Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Ο Γιουσέιν Μπολτ αποχαιρέτησε τους στίβους το βράδυ του Σαββάτου με τη συμμετοχή του στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ100 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου. Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κούρσα λόγω τραυματισμού δε συνάδει με τον μύθο του. Έναν μύθο που έχτισε ο ίδιος όχι μόνο με τα αγωνιστικά του κατορθώματα αλλά και την συμπεριφορά του.

Με την αποχώρησή του ο στίβος εκτός από έναν τεράστιο αθλητή, κατά πολλούς τον κορυφαίο όλων των εποχών αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, χάνει και τον σούπερ σταρ του. Τον άνθρωπο που η παρουσία του και μόνο σε μια διοργάνωση ήταν ικανή να γεμίσει ένα στάδιο. Οι αντιδράσεις του και οι αστείες του στιγμές κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν πολλές.

Ήταν, είναι και θα είναι το σήμα κατατεθέν του. Η περίφημη «αστραπή» έγινε σύμβολο του Γιουσέιν Μπολτ σε όλη την διάρκεια της καριέρας του. Ξεκίνησε τη χαρακτηριστική αυτή κίνηση το 2008, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου και έκτοτε τον συνόδευσε σε όλες του τις μεγάλες νίκες. Πρόκειται για χορευτική κίνηση του χορού της Τζαμάικα «dancehall» αλλά ουδείς γνωρίζει ποια είναι η προέλευσή της. Σίγουρα όμως λόγω του Μπολτ έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας ο φωτογραφικός φακός του γαλλικού πρακτορείου την ώρα του τερματισμού του τον «έπιασε» με φόντο μια αστραπή, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Τζαμαϊκανού σπρίντερ.

Ήταν κατά τη διάρκεια του diamond league του Λονδίνου το 2016. Ο Μπολτ, πέταξε τα παπούτσια του προς το κοινό. Είναι άλλωστε κάτι που συνηθίζεται άλλωστε μετά τους μεγάλους αγώνες και όχι μόνο. H τυχερή θαυμάστρια του Τζαμαϊκανού σταρ ξέσπασε σε κλάματα μη μπορώντας να συγκρατήσει την συγκίνησή της. Δεν ήταν μάλιστα και εκείνοι που έσπευσαν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί της.

Ξανά diamond league αυτή τη φορά στο Όσλο το 2012. Ο Μπολτ για ακόμη μια φορά τερματίζει στην πρώτη θέση. Ο Τζαμαϊκανός είχε τέτοια φόρα που μετά τον τερματισμό έπεσε πάνω στην κοπέλα που τον περίμενε για να του δώσει την ανθοδέσμη. Με τα χίλια ζόρια κατάφερε να την συγκρατήσει προτού πέσουν και οι δύο.

Στο Πεκίνο το 2015 δεν την γλίτωσε πάντως την τούμπα. Μετά τον τερματισμό των 200 μέτρων ο Γιουσέιν Μπολτ έπεσε θύμα ενός απρόσεκτου κάμεραμαν. Το μέλος του τηλεοπτικού συνεργείου του παγκοσμίου πρωταθλήματος δεν υπολόγισε κάποια γωνία στα οχήματα που είχαν επιστρατευθεί για να τους διευκολύνουν και παρέσυρε τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ. Ο Μπολτ έδειχνε να μην χαμπαριάζει, παρόλο που θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί σοβαρά. Την επόμενη μέρα δέχτηκε το δώρο μετάνοιας του απρόσεκτου επαγγελματία.

Αν κάτι ξεχώριζε τον Γιουσέιν Μπολτ μεταξύ άλλων ήταν ο σεβασμός. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου και μετά τη νίκη του στα 100 μέτρα έκανε τις καθιερωμένες δηλώσεις στην μεικτή ζώνη για την ισπανική τηλεόραση. Διέκοψε τη συνέντευξή του γιατί παράλληλα έπαιζε ο Αμερικάνικος εθνικός ύμνος στην απονομή των 400 μέτρων γυναικών προς τιμήν της Σάνια Ρίτσαρντς. Έκατσε σε στάση προσοχής κατά τη διάρκεια του ύμνου και μετά συνέχισε τις δηλώσεις του.

Είχε μια… ιδιαίτερη αδυναμία στους εθελοντές και τους υπεύθυνους για τον εξοπλισμό των αθλητών. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κάμερα τον έπιασε να ανταλλάσσει… γροθιές με το κοινό να τον αποθεώνει.

Με τον Καναδό Αντρέ Ντε Γκρας ο Μπολτ είχε στιγμές που συζητήθηκαν στο χώρο του στίβου και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2015 ο Τζαμαϊκανός διέκοψε την συνέντευξη που έδινε ο Καναδός προκειμένου να τον πειράξει.

Το… βλέμμα όμως που αντάλλαξαν κατά την διάρκεια του ημιτελικό στους Ολυμπιακούς αγώνες έγινε αμέσως viral. Οι δύο αθλητές κατά τον τερματισμό κοιτάχτηκαν και φάνηκε να το διασκεδάσουν. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν το παρόν να διαδέχεται το μέλλον αφού ο Ντε Γκρας θεωρείται το επόμενο μεγάλο αστέρι των σπριντ.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο… κορόιδευε δημοσιογράφο σε απευθείας σύνδεση την ώρα που έδινε το ρεπορτάζ του. Ο απίθανος Τζαμαϊκανός του έκανε… κερατάκια ενώ την ώρα που εκείνος γύριζε το κεφάλι του έκανε τον ανήξερο. Το 2014 στους αγώνες της κοινοπολιτείας… απάντησε σε παρουσιάστρια του BBC που είχε σχολιάσει ότι απολαμβάνει τους αγώνες χωρίς εκείνον και τον Μπλέικ.

Μια από τις μεγάλες αγάπες του Μπολτ είναι το ποδόσφαιρο. Ο Τζαμαϊκανός άλλωστε ξεκίνησε στον τόπο που γεννήθηκε το Τρελόνι της Τζαμάικα κλωτσώντας το τόπι. Οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μάλλον δε θα έκανε τρομερή καριέρα στο ποδόσφαιρο, παρά την ταχύτητά του αν λάβουμε υπόψη τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει με τις επιδόσεις του.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This