Επιλογή Σελίδας



Η Αμερική βρίσκεται σε μια φάση κοινωνικής αναταραχής και ζυμώσεων, το Ορλάντο θα γίνει θέατρο αντίδρασης στην αστυνομική βία και στον ρατσισμό ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει την ιστορία του Τσάρλι Γέλβερτον που πέρασε για ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό.  

Φούντωσε, φουντώνει και θα φουντώσει ακόμη περισσότερο το κύμα αντίδρασης της αμερικανικής αθλητικής κοινωνίας κόντρα στις δολοφονίες των μαύρων και στα φαινόμενα ρατσισμού…

Ασφαλώς οι ζωές των μαύρων μετρούν, όσο εκείνες των λευκών…

Ασφαλώς το «γονάτισε στα τέσσερα» τους αφορά όλους…

Ασφαλώς οι αθλητές δεν είναι μόνο για να σκάνε και να ντριμπλάρουν…

Ασφαλώς οι λεγάμενοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι κάτι παραπάνω από αθλητές…

Χθες, ενόψει της επανεκκίνησης της σεζόν στο Ορλάντο, το ΝΒΑ και η Ένωση των παικτών συμφώνησαν να δώσουν από κοινού τα μηνύματα τους με στόχο να καταπολεμηθεί ο συστημικός ρατσισμός και να οικοδομηθεί μια πιο ισότιμη και δικαιότερη κοινωνία…

Πριν από τέσσερα χρόνια, πολύ προτού δολοφονηθεί ο Τζορτζ Φλόιντ, ο Κόλιν Κάπερνικ είχε στείλει το δικό του μήνυμα, με τη συνειδητή απόφαση του να γονατίζει, αντί να στέκεται όρθιος και ευθυτενής, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου…

Ανακρουόταν το «Τhe Star-Spangled Banner», κυμάτιζε η Αστερόεσσα και ο quarterback των 49ers του Σαν Φρανσίσκο είτε μόνος του, είτε με συμπαίκτες του καθόταν γονατιστός…

Δεν ήταν ο πρώτος το οποίος αντέδρασε με τέτοιο τρόπο, απλώς σε μια εποχή τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ασκούν τεράστια επίδραση, η διαμαρτυρία του ως στάση ζωής κιόλας, προβλήθηκε πολύ περισσότερο. Ακόμη περισσότερο την πλήρωσε ο ίδιος καθώς μπήκε στο μάτι του Ντόναλντ Τραμπ, έχασε το συμβόλαιο του και αποβλήθηκε ισοβίως από το NFL.

Ο 33χρονος αθλητής του φούτμπολ «πιστεύει σε κάτι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα θυσιάσει τα πάντα» όπως αναφέρεται στη διαφημιστική καμπάνια του «Just Do It» της ΝΙΚΕ…

Πριν από τον Κάπερνικ υπήρξαν και άλλοι αντιστασιακοί αθλητές, όπως ο Μοχάμεντ Αλι, ο Μπιλ Ράσελ, ο Τομι Σμιθ, ο Τζον Κάρλος και δυο που πέρασαν από τα μέρη μας!

O πιο σύγχρονος και γνωστότερος είναι ο Κρις Τζάκσον που ασπάσθηκε (όπως ο Λιού Αλσιντορ και ο Κάσιους Κλέι) τον μουσουλμανισμό, μετονομάσθηκε σε Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ και τη σεζόν 2006-07 αγωνίσθηκε στον Αρη.

Ο 51χρονος γκαρντ που πέρασε εννέα σεζόν στο ΝΒΑ προκάλεσε ταραχή στην Αμερική αρνούμενος να τηρήσει τη στάση προσοχής στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη των αγώνω. Ο λόγος; Θεωρούσε ότι «η σημαία είναι σύμβολο καταπίεσης σε μια χώρα που έχει μακρά παράδοση τυραννίας».

Στις 12 Μαρτίου του 1996 ο Ραούφ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό που του κόστιζε 31.707 δολάρια για κάθε απουσία και δυο ημέρες αργότερα ήρθε σε συμβιβασμό: θα στεκόταν όρθιος, αλλά με κλειστά μάτια και με το βλέμμα προς τα κάτω, ενώ απήγγειλε από μέσα του στίχους ισλαμικών προσευχών!

Ενα τέταρτο του αιώνα πριν από τον Ραούφ η Αμερική είχε δει έναν άλλο γκαρντ να σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης του…

Επαναστάτης με αιτία και όχι άνευ αυτής (Rebel without a cause) όπως τιτλοφορούνταν η ταινία που έκανε διάσημο τον Τζέιμς Ντιν

Αυτός ήταν ο γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου του 1948, Τσάρλι Γέλβερτον ο οποίος επίσης δεν στεκόταν σε στάση προσοχής κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ, που διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 1955 έως τον Απρίλιο του 1975.

