Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη δυναμική του φετινού ΠΑΟΚ. Αφενός επειδή το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί και αφετέρου επειδή αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα και παίκτες σε νεαρή ηλικία με μεγάλες προοπτικές που όμως είναι ταυτόχρονα και ερωτηματικά.

Η νέα φιλοσοφία του κλαμπ έχει αναλυθεί επαρκώς από τον Ζοσέ Μπότο και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Πορτογάλο συνέπεια λόγων και έργων: μέχρι στιγμής κάνει λίγο ως πολύ όσα είχε προαναγγείλει. Κατά πόσον το συγκεκριμένο σχέδιο αποδειχθεί επιτυχημένο, θα φανεί στο χορτάρι. Μέχρι τότε χρειάζεται υπομονή και στήριξη από όλους όταν θα έρθουν οι στραβές (που θα έρθουν, δεν γίνεται αλλιώς).

Πριν από την υπομονή και τη στήριξη βεβαίως, το πρότζεκτ χρειάζεται προκρίσεις! Είναι δεδομένο ότι όλα όσα σχεδιάζονται για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΟΚ θα τεθούν εν αμφιβόλω αν η ομάδα δεν περάσει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Ο πρώτος φετινός στόχος του «Δικεφάλου» είναι και ο σημαντικότερος. Η παρουσία στην Ευρώπη μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, πέρα από τα αυτονόητα οικονομικά οφέλη, θα δώσει στον Λουτσέσκου την ευκαιρία να κρατήσει ενεργό ολόκληρο το ρόστερ του, στους νεαρούς παίκτες να ωριμάσουν στο υψηλό επίπεδο και στον Μπότο να δειγματίσει τα ταλέντα από τα οποία περιμένει να εισπράξει (σε βάθος χρόνου) υπεραξία.

Για αυτόν τον λόγο είναι βέβαιο ότι ο καλοκαιρινός ΠΑΟΚ θα είναι διαφορετικός από τον χειμερινό. Στα παιχνίδια με την Λέφσκι μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι ο Ραζβάν θα στηριχθεί στους «παλιούς» στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Άντρε, Ίνγκασον Λύρατζης, Τσιγγάρας, Κούρτιτς, Αουγκούστο, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Ζίφκοβιτς και Νέλσον Ολιβέιρα είναι ο κορμός που θα προσπαθήσει να κουβαλήσει τον ΠΑΟΚ μέχρι τους ομίλους (ακόμα και ο Μπίσεσβαρ μπορεί να πάρει πολλά λεπτά στα καλοκαιρινά παιχνίδια).

Από εκεί και πέρα, όταν με το καλό ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη αποστολή είναι εξίσου βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει. Οι έμπειροι θα χρειαστούν καλύτερη διαχείριση από την περυσινή εξοντωτική (που έγινε και κάπως αναγκαστικά) και οι νέοι θα έχουν τις ευκαιρίες να δείξουν τι αξίζουν. Άρα στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον νεανικό ΠΑΟΚ που ονειρεύεται ο Μπότο (και ο Ιβάν Σαββίδης).

Αναλόγως σε ποιους στόχους θα βρίσκονται ακόμα μέσα οι «Ασπρόμαυροι» και φυσικά πόσοι θα παραμένουν στις επάλξεις (τραυματισμοί, αποχωρήσεις, απρόοπτα που πάντα προκύπτουν μέσα στη σεζόν), είναι και πάλι ασφαλές να εικάσουμε ότι ο ΠΑΟΚ που θα δούμε μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ θα διαφέρει πολύ από τον ΠΑΟΚ που θα δούμε σε δυο εβδομάδες κόντρα στην Λέφσκι.

Τα παραπάνω είναι λογικά για κάθε σύλλογο με μεγάλες φιλοδοξίες. Ο «Δικέφαλος» πέρυσι ζορίστηκε να προσαρμοστεί στις δυσκολίες του εγχειρήματος. Φέτος οφείλει να δείξει εμπράκτως ότι έχει διδαχτεί από τα λάθη του και να είναι έτοιμος για όλα.

Πρώτα από όλα να είναι έτοιμος για τους τρεις προκριματικούς γύρους του καλοκαιριού.

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία πώς τελειώνεις μια χρονιά από το πως την αρχίζεις. Τον Μάιο θα είμαστε καλά που έλεγε και μια ψυχή. Ναι, αλλά όχι.

Για τον ΠΑΟΚ του 2022 – 2023, το πώς θα ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις του πιθανότατα έχει μεγαλύτερη σημασία από το πώς θα τις ολοκληρώσει.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This