Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

To final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας διαφημίζεται, και σωστά, ως «γιορτή του μπάσκετ». Η χώρα που κατάργησε το final-4 πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια επειδή δεν μπορούσε να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα και δύο χουλιγκάνων πυρομαχικά, αίφνης ανοίγει το παράθυρο προς το αύριο, ή μάλλον προς το σήμερα, αφού σε πολλούς πολιτισμένους τόπους το final-8 είναι αδιαπραγμάτευτο μέρος της ετήσιας ατζέντας. Εμείς επιστρέψαμε διστακτικά πέρυσι στο ραντεβού των τεσσάρων και δοκιμάζουμε, εξίσου διστακτικά, το συναπάντημα των οχτώ.

Το κακό είναι ότι οι οχτώ δεν είναι οχτώ, αλλά δύο, για να μη πω ένας. Αληθινό πείραμα θα είχαμε εάν οι ομάδες είχαν τη δυνατότητα να στείλουν στο γήπεδο το κοινό τους, χωρίς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χωρίς τεχνάσματα και χωρίς τρόμο. Τότε, ναι, θα μιλούσαμε για φιέστα του μπάσκετ ή έστω του ποδοσφαίρου, αφού από αυτό προέρχονται οι περισσότεροι των φανατικών.

Οι έξι από τις οχτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν στο final-8 έχουν ισχυρούς πυρήνες χουλιγκαναρίας: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Πανιώνιος. Επτά, εάν συνυπολογίσουμε τη συχνή παρουσία Ατρομηταίων στο κλειστό του Περιστερίου. Ένας Ηρακλής έλειπε, αντί του Κολοσσού, για να δέσει το γλυκό. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ορκισμένους θα καθίσουν στα σπίτια τους και θα παρακολουθήσουν το final-8 από την τηλεόραση ή καθόλου.

Γιατί να ξεκινήσει ο Αρειανός να κατεβεί στο Ηράκλειο; Για να μετρήσει τη χιονοστιβάδα καλαθιών που θα δεχθεί η ομάδα του από τον Ολυμπιακό; «Πρώτα παίζουμε με τον Παναθηναϊκό, έπειτα αν κάνουμε το θαύμα θα βρούμε μπροστά μας τον Ολυμπιακό και στον τελικό θα μας περιμένουν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς», αστειεύτηκε ο προπονητής του Κολοσσού Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Από τις ομάδες που θα μαζευτούν την Πέμπτη στο Ηράκλειο, η μοναδική που δικαιούται να πιστεύει βάσιμα ότι έχει ελπίδες απέναντι στους «αιώνιους» είναι το Περιστέρι, που ηττήθηκε και από τους δύο στο τελευταίο σουτ στα αντίστοιχα ματς της Basket League. Η ΑΕΚ μάζεψε 40 από τον Ολυμπιακό και 14 από τον Παναθηναϊκό., χώρια η συντριβή της Κυριακής από το …Λαύριο. Ο ΠΑΟΚ 20 και 24 αντίστοιχα. Ο Άρης νίκησε τους «πράσινους» στην πρεμιέρα, όπως και την προηγούμενη χρονιά, αλλά το final-8 θα διεξαχθεί πολύ μακριά από το Παλέ, στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Ωραίο αυτό το κόλπο με το Ηράκλειο, βοηθάει ώστε να μειώνονται οι μετακινήσεις βάρβαρων πληθυσμών και τα ραντεβού στα βενζινάδικα των εθνικών οδών.

Προσπαθώ να πω, ότι η ανύπαρκτη δυναμική του ελληνικού πρωταθλήματος, και η «ψαλίδα» που ολοένα ανοίγει αντί να κλείνει (ιδίως αυτή που χωρίζει τον Ολυμπιακό από τους τριτοτέταρτους) βοηθάει ώστε να διεξαχθεί το final-8 σε κλίμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Ακόμα και οι πιστοί του Παναθηναϊκού εμφανίζονται απρόθυμοι, αφού το σερί των ηττών από τον «αιώνιο εχθρό» έφτασε σε διψήφιο νούμερο και η διαφορά στο παρκέ μοιάζει χαώδεις, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια για διορθωτικές κινήσεις.

