Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Επτά εβδομάδες από τότε που ο Ολυμπιακός ένιωσε τη Μακάμπι να ασελγεί πάνω στο κουρασμένο του σαρκίο και δυόμισυ μήνες μετά την ήττα (από τη Γαλατασαράι) που κλόνισε τη σιγουριά του και έφερε στο λιμάνι φουρτούνα, ο πρωταθλητής Ελλάδας πέτυχε τη νίκη που έβαλε φίμωτρο στο τελευταίους δύσπιστους και τον έμπασε αμετάκλητα στο σαλόνι της Euroleague.

Δύσκολα θα βρεθεί πια κάποιος να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Ολυμπιακού να κοιτάξει ψηλά και να μπλοκάρει δωμάτια ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα που κερδίζει στη Βαρκελώνη, στη Βιτόρια, στο ΟΑΚΑ και στη Νταρουσάφακα δεν έχει να φοβηθεί πολλούς ούτε κινδυνεύει σοβαρά να μείνει εκτός τετράδας. 

Δεν έχει χάσει κανένα, σχεδόν, παιχνίδι από όσα έφεραν το πρόσημο «πρέπει» δίπλα στην προαναγγελία τους. Πόσες ομάδες μπορούν να φτάσουν στις 20-21 νίκες; Ο Ολυμπιακός όχι μόνο μπορεί, αλλά θα το θεωρήσει και αστοχία ολκής αν δεν γράψει αριθμό που αρχίζει από «2» στη στήλη με το «W» («Νίκες»).

Με άλλα λόγια, θα φτάσει στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας. Με άλλα λόγια, είναι από τα φαβορί για πρόκριση στο final-4. Και είμαστε ακόμη στις αρχές Γενάρη…

Ο Ολυμπιακός ήταν μία διαφορετική ομάδα χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά όχι απαραίτητα μία μικρότερης αξίας ομάδα. Οι Μπακς νίκησαν στο Σαν Αντόνιο χωρίς τον άνθρωπο-ορχήστρα Αντετοκούνμπο και ο Ολυμπιακός κέρδισε στη Βαρκελώνη δίχως τον δικό του ηγέτη.

Το κοινό στοιχείο είναι η σαστιμάρα του αντιπάλου που δυσκολευόταν να διαβάσει τα νέα δεδομένα, ιδίως όταν άρχισε η σχοινοβασία των τελευταίων λεπτών.

Ο Σπανούλης θα ένιωθε υπερήφανος για τα αντανακλαστικά των συνοδοιπόρων του, οι οποίοι τελείωσαν τον αγώνα με σερί 11-3, με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: τρίποντο του Μάντζαρη μετά από καλή κυκλοφορία, επιθετικά ριμπάουντ του Πρίντεζη και του Λοτζέσκι, ποστάρισμα και ασίστ του Πρίντεζη στον Μιλουτίνοβ, ατομική πρωτοβουλία και αυτοσχεδιασμός του Λοτζέσκι, ψύχραιμες πάσες απέναντι στην πίεση των Ισπανών, 4/4 ελεύθερες βολές.

Ο Ολυμπιακός αξιοποίησε 5 από τις 6 κατοχές του μετά το 35’, ενώ η Μπαρτσελόνα είχε στο τελευταίο πεντάλεπτο 1/10 επιθέσεις, με πολύ άσχημες επιλογές. Διαβάζεται, βεβαίως, και διαφορετικά η εξίσωση.

Η άμυνα των «ερυθρολεύκων» μετά το 64-58 δεν άφησε διάδρομο ούτε για δείγμα στα πρωτοπαλίκαρα του Μπαρτζώκα, με αποκορύφωμα την ασφυξία που υπέστη ο Ράις στα τελευταία 7 δευτερόλεπτα.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε μισή πάσα ο Αμερικανός», έγραφα προφητικά στο live του αγώνα. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήξεραν τα χούγια του Ράις πολύ καλύτερα απ’ό,τι τα ήξερα εγώ. Όταν το χρονόμετρο πλησίασε στο μηδέν, τον κατάπιαν τα θηρία: Πρίντεζης, Μιλουτίνοβ, Παπανικολάου.

Ο Λοτζέσκι έγινε αχίλλειος πτέρνα στην προηγούμενη άμυνα (όταν ισοφάρισε με τρίποντο ο Κοπόνεν), αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρξε αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα. Ο Ματ καλού κακού έμεινε στον πάγκο.

Ο άνθρωπος-κλειδί του Ολυμπιακού ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Τόμιτς. Ο λιπόψυχος Κροάτης βασάνισε τους Γιανγκ-Μπερτς, αλλά έπαθε μπλακ-άουτ μπροστά στον σωματομετρικά «ταιριαστό» Σέρβο.

Ο Μπαρτζώκας φρόντισε να ταϊσει μεθοδικά τον ψηλό του στο φινάλε, αλλά το μετάνιωσε οικτρά, αφού ο Τόμιτς έχασε και τις 5 επιθέσεις που ανέλαβε στην δ’ περίοδο, χωρίς η μπάλα να βρει έστω τη στεφάνη!

Ο Μάντζαρης έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης με το τρίποντό του στο 64-58 και την ολοκλήρωσε με τις ασάλιωτες βολές του στα 7’’, μετά το ανεξήγητο φάουλ που παραχώρησε στη σέντρα ο άπειρος Βεζένκοφ. 

Υπήρξαν, όμως, και άλλοι παίκτες που συνυπέγραψαν τη νίκη του Ολυμπιακού. Τα 12 λεπτά του θαρραλέου Ουότερς έφεραν 8 πόντους με τα γνώριμα mid-range σουτάκια του, 2 ασίστ, μόνο 1 λάθος και καλή άμυνα. Οι 8 πόντοι του Παπανικολάου σημειώθηκαν μετά την ανάπαυλα και είχαν για γαρνιτούρα 3 κλεψίματα, 8 ριμπάουντ, 1 τάπα και υψηλότατο IQ.

Ο Πρίντεζης αγκυροβόλησε στο low post και χτύπησε στην καρωτίδα, καταστρέφοντας τη βραδιά του Ντόελμαν. Ο Γκρην και ο Λοτζέσκι έδωσαν 8+11=19 πόντους, με μακρυνά σουτ που ξεκούραζαν όλη την ομάδα.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε σέντερ για να «ακουμπήσει» τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, αλλά και η Μπαρτσελόνα, που είχε δύο, έκανε μία τρύπα στο νερό της Μεσογείου. Ο Τόμιτς και ο Ντόρσεϊ μαζί έγραψαν 8/19 σουτ εκτελώντας από απόσταση επαφής. Ας μη μιλήσω καλύτερα για το κάτι-σαν-μπάσκετ του Ράις.

Εδώ που τα λέμε, αγαπητέ Γιώργο, δεν είναι για playoffs η ομάδα σου. Οι τραυματισμοί προσφέρουν ένα βολικό και ισχυρό άλλοθι, αλλά αυτό το 7-10 πονάει το μάτι περισσότερο και από την ανημποριά του γερο-Ναβάρο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This