Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Αφού λοιπόν ο Σάσα Βεζένκοβ (όπως είπε στη Δώρα Παντέλη μετά τη λήξη του λυτρωτικού αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα) δεν θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του, ας το κάνει κάποιος άλλος αυτό…

Λέω λοιπόν να το κάνω σήμερα εγώ!

Να μιλήσω δηλαδή ή μάλλον να γράψω για την πάρτη του…

Τι θα διηγηθώ;

Τα καλύτερα ή μάλλον τα… καλυτερότερα, άλλωστε δεν του κάνω χάρη, καθόσον θαρρώ πως τα αξίζει σε μια σεζόν που ο Ολυμπιακός ψάχνει πού την κεφαλήν κλίναι…

Ε, σε αυτή τη φάση ο Βεζένκοφ και ο ΜακΚίσικ του προσφέρουν από ένα μαξιλάρι μπας και καταφέρει (όπως είπε κιόλας χθες ο Αμερικανός γκαρντ) να κλείσει μάτι μετά τη χθεσινή νίκη ύστερα από τις επτά ήττες!

ΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΣΑ

Η ιστορία του ξανθομάλλη combo forward ή stretch 4 ή όπως αλλιώς στα κομμάτια θα μπορούσε να συστήνεται, αρχίζει βεβαίως στη Λευκωσία, όπου γεννήθηκε και είναι σκέτο τριεθνές!

Ο γιος του παλαίμαχου φόργουορντ της Λέφσκι και της Εθνικής ομάδας της γείτονος χώρας, Σάσκο Βεζένκοβ, είναι και Βούλγαρος και Κύπριος και Έλληνας!

Απλώς σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη αδερφή του, Μικαέλα, που έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Γουίλμιγκτον και διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, ο μορφονιός του Αρη, της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού διάλεξε τη φανέλα με το βουλγαρικό εθνόσημο…

Την ιστορία του όμως εγώ λέω να την αρχίσω όχι από τη Λευκωσία ή από τη Σόφια, ούτε από έναν αγώνα ή από ένα corner-3, σαν αυτά στα οποία άρχισε να ειδικεύεται, (βλέπε το τρίποντο-τσίρκο όπως λένε και οι Αμερικανοί στη λήξη της τρίτης περιόδου στις 10 Ιανουαρίου 2020 στη Βαλένθια), αλλά από αλλού…

ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ…

Το κουβάρι θα το ξετυλίξω από τη Θεσσαλονίκη και όχι από το «Nick Gallis Hall», αλλά από τον ίδιο αυτοπροσώπως τον Νίκο Γκάλη!

Μου αρέσει να πλάθω ιστορίες και αυτή είναι όντως ιντριγκαδόρικη, διότι έχει τον “Γκάνγκστερ” σε πρώτο πλάνο, φάτσα κάρτα με τον Σάσα, ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 2014 σε ένα ουζερί της Καλαμαριάς!

Δεν ήπιαν ούζα, αλλά ήταν τέτοιο το σοκ και το δέος του Βεζένκοβ στη θέα του Γκάλη ώστε ζαλίστηκε, μέθυσε και παραπάταγε ακόμη και με τον φρέντο που ήπιε!

«Ε, λογικό δεν είναι να πάθω πλάκα; Αυτή δεν ήταν μια απλή συνάντηση, αλλά μια ιεροτελεστία μύησης» μου είχε πει ο ίδιος, όταν αναστορήθηκε εκείνο το ραντεβού, στις 21 Ιανουαρίου του 2020, στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV…

Σωστό κι αυτό!

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡ’ ΤΑ ΟΛΑ!

Εκείνη η συνάντηση ασφαλώς δεν ήταν τυχαία, αλλά προγραμματισμένη τόσο όσο: εννοώ, τόσο όσο να μοιάζει με προμελετημένο έγκλημα!


Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΑΕ Λευτέρης Αρβανίτης και ο προπονητής Βαγγέλης Αγγέλου είχαν συμφωνήσει με τον Σάσα και με τον μπαμπά του για την επέκταση του συμβολαίου του τότε 19χρονου νεανία, ο οποίος την επερχόμενη σεζόν έμελλε να γίνει “ο γιος του πάρ’ τα όλα“, όπως λέγαμε παλιά…

Ναι πάρ’ τα όλα, διότι τη σεζόν 2014-15, προτού τον τσιμπήσει η Μπαρτσελόνα, ο Βεζένκοβ αναδείχθηκε ΜVP της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ, δεύτερος ριμπάουντερ, πιο βελτιωμένος και καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος και φυσικά επελέγη στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν!

