Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Παπαδογιάννη

Το «βόηθα Παναγιά» του πρώτου (και δεύτερου και τρίτου) κύματος της πανδημίας έδωσε τη θέση του στο «Κyrie ελέησον». Απολογούμαι για το φτηνό λογοπαίγνιο, αλλά δεν μπορούσα και να το αποφύγω.

Στην αφετηρία της νέας σεζόν, το ζορμπαλίκι του επιπεδιστή Κάιρι Ίρβινγκ είναι, δυστυχώς, μεγαλύτερο θέμα ακόμα και από τα δαχτυλίδια των Μπακς.

Σε μία χώρα όπου το ποσοστό των ψεκασμένων είναι αντάξιο αυτού της ακοίμητης Ελλάδας (και οι δόσεις του ψεκασμού πολύ χειρότερες), αυτοί που πάτησαν πόδι για να εξοστρακίσουν τον αντιεμβολιαστή Κάιρι δείχνουν, αν μη τι άλλο, τον τρόπο.

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει απαγόρευση. Δεν γίνεται να πιαστεί μία ολόκληρη κοινωνία αιχμάλωτη των αρνητών, ιδίως αυτών που έχουν δημόσιο λόγο και μπορούν να επηρεάσουν τους αφελείς και τους κακοθελητές.

Η ζημιά που έκανε στον εδώ δημόσιο διάλογο ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τις ασυναρτησίες του περί εμβολιασμού (αν και στρατολογημένος στην εκστρατεία κατά του Covid-19) είναι κατά τη γνώμη μου ανυπολόγιστη.

Ή τουλάχιστον θα ήταν ανυπολόγιστο, αν δεν είχε φροντίσει νωρίτερα ο σεσημασμένος για τη yolo συμπεριφορά του τενίστας να απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Ο Κάιρι σήκωσε μπαϊράκι και αρνείται πεισματικά να εμβολιαστεί, παρ’ όλο που ο κανονισμός του μητροπολιτικού δήμου της Νέας Υόρκης θεωρεί το Barclays Center «δημόσιο χώρο» και απαγορεύει την είσοδο στους ανεμβολίαστους.

Παρόμοιο μπλόκο υπάρχει σε άλλες πόλεις (Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες), οπότε ο Κάιρι θα είχε πρόσβαση σε καμιά 50αριά μόνο αγώνες των φετινών Νετς, συμπεριλαμβανομένων των πλέι-οφ. Στην καλύτερη περίπτωση.

Το προπονητήριο των Νετς θεωρήθηκε ιδιωτική επιχείρηση, οπότε εκεί δούλευε κανονικά η κάρτα εισόδου του αντάρτη.

«Εντάξει λοιπόν, θα παίξω μόνο στους εκτός έδρας αγώνες και θα πληρώνομαι μόνο για αυτούς και για τις προπονήσεις», αποφάσισε ο Κάιρι, αδιαφορώντας για τη γνώμη του ξενοδόχου.


Ώσπου, οι Νετς του έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα. «Δεν πρόκειται να ναρκοθετήσουμε την ομόνοια και τη χημεία της ομάδας για το χατίρι κανενός», ανακοίνωσε ο Νεοζηλανδός τζένεραλ μάνατζερ Σον Μαρκς, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Καναδού προπονητή Στηβ Νας.

Ο πολύς Κάιρι βρέθηκε να κοιτάζει απ’ έξω με τη μούρη του κολλημένη στο τζάμι, όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Μόνο που εδώ είναι ο ίδιος εμπρηστής.

Το ορατό από τον πλανήτη Πλούτωνα «εγώ» του τού απαγορεύει να ανακρούσει πρύμναν, αλλά έτσι κι αλλιώς οι αρνητές είναι αγύριστα κεφάλια. Ιδίως όταν έχουν το πορτοφόλι γεμάτο και τον χώρο ανάμεσα στα δύο αυτιά ακατοίκητο.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις ΗΠΑ είναι μόλις 57,5% (και 66% των μερικώς), χαμηλότερο και από το δικό μας 58,9% (αλλά 61% μερικώς, ένεκα του φρεναρίσματος).

Η διαφορά με τον Τρίτο Κόσμο, όπου ολοφάνερα ανήκουμε εμείς, είναι ότι στο Αμέρικα οι θεσμοί λειτουργούν και οι κανονισμοί τηρούνται.

Ελέγχονται σχολαστικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ; Εδώ γελάνε. Είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών στην Ελλάδα; Εδώ ξεκαρδίζονται.

