Επιλογή Σελίδας

Της Βάσως Πρεβεζιάνου

Το χαμόγελό της. Και το πείσμα της. Η δύναμή της. Και η απλότητά της. Το ταλέντο της. Και η μαχητικότητά της.

Η Κατερίνα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλλήνη, που έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει, αλλά και για να… κυνηγήσει υπό καλύτερες συνθήκες το όνειρό της στον αθλητισμό.

Η Κατερίνα που έμαθε να βάζει πάντα ψηλά τον πήχη. Και να προσπαθεί να τον ξεπερνά. Και ακόμα πιο ψηλά μετά…

Η Κατερίνα που δεν μας χρωστά τίποτα από τις σπουδαίες επιτυχίες της, από τα χρυσά μετάλλιά της και τα ρεκόρ της, αλλά μας κάνει πάντα να χαμογελάμε όταν την παρακολουθούμε να μάχεται σαν λιοντάρι στους αγώνες…

Η Κατερίνα των 29 χρόνων μέσα από 29 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε γι’ αυτήν…

1. Οι γονείς της ήταν στην εθνική ομάδα Στίβου και όταν ήταν μικρή δοκίμασε διάφορα αγωνίσματα. Ήταν γρήγορη, είχε ρεκόρ στους αγώνες της ηλικίας της και τα πήγαινε πολύ καλά στην ενόργανη γυμναστική. Στα 10 της «κόλλησε» με το άλμα επί κοντώ επειδή παρουσίαζε ποικιλομορφία στην προπόνηση.

2. Έχει υψοφοβία, αλλά όπως λέει στο επί κοντώ δεν προλαβαίνει να φοβηθεί…

3. «Πολλές φορές, για να πας ένα βήμα μπροστά, πρέπει να πας δύο βήματα πίσω» είναι μια από τις συμβουλές που τις έχουν δώσει και την κρατά.

4. Όταν πήγε στο Στάνφορντ για να σπουδάσει, αρχικά στράφηκε στα Οικονομικά. Τελικά, είδε ότι είχε κλίση στην Ψυχολογία. Άφησε, τελικά, τα Οικονομικά και επέλεξε κατευθύνσεις που είχαν σχέση με τον εγκέφαλο και κατέληξε στη Νευροψυχολογία.

5. Από την Ελλάδα της λείπουν η οικογένειά της και οι φίλοι της, αλλά και η διασκέδαση και ο τρόπος ζωής, καθώς, όπως λέει οι Αμερικανοί ζουν για να δουλεύουν.

6. Όταν ήταν μικρή θαύμαζε τους μεγάλους επικοντιστές της ρωσικής σχολής, τον Σεργκέι Μπούμπκα και τον Μαξίμ Ταράσοφ.

7. Μπορεί η ίδια να μην το «έχει» με τη μαγειρική και να είναι ο σύζυγός της και προπονητής της, Μιτς Κρίερ αυτός που μαγειρεύει στο σπίτι, αλλά λατρεύει το παστίτσιο. Η δική της σπεσιαλιτέ είναι το μοσχαράκι λεμονάτο.

8. Η αγαπημένη λιχουδιά της είναι τα μελομακάρονα, επειδή έχουν άφθονη κανέλα και γαρύφαλλο. Όταν, βέβαια, έκανε απόπειρα να τα φτιάξει μόνη τη έμοιαζαν περισσότερο με κέικ!

9. Ο Κρίερ ήταν και ο ίδιος αθλητής του επί κοντώ. Γνωρίστηκαν όταν η Στεφανίδη πήγε στο Φοίνιξ για αγώνες και εκείνος της πρότεινε να την φιλοξενήσει στο σπίτι του. Γρήγορα έγιναν φίλοι, ήρθαν πιο κοντά και κατάλαβαν ότι ο ένας είναι το καλύτερο ταίρι του άλλου. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2015.

10. Όταν η Κατερίνα έχει τις κακές της, ο Κρίερ, λέει «φυσάνε ελληνικά μποφόρ».