Για εκείνους που δεν το ξέρουν ή δεν το θυμούνται, ο Νεοϋορκέζος γκαρντ ήρθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1973 και έπαιξε σε τέσσερις αγώνες του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, ενώ στη συνέχεια έλαμψε με την Ινις Βαρέζε και μάλιστα ξέμεινε εκεί για όλη του την υπόλοιπη ζωή.

Ο Γέλβερτον έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Φόρνταμ με προπονητή τον Ντίγκερ Φελπς (προτού αυτός μετακομίσει στο Νοτρ Νταμ) και μάλιστα έβγαλε μάτια, έχοντας μέσο όρο καριέρας 17.2 πόντους, 8.6 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ. Την τελευταία σεζόν του με τους Ραμς (1970-71) σκόραρε 23.3 πόντους και κατέβαζε 12 ριμπάουντ, ενώ παράλληλα ήταν ένας αμυντικός εξολοθρευτής…

«He was the man» είπε ο Φελπς στη «New York Post», που δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Γέλβερτον στις 14 Φεβρουαρίου του 1999. Ο ύψους 1μ.90 γκαρντ μπορούσε να περνάει χειροπέδες σε κάθε αντίπαλο του και μάλιστα ακόμη και τώρα οι παλιοί Νεοϋορκέζοι ρέκτες του μπάσκετ θυμούνται το πώς εξαφάνισε από προσώπου γης στους αγώνες με τα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης (μια σεζόν προτού ενταχθεί εκεί ο Ρικ Πιτίνο) και του Νοτρ Νταμ τον Τζούλιους Ερβινγκ και τον Οστιν Καρ!

Τόσο ενδιαφέρον είχαν εκείνοι οι αγώνες ώστε συνέρρεε κόσμος απ’ όλη την Αμερική, μάλιστα κόπηκαν πάνω από 19.000 εισιτήρια και σημειώθηκαν τα πρώτα sell-out στην ιστορία του ανακαινισμένου Madison Square Garden!

«Ο Dr J ήταν τρομακτικός και φοβόμασταν ότι θα μας διαλύσει. Την παραμονή του αγώνα ήρθε ο Τσάρλι και μου είπε “κόουτς άσ’ τον πάνω μου και μην ανησυχείς”. Τον άφησα πάνω του και τον τσάκισε» θυμήθηκε ο Φελπς.

Στη συνέχεια το Φόρνταμ αποκλείσθηκε από το Μαρκέτ, αλλά ήδη ο Γέλβερτον είχε γίνει ο ήρωας της πρώτης σελίδας.

Στο επιγενόμενο ντραφτ επιλέχθηκε στο Νο 25 από τους Μπλέιζερς. Εφυγε από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη και πήγε στο συντηρητικό Ορεγκον, φορώντας ντασίκι, της παραδοσιακή αφρικανική ενδυμασία με αποτέλεσμα να τον κοιτάζουν με μισό μάτι…

Ένα το κρατούμενο…

Μεσούντος του πρωταθλήματος (στο οποίο έπαιξε σε 69 ματς με μέσο όρο 7.9 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ) ο Γέλβερτον αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά για την υπόθεση του πολέμου στο Βιετνάμ. Δεν στεκόταν όρθιος, αλλά έμενε καθισμένος στον πάγκο και αυτή η απόφαση του απέβη μοιραία: τον καθάρισαν από τους Μπλέιζερς και τον έβαλαν σε μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα να μην ξαναπεράσει ούτε απ’ έξω από τα γήπεδα του ΝΒΑ!

Την επόμενη σεζόν ο Γέλβερτον πέρασε για ένα φεγγάρι από τους Σκράντον Απόλος του ABA και για συμπληρώνει το εισόδημα του έπιασε δουλειά ως ταξιτζής!

«Τότε τον συνάντησα και έπαθα σοκ» θυμάται ο Στιβ Γιατζόγλου που έκανε το προξενιό και τον κουβάλησε στον Πειραιά. «Γνωριζόμασταν διότι είμαστε συνομήλικοι και Νεοϋορκέζοι και παίζαμε μαζί στα πάρκα. Εκείνη την εποχή ήταν… επικηρυγμένος και κουβέντα στην κουβέντα δέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει μαζί μας στο Κύπελλο Κυπελλούχων».

