Δεν περίμενε κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός θα έριχνε… 4-5 γκολ στον Παναιτωλικό μετά από τη σοκαριστική αποτυχία του στη Λαμία. Το ζητούμενο ήταν η νίκη για να μην κακοφορμίσει η τεράστια πληγή που άνοιξε στο «Αθανάσιος Διάκος» και οι Πράσινοι την πήραν κυρίως χάρη στον «καλλιτέχνη» Αζεντίν Ουναΐ που ως σημαιοφόρος ηγήθηκε της προσπάθειας, έχοντας ως παραστάτες τις δυο χειμερινές μεταγραφές του Τριφυλλιού. Τον ακαταπόνητο Μανώλη Σιώπη που ήταν και πάλι υπέροχος και τον διψασμένο Κάρολ Σφιντέρσκι που κέρδισε για το συγκεκριμένο ματς την εμπιστοσύνη του Βιτόρια και τον δικαίωσε με την εμφάνισή του στο ικανοποιητικό για το Τριφύλλι, πρώτο ημίχρονο.
Οι «παραστάτες» Σιώπης και Σφιντέρσκι που υποτιμήθηκαν ως μεταγραφές
Δυο σχετικά υποτιμημένες μεταγραφές, δυο χειμερινές προσθήκες που αντιμετωπίστηκαν με την «ούτε κρύο – ούτε ζέστη» διάθεση από την πλειονότητα των φίλων του Παναθηναϊκού, οι οποίες όμως ήταν βέβαιο ότι θα προσφέρουν πολλά σ’ αυτή την έκδοση της ομάδας. Όχι διότι είναι… υπερ-παίκτες, αλλά διότι διαθέτουν ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που έλειπαν στις θέσεις τους από τον Παναθηναϊκό, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και ήρθαν με προσωπικά ισχυρά κίνητρα στο Τριφύλλι.
Δεν είναι συμπτωματικό, άλλωστε, πως στα τελευταία παιχνίδια ο Σιώπης και ο Σφιντέρσκι είναι οι μόνοι που δεν έχουν καταγράψει ούτε μια απογοητευτική εμφάνιση! Ούτε καν στη Λαμία, όπου ο Βιτόρια τους είχε κρατήσει στον πάγκο και με την είσοδό τους στο 46’ βοήθησαν την ομάδα τους να ανακάμψει, μέχρι τη γκολάρα του Φουρτάδο για το 2-1, όταν κόπηκαν τα πόδια όλων των Πρασίνων…
Αργός… γενικά και απογοητευτικός στο β’ ημίχρονο μέχρι το 2-0
Οποιοι δεν έχουν παρακολουθήσει το παιχνίδι – δηλαδή οι περισσότεροι εδώ που τα λέμε – βλέποντας το τελικό 2-0 ίσως να θεωρούν ότι οι Πράσινοι έφτασαν σε μια… χαλαρή νίκη. Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Με εξαίρεση κάποιους ωραίους συνδυασμούς του Ουναΐ με Τετέ και Τζούρισιτς οι Πράσινοι δεν είχαν κάτι άλλο αξιόλογο να καταθέσουν σε σταθερή βάση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός, με εξαίρεση το πεντάλεπτο 30’ – 35’ στο οποίο έκλεισε τον Παναιτωλικό στα καρέ του, έχασε τρεις ευκαιρίες και τελικά άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Πολωνού που χρειαζόταν το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα, ήταν πάρα πολύ αργός, έως και βαρετός στην ανάπτυξή του. Δεν πήρε απολύτως τίποτα στον δημιουργικό τομέα από τους ακραίους μπακ του (Κώτσιρας – Μλαντένοβιτς), δεν ώθησε τον αντίπαλό του σε πολλά λάθη παρά το σωστό pressing από Τζούρισιτς, Σφιντέρσκι, Σιώπη, Τσέριν, κινδύνευσε με ισοφάριση στο β’ μέρος, στο οποίο δεν δημιούργησε ούτε μία αξιόλογη φάση μέχρι το 79’, όταν ο Μαροκινός χαφ ζωγράφισε το τελικό 2-0.
Ο Γιάννης Πετράκης το διαχειρίστηκε σωστά το ματς στο β’ ημίχρονο, αλλάζοντας τη διάταξη του Παναιτωλικού από 3-6-1 αρχικά σε 4-2-3-1 και εν συνεχεία σε 4-4-2, οι Αγρινινιώτες κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο, ο Ανδρέας Τετέη νίκησε αρκετές φορές εκτός περιοχής τους αντιπάλους του με τον εντυπωσιακό δυναμισμό του και τον διασκελισμό… βίσωνα που τον χαρακτηρίζει, αλλά οι φιλοξενούμενοι είναι από την αρχή της καλής σεζόν τους μια προβληματική στο γκολ ομάδα. Και μια ομάδα που αμυντικά έχει… θέματα στις στατικές φάσεις.
Δεν είναι εύκολο για οποιαδήποτε ομάδα να… γυρίσει τον διακόπτη μετά από ήττα σαν κι αυτή από τη Λαμία. Κατήφεια, απογοήτευση, τύψεις, ενοχές, όλα μαζί. Χρειάζεται χρόνο. Γι’ αυτό και θα τον βοηθήσει πολύ αυτή η φαινομενικά «δεδομένη» ή και «αδιάφορη» νίκη επί του Παναιτωλικού για να ξεφύγει από το «Αθανάσιος Διάκος» και να καταλάβει ότι η ποδοσφαιρική ζωή συνεχίζεται. Και μάλιστα συνεχίζεται μ’ ένα ματς – πρόκληση στο οποίο το ΟΑΚΑ δεν θα είναι άδειο όπως χθες.
Η Φιορεντίνα και τα νοκ άουτ ματς είναι… άλλη ιστορία
Ισως πολλοί να προεξοφλούν εύκολο αποκλεισμό από τη Φιορεντίνα βασιζόμενοι στην εικόνα του Παναθηναϊκού, όμως ας μην υποτιμούμε κάποιες παραμέτρους, εκτός ασφαλώς του τεράστιου κινήτρου για πρόκριση αρχικά στους «8» και εν συνεχεία στον ημιτελικό του Conference League με αντίπαλο μία εκ των Τσέλιε και Λουγκάνο: τα χαρακτηριστικά του Τριφυλλιού ταιριάζουν σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις εναντίον ανώτερων αντιπάλων, η Φιορεντίνα περνάει τη δική της περίοδο σοβαρής κρίσης, τα διπλά «νοκ άουτ» ματς είναι… άλλη ιστορία.
Γι’ αυτό και βάσει της κατάστασής του, δεν ακούγεται καθόλου παράλογο ότι ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στους προημιτελικούς του Conference League παρά να κάνει το θαύμα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, για το οποίο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός, ό,τι κι αν γίνει απόψε στην OPAP Arena.
Πηγή: Gazzetta