11. Η ίδια λέει πως η Αμερική της έδωσε την ευκαιρία να κάνει επί κοντώ ως χόμπι και όχι ως δουλειά, ενώ συνέχιζε τις σπουδές μου. Γι’ αυτό πιστεύει ότι δεν θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχε φύγει από την Ελλάδα. «Μπόρεσα να κάνω τις επιλογές που θα ήταν καλύτερες για εμένα και ως αθλήτρια και ως άνθρωπος» είναι τα λόγια της.

12. Μακριά από το στάδιο, σε κοινωνικές εκδηλώσεις γίνεται… κοκέτα, αν και παραδέχεται ότι τα τακούνια την δυσκολεύουν αρκετά.

13. Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4.30μ.

14.Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4.25μ.

15.Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4. 25μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior στο Μπίντκος της Πολωνίας.

16. Η προπόνηση υπό τις οδηγίες του Αμερικανού «αργυρού» Ολυμπιονίκη του 2004 στην Αθήνα, Τόμπι Στίβενσον, άλλαξε το επίπεδό της.

17. Το 2012 κατέκτησε νέο μετάλλιο, και έγινε πρωταθλήτρια στο Pac-12, έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και έσπασε το ρεκόρ της τον Ιούλιο του 2012 στην California, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.

18. Τον Μάρτιο του 2016 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ με 4.80μ.

19. Τον Ιούλιο του 2016 η Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ.

20. Λίγους μήνες μετά στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4.85μ.

21. Το 2017 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με άλμα στα 4.85μ.

22. Τον Αύγουστο του 2017 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Λονδίνο περνώντας τα 4.91μ.

23. Τον περασμένο Αύγουστο επιβεβαίωσε την παντοδυναμία της στο άλμα επί κοντώ, καθώς ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Diamond League της Ζυρίχης με άλμα στα 4,87μ. Με αυτή τη νίκη της κατέκτησε το τρίτο της διαμάντι, στη σειρά αγώνων Diamond League, καθώς το είχε πάρει και το 2016 και το 2017.

24. Σε συνέντευξή της ρωτήθηκε πώς θα της φαινόταν αν η κόρη της κάποτε της έλεγε πως θα ήθελε να ασχοληθεί κι αυτή με το άθλημά της. «Ένα από τα μεγάλα μου όνειρα είναι κάποια στιγμή μεγαλώνοντας, να καταφέρω να φτιάξω σωστά οργανωμένες εγκαταστάσεις για το άλμα επί κοντώ και να καταφέρω να εμπνεύσω ακόμα περισσότερα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Αν η κόρη μου ήθελε να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό θα ήμουν πολύ χαρούμενη και υπερήφανη. Σίγουρα με την προϋπόθεση ότι θα ήταν και δική της επιθυμία».

25. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή και στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, αφού πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, αλλά και την πρωτιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.  Το μεγάλο αυτό επίτευγμα το έχουν πετύχει ελάχιστοι Έλληνες αθλητές και συγκεκριμένα ο Κώστας Κεντέρης στον στίβο, ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών, ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λευτέρης Πετρούνιας στην ενόργανη γυμναστική.

26. Ζει στην Ελλάδα τέσσερις με πέντε μήνες κάθε χρόνο και ανάλογα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Ο άνδρας της έχει μάθει ελληνικά για να του είναι πιο εύκολη η διαβίωση όταν βρίσκονται εδώ.

27. Έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική όταν αποσυρθεί. Δεν αποκλείει, βέβαια, να γίνει… δημοσιογράφος. Θα προτιμούσα να σχολιάζει αγώνες ή να παίρνει συνεντεύξεις από αθλητές μετά τους αγώνες.

28. Στην αρχή έβαζε τα μετάλλιά της σε ένα συρτάρι. Δεν της άρεσε να τα βλέπει. Στην πορεία ο σύζυγός της έφτιαξε μια θήκη για να είναι όλα εκεί.

29. Η αγαπημένη της ασχολία, όταν δεν έχει προπόνηση, είναι ο… ύπνος.  Ειδικά κατά την περίοδο της χειμερινής προπόνησης μπορεί να κοιμάται ακόμα και δεκατρείς ώρες την ημέρα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει τραυματισμούς.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This