Τη σεζόν 1973-74 με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με τον Γέλβερτον και με τον «Snake» Τζόουνς από το Σαν Φρανσίσκο, αλλά η ευρωπαϊκή επιχείρηση του απέβη βραχύβια. Στον πρώτο γύρο οι Πειραιώτες ξεπέρασαν το εμπόδιο της ουγγρικής MAΦK (67-67, 70-56), ενώ στη συνέχεια αποκλείσθηκαν για τρεις πόντους από τη βουλγαρική ΤΣΣΚΑ Σόφιας (67-59, 69-79).

Σε αυτά τα τέσσερα ματς ο Γέλβερτον σκόραρε συνολικά 63 πόντους, έχοντας ως συμπαίκτες, εκτός του Γιατζόγλου και του Τζόουνς, τον Γιώργο Καστρινάκη, τον Μάκη Κατσαφάδο, τον Σούλη Ράμμο, τον Πολ Διάκουλα και τον Τόλη Σπανό.

Τι σόι παίκτης ήταν ο Γέβερτον. «Πολυσύνθετος. Εργαλείο για όλες τις δουλειές» τον περιγράφει ο Γιατζόγλου. «Ήταν αυτός που μπορούσε και προσπαθούσε κιόλας να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Έπιανε πάντοτε τον καλύτερο επιθετικό παίκτης της αντίπαλης ομάδας, αλλά παράλληλα σκόραρε ο ίδιος και επίσης ήταν πολύ καλός ριμπάουντερ».

Την επόμενη χρονιά τον ανακάλυψαν οι Ιταλοί και ο Γέλβερτον βρέθηκε στην Ιταλία, απ’ όπου δεν έφυγε ποτέ!

Αγωνίσθηκε στη θρυλική Ινια Βερέζε (1974-75, 1977-79), στην Μπρέσια (1975-76) και αργότερα στη Σαρόνο (1980-87), ενώ πέρασε για μία σεζόν και από την ελβετική Βιγκανέλο (1979-80). Αργότερα γνωρίσθηκε και έκανε παρέα με τον πατέρα του Κόμπε, Τζόε Μπράιαντ που αγωνίσθηκε επί οκτώ συναπτές σεζόν στην Ιταλία (1983-1991) και μάλιστα λέγεται ότι έμαθε μερικά από τα κόλπα του στον συχωρεμένο θρύλο των Λέικερς!

Με τη Βαρέζε η οποία έπαιξε σε δέκα απανωτούς τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1970-1979), ο Γέλβερτον στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1975 στην Αμβέρσα. Στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (79-66) πέτυχε 10 πόντους, όντας ο παρτενέρ του δεινού σκόρερ Μπομπ Μορς (29), μαζί με τον Ζανάτα, τον Μενεγκίν, τον Μπισόν, τον Οσολα και τον Ρίτσι.

Τρία χρόνια αργότερα ο Γέλβερτον έπαιξε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Μόναχο, αλλά οι 24 πόντοι του δεν αποδείχθηκαν αρκετοί στη Βαρέζε, η οποία ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Mεγαλωμένος στο Χάρλεμ ο Γέλβερτον ήταν ένας σκληρός τύπος, που το έλεγε η καρδιά του. «Δεν έδινα ποτέ σημασία στα λεφτά που θεωρώ ότι είναι η σκιά της ζωής μας» είπε στη συνέντευξη του στη «New York Post. Kαι εξήγησε: «Εάν νοιαζόμουν για τα δολάρια, θα με πείραζε ο αποκλεισμός μου από το ΝΒΑ. Εκείνη την εποχή όμως ήμουν ένας επαναστάτης νέος που ήθελε κιόλας να καθαρίσει τη συνείδηση του»¨!

Ο Τσάρλι παντρεύτηκε με Ιταλίδα, με την οποία έκανε δυο παιδιά, έναν γιο που σήμερα είναι 36 ετών και μια κατά τέσσερα χρόνια μικρότερη κόρη. Ζουν σε και βίλα με επτά τουαλέτες, προίκα από τον πεθερό του και έχει γίνει πια Ιταλός. «Δεν ξαναγύρισα στη Νέα Υόρκη, δεν αντέχω την παράνοια της μεγαλούπολης. Είμαι ενθουσιασμένος από τη ζωή μου στο Βαρέζε και έχω γίνει κανονικός Ιταλός. Σκέπτομαι στα ιταλικά και μεταφράζω στα αγγλικά, όταν μιλάω με Αμερικανούς»!

Τι έκανε μετά την απόσυρση του από το μπάσκετ ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού; Προπονήσεις σε μικρά παιδιά και καριέρα στη μουσική!

Ο Γέλβερτον από μικρός έπαιζε σαξόφωνο και στη συνέχεια το έκανε επάγγελμα του, παίζοντας σε συναυλίες, σε εστιατόρια, σε γάμους και σε διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, μάλιστα παλιά οι συμπαίκτες του τον φώναζαν «Sax»!

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This