Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Μαουρίτσιο Σάρι λοιπόν. Μακάρι για τον Παναθηναϊκό να πάρει τον Σάρι, αν και φαίνεται ότι ο διάσημος Ιταλός είχε αποφασίσει να παραμείνει στην πατρίδα του, να εργαστεί για τρία – τέσσερα επιπλέον χρόνια και να αποσυρθεί εκεί στα 68-69 του. Ετσι λένε οι Ιταλοί δημοσιογράφοι. Οτι αν τελικά αποδεχθεί την απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση του Τριφυλλιού, θα είναι έκπληξη!

Προφανώς τον προβλημάτισε η προσφορά του Παναθηναϊκού. Του έδωσε μια διαφορετική – και πλουσιοπάροχη – προοπτική, αν και δεν νομίζω να έχει… οικονομικό πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν έχει απαντήσει ακόμα, παρότι την πρόταση την έχει στα χέρια του εδώ και αρκετές μέρες. Το συμπέρασμα απ΄αυτή την κίνηση του Παναθηναϊκού είναι ότι ανεβάζει τον πήχη ενόψει της επόμενης σεζόν: αρκεί να πούμε ότι ο πιο υψηλά αμειβόμενος προπονητής του στην εποχή του… Ευρώ είναι ο «πολυμετοχικός» Χενκ τεν Κάτε που έπαιρνε δύο εκατ. ετησίως.

Συνεπώς είναι αυταπόδεικτο ότι ο Αλαφούζος κάνει all in. Διότι είναι σαφές ότι αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις 15 εκατ. Ευρώ για τρία χρόνια στον προπονητή, έχεις ανάλογες βλέψεις και για τους παίκτες που θα αποκτηθούν. Ας κάνουμε υπομονή έως τότε. Το βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός ξεκινά εφέτος από μειονεκτική θέση έναντι των τριών ανταγωνιστών του αλλά και του… εαυτού του συγκριτικά με την αρχή της περυσινής σεζόν. Και εξηγούμαστε…

Ο μοναδικός που αλλάζει προπονητή

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα μεταξύ των τεσσάρων ανταγωνιστών για τον τίτλο που αλλάζει προπονητή. Η ΑΕΚ θα έχει τον Ματίας Αλμέιδα για τρίτη σερί σεζόν, ο ΠΑΟΚ θα έχει τον Ραζβάν Λουτσέσκου επίσης για τρίτη σερί σεζόν μετά την επιστροφή του, ο Ολυμπιακός θα έχει ασφαλώς τον «ιστορικό» Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έχει στην Ευρώπη δύο κούπες και μόνο μία ήττα με Σεβίλλη και Ολυμπιακό! Μιλάμε για έμπειρους προπονητές, οι οποίοι ξέρουν το ρόστερ τους, τις ανάγκες της ομάδας τους, την ψυχολογία του κοινού τους, τις ιδιαιτερότητες των παικτών τους, τους αντιπάλους τους, τα πάντα!

Όλα θα είναι καινούρια για τον διάδοχο του Χρήστου Κόντη και η δυσκολία του εγχειρήματος αποδεικνύεται από τις πρώτες θητείες των πιο επιτυχημένων προπονητών στη 12ετία Αλαφούζου. Του Γιάννη Αναστασίου και του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: κάκιστος πρώτος γύρος με πολλούς νέους παίκτες, σούπερ δεύτερος γύρος και κατάκτηση Κυπέλλου, πολύ μακριά όμως από την πρώτη θέση. Το status και το μπάτζετ του Παναθηναϊκού, βέβαια, έχει αλλάξει συγκριτικά με το 2013 και το 2022, όμως ο νέος πάντα χρειάζεται χρόνο. Και ο Παναθηναϊκός χρόνο δεν έχει. Ούτε για την Ευρώπη (πρώτο ματς στα τέλη Ιουλίου), ούτε για το πρωτάθλημα, με τρεις ανταγωνιστές για τον τίτλο, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας (Ολυμπιακός) θα… φρεσκαριστεί όλο το καλοκαίρι, καθώς αρχίζει στο Group Stage του Europa League στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα έχει όλες τις δυνατότητες να «φορτσάρει» στην εκκίνηση του πρωταθλήματος!