Η… συνωμοσία εξυφάνθηκε από τον Αγγέλου και υλοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Δασκάλου που μίλησε με τον Γκάλη και όλα έγιναν όμορφα και παστρικά…

Οι τρεις τους συναντήθηκαν σε ένα ουζερί που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Γκάλη στην Καλαμαριά και ενώ ο Σάσα δεν έβγαζε τσιμουδιά, ο Νικ του έδωσε και κατάλαβε!

“ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ”

“Να είσαι πάντοτε επιθετικός και να μη φοβάσαι να σουτάρεις” τον ορμήνεψε μεταξύ άλλων…

Αυτό ήταν το σύνθημα, αλλά ακολούθησε το παρασύνθημα!

“Να κοιτάς αυτόν που στέκεται απέναντι σου παντού: στα χέρια, στα πόδια, στη γλώσσα του σώματος του και κυρίως στα μάτια του για να σε φοβηθεί. Πάρε τα σουτ σου και εκμεταλλεύσου ό,τι σου δίνει η αντίπαλη άμυνα”.

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά εκ των υστέρων υποψιάζομαι ότι σε αυτό το ραντεβού πρέπει να είχε στήσει αυτί ένας μέλλων συμπαίκτης του Βεζένκοβ!

Αποκλείεται να συνέβη αυτό, βεβαίως, διότι εκείνη την εποχή ο Κώστας Παπανικολάου λειτουργούσε ως προπομπός του Σάσα στην Μπαρτσελόνα, την τρίτη ομάδα στην οποία έχουν παίξει αμφότεροι, εκτός από τον Αρη και τον Ολυμπιακό…

Δεν ξέρω μπας και υπάρξει και τέταρτη, εάν κάποια στιγμή ο Βεζένκοβ δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, όπου προλείανε το έδαφος ο Παπανικολάου (Ρόκετς, Νάγκετς), πάντως τις προάλλες στο πλαίσιο του “blockbuster trade” με τη μεταγραφή του Τζέιμς Χάρντεν, οι Νετς οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο Νο 57 του ντραφτ του 2017, παραχώρησαν τα δικαιώματα του στους Καβαλίερς.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν ξέρω εάν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του (από το καλοκαίρι του 2022 και πέρα) το δικό του “Escape Plan”, καθόσον αυτή η ταινία με τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον Αρνολντ Σαβαρτζενέγκερ είναι μια από τις αγαπημένες του!

Κλείνω εδώ την παρένθεση και επιστρέφω στο θέμα της… υποκλοπής των συμβουλών του Γκάλη προς τον Βεζένκοβ από τον Παπανικολάου…

Εξήμισι χρόνια αργότερα, αυτά που του είπε τότε ο Γκάλης, ο Σάσα τα ξανάκουσε και μάλιστα σε… δημόσια ακρόαση από τον Παπανικολάου, στη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με την Αλμπα.

Σαν τη φωνή της συνείδησης του ένα πράγμα…

Η –για να θέσω τη σύμπτωση με μεγαλύτερη δόση γλαφυρότητας- σαν να άκουγε την μπάσα φωνή του Νικ σε Dolby Surround!!!

Το ‘χει με τους Γερμανούς πάντως ο Βεζένκοβ, διότι απέναντι τους παρουσιάζει πλέον ένα αξιοσημείωτο ιστορικό…

Οκτώ ημέρες μετά το… μπούρου μπούρου του Παπανικολάου, ο γεννημένος στις 6 Αυγούστου του 1995, φόργουορντ οργίασε στο ματς με την Μπάγερν (20 πόντοι με 5/6 τρίποντα), ενώ στο ίδιο ματς του Β’ γύρου, στις 8 Ιανουαρίου 2021, πάλι απέναντι στους Βαυαρούς λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίος με το φάουλ που έκανε την εκπνοή πάνω στον Τζίπσερ, αλλά δεν καταλογίσθηκε.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Σε αυτό το ματς μάλιστα έπαιξε τον ρόλο του πολιορκητικού κριού στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού (από το 33-42), όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας που τον είχε στη δούλεψη του και στην Μπαρτσελόνα, κατέφυγε στο καλώς καμωμένο ψηλό σχήμα με τον Βεζένκοβ στο “3”, τον Ζαν Σαρλ στο “4” και τον Ελις στο “5”.

