Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην “Tipsbladet” της Δανίας, ο Γενς Γιόνσον μίλησε, πριν από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, για όσα ζει στον πρώτο του χρόνο στην Ελλάδα με την ΑΕΚ. “Οφείλω να παραδεχτώ πως δεν είχα δει πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ πέρυσι, οπότε έβλεπα μόνο ότι είχε τερματίσει πέμπτη και είχε μια απαίσια σεζόν. Ήμουν λίγο σκεπτικός, επειδή είναι μεγάλη η απόσταση από τη θέση πέντε μέχρι την κορυφή. Αλλά με κέρδισε το πρότζεκτ και πίστεψα ότι θα τα πάμε καλύτερα, θα βγούμε Ευρώπη και θα χτίσουμε από εκεί και πέρα. Πραγματικά, δεν περίμενα να συμβεί τόσο γρήγορα”.

Μέσα από την απάντηση του 30χρονου Δανού διεθνούς μέσου κανείς έχει την ευκαιρία να συναισθανθεί το μέγεθος της υπέρβασης που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα ο Ματίας Αλμέιδα και οι ποδοσφαιριστές του. Ένας προπονητής πρωτόπειρος στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την ΑΕΚ και ένα γκρουπ που ξεκίνησε να δουλεύει με απαίτηση ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και όχι τον τίτλο, που ήταν προσδοκία αλλά δεν μπορούσε να αποτελεί απαίτηση, έχει φτάσει τέσσερα βήματα πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πιο γρήγορα από όσο φαντάζονταν οι πρωταγωνιστές της, όπως λέει και ο Γιόνσον.

Όλο αυτό που ζει αυτό το γκρουπ με αυτόν τον προπονητή είναι πρωτόγνωρο. Το ίδιο πρωτόγνωρη είναι η εμπειρία και για τους φίλους της ΑΕΚ που επισκέπτονται το νέο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτό το γήπεδο η ΑΕΚ παίζει για πρώτη φορά· και κάνει πρωταθλητισμό από την πρώτη φορά. Και το βράδυ της Τετάρτης, σε μια από τις πρώτες τους φορές σε “βραδινή παράσταση”, οι φίλοι της ΑΕΚ ξεφάντωσαν πραγματικά.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ τα έκανε σχεδόν όλα πολύ σωστά. Ξεπέρασε τον αρχικό εκνευρισμό που δημιουργούσε η ανυπομονησία όλων να φτάσουν στην νίκη (στο πρώτο 15’λεπτο η ΑΕΚ είχε μια τελική προσπάθεια, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ. Είχε κάνει 5 οργανωμένες επιθέσεις – 6 ο ΠΑΟΚ), και έσπευσε να μπει στην λειτουργία που ήθελε ο προπονητής της προκειμένου να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα και τον εκνευρισμό που δημιούργησε στον αντίπαλο η αποβολή του Κάργα. Κάπως έτσι στα επόμενα 30’ λεπτά η ΑΕΚ έκανε 17 οργανωμένες επιθέσεις και έφτασε σε 7 τελικές προσπάθειες, επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ μόνο δύο οργανωμένες επιθέσεις χωρίς τελική προσπάθεια.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από καταστάσεις παιχνιδιού σαν αυτή που διαμορφώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια από το 8’ο λεπτό, μετά την αποβολή του Κάργα. Και δεν είχαν όλες οι ιστορίες την ίδια κατάληξη – δηλαδή δεν είναι κανόνας ότι η ομάδα που αποκτά αριθμητικό πλεονέκτημα φτάνει σε μια άνετη νίκη. Η ΑΕΚ το κατάφερε επειδή έδειξε έτοιμη να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Και το έκανε ακολουθώντας τις βασικές αρχές του παιχνιδιού της, με πρώτη αυτή του ασφυκτικού πρέσινγκ ψηλά στο τερέν προκειμένου να κάνει μεγάλο αριθμό επιθέσεων και να δημιουργήσει ευκαιρίες απέναντι σε μια άμυνα που δεν θα προλάβαινε να οργανωθεί.

Όταν έχεις δει το παιχνίδι, όλο αυτό μοιάζει από φυσιολογικό έως και αυτονόητο. Όταν όμως σκέφτεσαι ότι αυτή η ομάδα έχει προπονητή της πρώτης σεζόν και είχε στην ενδεκάδα 6 ποδοσφαιριστές που δεν ήταν στο ρόστερ της την προηγούμενη σεζόν αρχίζεις να εκτιμάς πολύ περισσότερο όλο αυτό που επιτυγχάνει η ΑΕΚ. Διότι συμπεριφέρεται με ωριμότητα μεγαλύτερη της ηλικίας που έχει αυτό το γκρουπ.

Εδώ που έφτασε, είναι πολύ φυσιολογικό η ΑΕΚ να λειτουργεί, να σκέφτεται, να νιώθει και να παίζει σαν πεινασμένη για τον τίτλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολαμβάνει όλο αυτό που έχει πετύχει μέχρι εδώ. Πιθανόν αυτό ήθελε να τονίσει στη λήξη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ ο Αλμέιδα, όταν ρωτήθηκε για το επερχόμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. “Απόψε δεν σκέφτομαι αυτό. Θέλουμε να πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη, και από αύριο το πρωί θα συγκεντρωθούμε στον επόμενο αντίπαλο”, είπε στην CosmoteTV. Στην εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν μένει πολύς χρόνος για ανασκόπηση, και γι’ αυτό συχνά χάνεται η συναίσθηση. Η κατάκτηση του τίτλου δεν μπορεί να αποτελεί το απόλυτο μέτρο για την αξιολόγηση του έργου που έχουν παρουσιάσει ο Αλμέιδα και οι ποδοσφαιριστές του. Και αυτό ισχύει για την δουλειά που έχουν παρουσιάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του, όπως και για τη δουλειά που έχουν παρουσιάσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του. Το έργο και τον τριών είναι, λιγότερο ή περισσότερο, επιτυχημένο, ανεξάρτητα από την κατάληξη της σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This