Τουλάχιστον πέντε «νέοι» βασικοί…

Πρόπερσι είχαν φύγει από τον «κορμό» οι Βιγιαφάνιες, Αλεξανδρόπουλος, Βέλεθ, Καρλίτος, Μακέντα, Χατζηγιοβάνης. Πέρυσι έφυγαν μόνο οι Κουρμπέλης, Σάντσεθ, Σάρλια. Εφέτος έχουν ήδη αποχωρήσει οι Μπρινιόλι, Μπερνάρ, Παλάσιος, Χουάνκαρ, εκτός από τους αναπληρωματικούς Ούγκο – Ακαϊντίν. Πιθανότατα θα αποχωρήσει και ο Σένκεφελντ, ίσως ένας εκ των Κώτσιρα -Βαγιαννίδη, κι άλλοι… Τελικά, από την ομάδα του 2022 μοναδικός σίγουρος είναι ο Ρουμπέν Πέρεθ στον τελευταίο χρόνο του στον Παναθηναϊκό, ενώ για τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Αϊτόρ ας περιμένουμε. Η ουσία είναι ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της ομάδας του Γιοβάνοβιτς που άλλαξε σε σημαντικό βαθμό σε βάθος τριετίας, αλλά το πολύ πιο σημαντικό είναι ότι επί Τερίμ χάθηκαν οι νόρμες του Ιβάν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Φτου κι απ’ την αρχή: ο νέος κόουτς θα κληθεί να βάλει τις δικές του αρχές και ασφαλώς αυτό δεν προκύπτει σε έναν – δυο μήνες, ειδικά όταν αλλάζουν 4-6 «βασικοί» (έχουν ήδη αποκτηθεί οι Μαξίμοβιτς – Μπάλντοκ). Ο Παναθηναϊκός θα έχει σίγουρα έναν καινούριο αριστερό μπακ ως βασικό (στη θέση του Χουάνκαρ που αποχώρησε), πήρε ήδη τον Τζορτζ Μπάλντοκ για τη δεξιά πλευρά, θα έχει τουλάχιστον έναν καινούριο χαφ στην αρχική ενδεκάδα του (Νεμάνια Μαξίμοβιτς), θα έχει και δυο καινούριους εξτρέμ, καθώς έληξαν τα συμβόλαια των Μπερνάρ και Παλάσιος. Και ασφαλώς ουδείς μπορεί από τώρα να προβλέψει τι θα συμβεί με το κομβικό θέμα του σέντερ φορ ή αν θα χρειαστεί επιπρόσθετη ενίσχυση σε άλλες θέσεις. Αντιθέτως, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα έχουν λιγότερες μεταβολές, ενώ ο Ολυμπιακός, στον οποίο το τοπίο είναι θολό λόγω των αμέτρητων ερωτηματικών (τα «κουτάκια» θα αρχίσουν αν συμπληρώνονται τον Ιούνιο…) έχει όλο το χρόνο για μια «ψύχραιμη» μεταγραφική περίοδο.

Πολύ πιο δύσκολη η πρόκριση σε Group Stage

Eίναι πολύ πιο δύσκολο συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν να πάρει μέρος εφέτος ο Παναθηναϊκός στο Group Stage («πρωταθληματάκι» πλέον) ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πέρυσι, έχοντας προκριθεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, χρειαζόταν έστω μία πρόκριση για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του έστω στους ομίλους του Conference League. Και τα κατάφερε με την… πρώτη, με τον αποκλεισμό της Ντνίπρο! Από την 1η Αυγούστου (!!!) ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι θα αγωνιζόταν στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο!

Μαζί με την πρόκριση, είχε εξασφαλίσει και τη θετική αύρα των φίλων του (50.000 στο ΟΑΚΑ εναντίον της Μπράγκα και της Βιγιαρεάλ) στην εκκίνηση μιας σεζόν που είχε αρχίσει σε βαριά ατμόσφαιρα, λόγω της απώλειας του τίτλου. Μαζί με την πρόκριση είχε εξασφαλίσει και αρκετά έσοδα και ένα επιπλέον δέλεαρ, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού, προς τους μεταγραφικούς στόχους του. Εφέτος η… φάση είναι αλλιώς! Ο Παναθηναϊκός (με νέο προπονητή!) ξεκινά από τον β’ προκριματικό γύρο του Εuropa League, έχει μόνο ένα «κανονάκι» να ξοδέψει με αποκλεισμό, οι αντίπαλοί του είναι πολύ δύσκολοι. Αν τα καταφέρει, θα έχει κάνει υπέρβαση και αυτό θα είναι το πρώτο παράσημο του καινούριου προπονητή.

Y.Γ. Το λέμε από τώρα. Το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό δεν είναι να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για παίκτες και να πάρει προπονητή με… φοβερό όνομα. Ασφαλώς το αυξημένο μπάτζετ βοηθά πολύ την προσπάθεια κάθε ομάδας. Ομως πιο σημαντικό είναι να πάρει προπονητή με ξεκάθαρη ποδοσφαιρική φιλοσοφία η οποία θα είναι συμβατή με τα χαρακτηριστικά των παικτών του και το κυριότερο, να είναι εύστοχος στις μεταγραφές. Ανεξαρτήτως ποσού. «Ευστοχία» είναι να παίρνεις τον Τσικίνιο και τον Εσε. Οχι τον Μαρσέλο και τον Χάμες. Για να καταλαβαινόμαστε.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This