Επιλογή Σελίδας

Του Κωνσταντίνου Κωλαΐτη

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Πριν καν περάσει ο Οκτώβριος, μετράει ήδη δύο συμμετοχές στο Champions League. Ο 23χρονος Ελληνογερμανός, Αντώνης Παπαδόπουλος, ζει το όνειρό του στην Ντόρτμουντ, έχοντας κερδίσει μια θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.

«Το πρώτο πράγμα που σου μένει είναι ο ύμνος που τον ακούς πρώτη φορά από κοντά, κάτι που ονειρεύεσαι από μικρό παιδί. Όταν παίζεις ηλεκτρονικά παιχνίδια και το ακούς μόνο εκεί και τελικά έρχεται η ώρα που το ακούς όταν αγωνίζεσαι, σίγουρα είναι κάτι το οποίο σου μένει». Ο Γιώργος Γιακουμάκης περιέγραψε με αυτόν τον τρόπο στο κανάλι της εθνικής ομάδας το συναίσθημα του να αγωνίζεσαι στο Champions League.

Το βράδυ της Τρίτης, εκτός από το να αγωνίζεται, κατάφερε και να ανοίξει λογαριασμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Την ίδια ώρα, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος υπερασπιζόταν τα γκολπόστ της Μπενφίκα σε έναν ακόμη θρίαμβο επί της Γιουβέντους που της χάρισε την πρόκριση στους «16». Δεν ήταν, όμως, οι μόνες παρουσίες της βραδιάς με ελληνικό στοιχείο.

Στο «Signal Iduna Park» και το παιχνίδι της Ντόρτμουντ με τη Μάντσεστερ Σίτι, το όνειρο της συμμετοχής στο Champions League βίωσε και ο Αντώνης Παπαδόπουλος. Ο 23χρονος Ελληνογερμανός, γεννημένος στη Στουτγκάρδη από Έλληνες γονείς, ο οποίος μετά το ντεμπούτο του στο παιχνίδι κόντρα στη Σεβίλλη στην Ανδαλουσία, διπλασίασε τις εμφανίσεις του στα «αστέρια» μπαίνοντας ως αλλαγή στο 87ο λεπτό. Και έβαλε το δικό του λιθαράκι για το τελικό 0-0, πανηγυρίζοντας εν τέλει τον βαθμό και την πρόκριση μπροστά στο περίφημο «Κίτρινο Τείχος» των Βεστφαλών.

Ο ύψους 1,86 πολυθεσίτης, με ευχέρεια να παίζει τόσο ως στόπερ όσο ως αμυντικός ή πλάγιος χαφ, ξεκλείδωσε εσχάτως τη νέα… πίστα, έχοντας πραγματοποιήσει ως τώρα μια ιδιαίτερη διαδρομή. Από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, στην Ντόρτμουντ και τα φιλικά προετοιμασίας με την πρώτη ομάδα το 2021, ως τον πρόσφατο προβιβασμό του σε σταθερή βάση στο σύνολο του Έντιν Τέρζιτς.

Μηδέν συμμετοχές στη Γερμανία, δύο στο Champions League

Το 2018 έπαιζε στη Regionalliga με την Άαλεν, την ομάδα που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε επίπεδο Ανδρών. Το 2019 πήρε μεταγραφή για τη Χάλεστερ της τρίτης κατηγορίας, στην οποία κατέγραψε 60 συμμετοχές σε μια διετία με απολογισμό τρία γκολ και τέσσερις ασίστ σε δύο χρόνια. Ο Ιούλιος του 2021 ήταν αναμφίβολα η στιγμή καριέρας του, αφού δέχθηκε πρόταση από τη Μπορούσια, στην οποία δεν δυσκολεύθηκε να πει το ναι.

Η παρουσία του Μάρκο Ρόζε στο τιμόνι της αποδείχθηκε ευεργετική, αφού ο Γερμανός τεχνικός έδωσε την ευκαιρία στον Παπαδόπουλο χρίζοντάς τον βασικό με την πρώτη ομάδα σε παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου, κόντρα στη Βέχεν (7/8). Μια εβδομάδα αργότερα, ο «Πάπα» πήρε χρόνο συμμετοχής και στην πρεμιέρα της Bundesliga της σεζόν 2021/22, κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Προοδευτικά οι παρουσίες του στέρεψαν, αφού στο υπόλοιπο της περιόδου αγωνίστηκε ακόμη μόλις τρία λεπτά σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Μπόχουμ. Η φετινή περιόδος, όμως, εξελίσσεται ως τώρα σαν «roller-coaster». Κι αυτό αποτυπώνεται πρώτον στο γεγονός ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αγωνιζόταν αποκλειστικά με τη β’ ομάδα στην τρίτη κατηγορία και δεύτερον, στο ότι δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό σε Bundesliga και Κύπελλο παρά το ότι βρίσκεται στην αποστολή τον τελευταίο μήνα. Την ίδια ώρα, βέβαια, το κοντέρ του γράφει ήδη δύο συμμετοχές στο Champions League! Εννέα λεπτά κόντρα στη Σεβίλλη, επτά απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του πρώην συμπαίκτη του, Έρλινγκ Χάαλαντ.

Η επανένωση με τον «κολλητό» του, Σλότερμπεκ

Η παρουσία του Παπαδόπουλου φέτος συνδυάζεται και με αυτή του παιδικού του φίλου, Νίκο Σλότερμπεκ.

Ο διεθνής Γερμανός στόπερ, δύο μήνες μικρότερος από τον Παπαδόπουλο, μετακόμισε στους Βεστφαλούς από τη Φράιμπουργκ το περασμένο καλοκαίρι και βρήκε στο κλαμπ τον κολλητό του από τα τσικό στη Βάινσταντ, ομάδα της Στουτγκάρδης στην οποία έπαιζαν μέχρι το 2007 και τα οκτώ τους χρόνια.

Χρειάστηκε να περάσει μια 15ετία για να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι τους και πλέον, παίζουν μαζί στο Champions League, κάτι που μέχρι πρότινος ούτε ο Σλότερμπεκ είχε προσθέσει στο βιογραφικό του παρά την ταχύτερη καθιέρωση στο τοπ επίπεδο.

«Από την αλάνα, στο Champions League. Οι καλύτεροι φίλοι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Σλότερμπεκ ποστάροντας δύο φωτογραφίες του με τον Αντώνη από το 2007 κι από το ματς στην Ανδαλουσία.

Η πίστη της Ντόρτμουντ και η πιθανότητα της Εθνικής

Το περασμένο καλοκαίρι για την περίπτωση του Παπαδόπουλου υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από την Championship. Τόσο η Λούτον, όσο και η Πρέστον κινήθηκαν επίσημα για την απόκτησή του, με την Μπορούσια να αξιώνει το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να τον παραχωρήσει. Τελικά, η μετακόμιση στην Αγγλία δεν έγινε ποτέ κι αντ’ αυτού, τον Αύγουστο η Ντόρτμουντ έδειξε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο με ισχύ ως το καλοκαίρι του 2024.

Η περίπτωσή του, ασφαλώς, απασχολεί και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού πληροί τις προϋποθέσεις να αγωνιστεί με την εθνική Ελλάδος, μια και δεν έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο της Γερμανίας (σε καμία ηλικιακή ομάδα). Ο ίδιος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να φορέσει τη Γαλανόλευκη κι αν η ανέλιξή του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται να τον δούμε να αγωνίζεται με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This