Ας πάρει λοιπόν μεταγραφή σε ελληνική ομάδα ο Κάιρι, να γλιτώσει από τον καημό. Θα γίνει και ήρωας των εδώ ψεκασμένων.

Υποψιάζομαι ότι αυτή η ιστορία δεν θα έχει καθόλου καλό τέλος για τον Κάιρι. Θα γίνει «ugly», που λένε και στο Μπρούκλιν.

Νομικός δεν είμαι, αλλά φρονώ ότι Νετς έχουν κάθε δικαίωμα να του ζητήσουν αποζημίωση για την αγωνιστική και συνεπώς οικονομική ζημιά που τους προξενεί.

Επειδή μιλάμε για τη δικομανή Αμερική, μπορεί να κάνει το ίδιο και ο Ίρβινγκ, επικαλούμενος «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του ή δεν ξέρω τι άλλο θα σκαρφιστούν οι δικηγόροι του, έναντι των Νετς, του δημάρχου Νέας Υόρκης, του ΝΒΑ και της άτιμης παλιοκενωνίας.

Σημειωτέον ότι η καραντίνα θα κοστίσει στον Κάιρι περίπου 200.000.000 δολάρια, αφού (πέρα από τις αμοιβές της νέας σεζόν) του στερεί και το δικαίωμα της μονο0μερούς ανανέωσης του συμβολαίου. Μη δοκιμάσετε να μετρήσετε τα μηδενικά, γιατί θα πάθετε κανέναν ίλιγγο όπως έγω.

Η ανταλλαγή και η πώληση σε ομάδα εκτός Νέας Υόρκης και Καλιφόρνια θα ήταν μια κάποια λύσις, αλλά ποιος θα εμπιστευτεί έναν απρόβλεπτο παίκτη που ακούει μοναχά το δικό του ντέφι;

Μάλιστα, το συμβόλαιο του αμετανόητου Κάιρι εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε 7-8 μήνες από σήμερα.

Ο επίδοξος μνηστήρας καλείται συνεπώς να δώσει μαλαματένιο αντάλλαγμα (π.χ. οι Σίξερς τον Μπεν Σίμονς) για να πάρει έναν παίκτη που, πέρα από τα λοιπά κουσούρια του, θα μείνει ελεύθερος σε μερικούς μήνες.

Εάν μιλάμε για παίκτες, προπονητές και λοιπούς μάχιμους των 30 ομάδων, το ποσοστό των εμβολιασμένων στο ΝΒΑ υπολογίζεται στο 95%.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τον Ίρβινγκ (και από τον Άντριου Ουίγκινς των Ουόριορς, που άλλαξε ρότα και εμβολιάστηκε κακήν κακώς μόλις απορρίφθηκε από το ΝΒΑ το φαιδρό αίτημά του για «θρησκευτική εξαίρεση»), υπάρχουν κι άλλοι.

Μην εκπλαγείτε, αν οι ομάδες που θα επισκεφτούν το Μπρούκλιν ή το Γκόλντεν Στέιτ ή τη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες προφασιστούν «διπλωματικές ασθένειες» και αφήσουν ξαφνικά κάποιους παίκτες εκτός αποστολής.

Η πλειοψηφία είναι ισχυρότατη, η χειρ του ΝΒΑ σιδηρά, οι κανονισμοί άτεγκτοι, αλλά οι «δεν εί-ναι ό-λα κρού-σμα-τα» έχουν το χούι να κάνουν πολλή φασαρία.

Τουλάχιστον, γλιτώσαμε από τους ψεκασμένους του Λευκού Οίκου, με τις υδροξυχλωροκίνες, τις χλωρίνες και την άκρατη θρησκομανία. Όταν ο αρνητισμός εκπορεύεται από την κορυφή, δεν είναι καθόλου εύκολο να μείνει ανεπηρέαστη η βάση της πυραμίδας.

Λίγες ώρες πριν το πρώτο ξενύχτι της σεζόν, σας εύχομαι ολόψυχα καλό χειμώνα.

Είναι η πρώτη χρονιά εδώ και …αιώνες, που αδημονώ για το ΝΒΑ και φτιάχνω καφέδες από τον Σεπτέμβριο κιόλας. Ας είναι καλά ο Γιάνναρος και τα «Ελάφια» του, που ζουν ακόμη το μεθύσι του τίτλου.

Καλή χρονιά λοιπόν και με τους Μπακς ξανά πρωταθλητές!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This