Ποιος οπαδός θέλει να πάει ταξίδι στο Ηράκλειο για να δει την ομάδα του να συντρίβεται; Μπορεί φυσικά να μη συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε κάποιοι πρόσφατοι τελικοί ήταν απρόσμενα αμφίρροποι (ΠΑΟ-Άρης 68-59 το 2017, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 79-73 το 2019), ένας ή δύο έκρυβαν και εκπλήξεις (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 88-83 το 2018), αλλά ο νόμος των πιθανοτήτων θέλει τη μπίλια να κάθεται στο κόκκινο χωρίς πολλά πολλά. Σημειωτέον, ότι οι «αιώνιοι» μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους μόνο στον σαββατιάτικο ημιτελικό.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, η περίοδος 2014-21 δεν έβγαλε ούτε έναν «κοκκινοπράσινο» τελικό. Ο περυσινός (81-73 υπέρ του Ολυμπιακού, με ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο, εξ ου η φωτογραφία) ήταν ο πρώτος μετά το 2013. Από εκείνο το τρυφερό σουαρέ με τους μαχαιροβγάλτες στο Ελληνικό…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αλίευσα, η ζήτηση των εισιτηρίων είναι περιορισμένη, αφού κυκλοφόρησαν μόνο τετραήμερα πακέτα, με όσα αυτό συνεπάγεται. ;Eχουν πουληθεί μέχρι σήμερα περίπου 3.000 εισιτήρια, δηλαδή περίπου το 65-70 τοις εκατό από όσα κυκλοφόρησαν. Πόσο κόσμο όμως θα δούμε στις κερκίδες;

Την Πέμπτη παίζουν ΠΑΟΚ-Περιστέρι και ΑΕΚ-Πανιώνιος, οπότε οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να βολτάρουν στην πόλη, την Παρασκευή θα γίνουν οι προημιτελικοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, το Σάββατο φυσικά θa σπεύσουν όλοι στο γήπεδο για τον μεγάλο (και τον λιγότερο μεγάλο) ημιτελικό, ενώ για τον κυριακάτικο τελικό θα νοιαστούν μόνο οι έχοντες έννομο συμφέρον. Τα ματς θα είναι απογευματινά, προφανώς επειδή έτσι βολεύει την τηλεόραση.

Η ΕΟΚ θα χαιρετίσει το τετραήμερο ως κοσμοϊστορική επιτυχία, αρκεί να μη γίνουν επεισόδια. «Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε» και τα σχετικά φληναφήματα, ακόμα και αν δεν υπάρξει ο εισπρακτικός θρίαμβος που περιμένει κάποιος όταν ακούει για final-8 με παρούσες όλες τις κορυφαίες ομάδες. Η όποια προπώληση των εισιτηρίων έγινε ηλεκτρονικά μέσω γνωστού γραφείου, μόνο που δεν ήταν προαγορά, αλλά προκράτηση, ώστε να ακολουθήσει έλεγχος ποινικού μητρώου και πιστοποιητικό αθλητικών φρονημάτων.

Η Ομοσπονδία έδωσε προτεραιότητα σε όσους είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για τους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής ομάδας στο Ηράκλειο, αλλά το μέτρο αποδείχθηκε αχρείαστο, αφού δεν δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικές ουρές. Ρώτησα για τον αριθμό των εισιτηρίων που πρόκειται να δοθεί στις ομάδες και μου είπαν ότι «θα πάρουν ελάχιστα, ίσως και λιγότερα από 20», για οικογένειες και στενούς φίλους. Πνεύμα συνεργασίας υπάρχει, ενδιαφέρον, πάλι, όχι. Η προπώληση ολοκληρώθηκε χθες.

Η ΕΟΚ, στο μεταξύ, έχει άλλες πιλάλες, αφού συσσωρεύονται στα γραφεία της οι αγωγές πρώην συνεργατών που είτε εκπαραθυρώθηκαν και ζητούν αποζημιώσεις είτε καταγγέλλουν αθέτηση συμβολαίων. «Δεν αναγνωρίζουμε τις συμφωνίες της προηγούμενης διοίκησης», είναι η μόνιμη επωδός με την οποία αντιμετωπίζονται διαμαρτυρίες, αξιώσεις και αιτήματα. Πολλοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος (που είχε συμβόλαιο για την Εθνική μέχρι και το Μουντομπάσκετ του 2023) διεκδικεί εξαψήφιο νούμερο, η διαφημιστική εταιρία Promo Sport ζητάει 500-600 χιλιάρικα και το νομικό τμήμα τρέχει και δεν φτάνει, αφού κάποιες αγωγές εκδικάστηκαν ήδη (τις έχω στα χέρια μου) και αναμένεται απόφαση τις επόμενες ημέρες. Ο Βαγγέλης Λιόλιος κυβερνάει με βασικό σύνθημα «εγώ δεν είμαι ο Βασιλακόπουλος» και αυτό προφανώς δεν αρκεί, όσο και αν ακούγεται σαν γλυκιά μουσική σε πολλών τα αυτιά.

Αν μη τι άλλο, δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε εμείς στη Μελβούρνη, ενώ ο νέος πρόεδρος θα είναι παρών την Κυριακή στο Ηράκλειο για να κάνει την απονομή στον τροπαιούχο, δίχως να φοβηθεί τυχόν αποδοκιμασίες. Για τον Λευτέρη Αυγενάκη (που βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις για διάφορους λόγους) δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα το ρισκάρει, όσο προεκλογική και αν είναι η περίοδος που διανύουμε. Ακόμα και η εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, άλλωστε, έγινε στην Αθήνα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This