Εκτός από παίκτης ο Βεζένκοβ που εάν δεν έπαιζε μπάσκετ, θα ήθελε να γίνει δικηγόρος, είναι και πολύ καλός αναλυτής του παιχνιδιού: το ‘χουν, φαίνεται, αυτό το ταλέντο οι ψηλοί που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό, εάν κρίνω από το ταλέντο του Λάζαρου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Μπόγρη…

Α, ναι, για να μην το ξεχάσω: εκτός από καλός παίκτης και καλός αναλυτής, (λένε επίσης ότι) είναι και καλός εργάτης..

Προλετάριος του μπάσκετ!

“ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΣΤΡΑΒΑ”

Πέρυσι είχα ρωτήσει σχετικώς τον Μιχάλη Καλαβρό, που ειδικεύεται στις ατομικές προπονήσεις και ιδού τι μου μαρτύρησε…

«Πιο δουλευταράς πεθαίνεις! Αυτόν και τον Κασελάκη τους βλέπει η δουλειά και τρομάζει! Κάποιες φορές του λέω να κάνει ένα διάλειμμα και να πάει να πιεί νερό και με κοιτάζει στραβά. Μου κρατάει μούτρα επειδή σταματάμε»!

Εχει τα πλεονεκτήματα του, τα μειονεκτήματα του, τα σέα του και τα μέα του ο Σάσα…

Είναι μακρύς, διαθέτει καλό σουτ (έστω και με ένα κατά το μάλλον ή ήττον ιδιότυπο στιλ εκτέλεσης από χαμηλά), έχει αίσθηση στο ριμπάουντ και δη στο επιθετικό, καλό timing στην κίνηση των χεριών του και επίσης ταλέντο στο να ανοίγει διαδρόμους και να παίζει χωρίς την μπάλα.

ΤΑ ΤΖΑΡΤΖΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΒΙΤΣΚΙ

Στον αντίποδα χρειάζεται ακόμη δουλειά για να καμουφλάρει τις αδυναμίες και να διορθώσει τις ατέλειες του: τα αργά πόδια, μια κάποια πλαδαρότητα στο κορμί, και το ότι είναι ευάλωτος στα… τζαρτζαρίσματα.

Ο Βεζένκοβ είχε εξ απαλών ονύχων ως ινδάλματα του δυο ξανθομάλληδες: τον Λάρι Μπερντ και τον Ντιρκ Νοβίτσκι, ενώ τα τελευταία χρόνια έβαλε στο κάδρο του και ένα μελαχρινό, τον Νίκολα Μίροτιτς.

Θεωρεί ως πιο ζόρικους αντιπάλους τον Τζέιμς Γκιστ και τον νυν συμπαίκτη του Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος τον τρόλαρε πρόπερσι, λόγω της φυσιογνωμικής ομοιότητας του με έναν παίκτη του “Rising Star”, τον Στέλιο Τσάκωνα!

Πριν από δυόμισι χρόνια, όταν μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ο Σάσα πήγε στο Ορλάντο για να συμμετάσχει στο περίφημο καμπ, στο οποίο συνωστίζονται πλείστοι όσοι παίκτες, ώστε να βελτιώσει το παιχνίδι του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ντέιβιντ Μπλατ…

Παρεμπιπτόντως –και επειδή τότε άνοιξε μια τέτοια κουβέντα-ο Ολυμπιακός δεν τον απέκτησε ως αντι-Παπαπέτρου, αυτός επέπρωτο να είναι ο Γιάνις Τίμα, αλλά ο λεγάμενος πέρασε και δεν ακούμπησε από το Νέο Φάληρο…

Εάν ωστόσο παρέμενε ο Ιωάννης τότε οι Πειραιώτες θα αποκτούσαν ξένο παίκτη για τη θέση «4» και δεν θα στρατολογούσαν τον Βεζένκοβ.

ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε…

Μια ιστορία που ο Ολυμπιακός τη γνώρισε από την ανάποδη στις 2 Ιουνίου του 2015, στον τρίτο ημιτελικό των Play offs του πρωταθλήματος που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο “Nick Gallis Hall”…

Τότε στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του (μέχρι το επόμενο ματς που έλεγε και μια ψυχή), ο Βεζένκοβ σκόραρε 28 πόντους (6/10 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7/11 βολές), κατέβασε έξι ριμπάουντ, μοίρασε δυο ασίστ, σφράγισε τη νίκη του Αρη με 84-74 και χάλασε κιόλας τη ζαχαρένια των μετέπειτα πρωταθλητών, που μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης έτρεχαν ένα σερί 28-0!

Πηγή: Sport 24