα Πριόνια. Η διαδρομή αυτή μήκους 8 χλμ ακολουθεί το αποκαλούμενο “Κοφτό” μονοπάτι αρχικά, το οποίο οδηγεί από το Καταφύγιο “Κάκαλος” στο καταφύγιο “Αγαπητός” και στη συνέχεια από το κεντρικότερο Ε4 η διαδρομή φτάνει στα Πριόνια.
*Οι φωτογραφίες είναι της Φαίδρας Ρήγου και από το προφίλ του Λάζαρου Ρίγου στο facebook.
Πηγή: Run Fun