Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Και τώρα ντέρμπι! Ντέρμπι στέψης; Ντέρμπι ανατροπής; Ντέρμπι θεάματος; Ντέρμπι μιζέριας; Η άποψη μου είναι καταγεγραμμένη και ουκ ολίγες φορές παρεξηγημένη και δεν αλλάζει: Ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, γιατί κατάφερε στον πρώτο γύρο να εξαργυρώσει τις επενδύσεις που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια και τη ριζική αναβάθμιση της ποιότητας του ρόστερ του. Αυτό το στοιχείο ήταν που του επέτρεψε να φτάσει σε μια εντυπωσιακή βαθμολογική συγκομιδή (και ένα +8) από τους διώκτες του, βασιζόμενος περισσότερο στις ατομικές ικανότητες των παικτών του χωρίς να φτάσει σε στάνταρντς απόδοσης αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης.

Όχι, το σημερινό κείμενο δεν είναι αφιερωμένο μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά και στον κυριότερο ανταγωνιστή του, τον Ολυμπιακό. Και δεν ενδείκνυται για αναγνώστες που ζουν και αναπνέουν για να διαβάζουν άρθρα για το παραποδόσφαιρο, παρά μόνο για το αληθινό ποδόσφαιρο. Υπάρχει κι αυτό, αν δεν το θυμάστε…

Όσο κι αν οι επικοινωνιακές πολιτικές των ομάδων δίνουν καθημερινά τροφή για άλλου είδους συζητήσεις (σε μια προσπάθεια διαρκώς απαξίωσης των αντιπάλων), πλην των ποδοσφαιρικών, η ουσία είναι ότι τόσο οι φίλοι του ΠΑΟΚ, όσο και αυτοί του Ολυμπιακού έχουν ουκ ολίγους ποδοσφαιρικούς λόγους για να χαμογελούν και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Αν υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από την μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, αυτό δεν είναι άλλο από τη δίψα του Ιβάν Σαββίδη να επενδύσει πάνω στη διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου και να δημιουργήσει έναν ακόμη καλύτερο ΠΑΟΚ, επενδύοντας σε μια διαφορετική σκέψη χτισίματος της ομάδας, σε σχέση με αυτή που μας είχε συνηθίσει στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην Τούμπα. Μια σκέψη πιο ορθολογική, πιο μακροπρόθεσμη και πιο σύγχρονη, που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στον «Δικέφαλο».

Στον Πειραιά είναι δεδομένο πλέον ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη του πιο ελπιδοφόρου Ολυμπιακού των τελευταίων ετών. Με τις σωστές κινήσεις του καλοκαιριού από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη και την πραγματική στήριξη στο πλάνο ενός δουλευταρά προπονητή, οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι απολαμβάνουν πλέον μια ομάδα που παιχνίδι με το παιχνίδι βελτιώνεται, που παράγει μοντέρνο, γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο και που γεμίζει αισιοδοξία τον κόσμο της ομάδας, ενόψει της ευρωπαϊκής πρόκλησης που πλησιάζει στο Europa League.

Ιδιαίτερα για τον Ολυμπιακό, αξίζει μια κουβέντα παραπάνω, καθώς άλλες σεζόν αν η ομάδα έμενε από τα τέλη του πρώτου γύρου οκτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή του πρωταθλήματος, θα είχαν απολυθεί… τρεις προπονητές, δύο βοηθοί τους, ακόμη και οι καθαρίστριες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο φετινός Ολυμπιακός, όμως, μοιάζει να αντιμετωπίζει το πρότζεκτ Πέδρο Μαρτίνς με πρωτόγνωρη (για τα δικά του ιδιαίτερα δεδομένα) ποδοσφαιρική ωριμότητα, κι αυτό αναμφισβήτητα πιστώνεται στη διοίκησή του.

Το έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές από αυτή τη στήλη. Ομάδες που επενδύουν και σκέφτονται ποδοσφαιρικά, μακροπρόθεσμα ποτέ δεν βγαίνουν χαμένες. Τίτλοι ασφαλώς και θα χαθούν, πρωταθλήματα επίσης, δυσκολίες θα υπάρξουν, αλλά στο φινάλε της διαδρομής το ποδόσφαιρο πάντα επιβραβεύει όσους το πίστεψαν και το σεβάστηκαν.

Μπορεί, λοιπόν, να ζούμε σε ένα περιβάλλον που… προσβάλλει καθημερινά με τη ρητορική του το ίδιο το άθλημα, ωστόσο τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και ο Ολυμπιακός δείχνουν να κερδίζουν καθαρά ποδοσφαιρικά στοιχήματα τη φετινή σεζόν. Κι αυτός είναι ένας λόγος αισιοδοξίας για το μέλλον!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This