Επιλογή Σελίδας


Το ντοκιμαντέρ Les Origines des Jeux Olympiques/Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία, για τις απαρχές των Ολυμπιακών Αγώνων και την κοιτίδα τους την Αρχαία Ολυμπία, θα προβάλει η ΕΡΤ3 το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 19:30, την επομένη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2021 στο Τόκιο.

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, το καλοκαίρι του 2016, στο Ρίο της Βραζιλίας, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο σκηνοθέτης Olivier Lemaître ερευνά τις ρίζες αυτής της διεθνούς αθλητικής συνάντησης, αλλά και τη σύνδεση της σύγχρονης κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης με εκείνες της αρχαίας Ελλάδας.

Η ταινία επικεντρώνεται στην πειραματική αρχαιολογία, παρακολουθώντας αθλητές-λάτρεις της ιστορίας να επιχειρούν να αναπαραστήσουν τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες: αγώνες δρόμου, ρίψη δίσκου και ακόντιου, πάλη και παγκράτιο, καθώς και αγώνες με ιππήλατες άμαξες. Αυτά τα αθλήματα, κάποια από τα οποία ακόμη παρακολουθούμε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένους κανόνες. Αλλά το κυριότερο ήταν ότι κάθε αθλητής έπρεπε να ξεπεράσει τα όριά του για να τιμήσει τους θεούς, παρά να επιτύχει καλές επιδόσεις.

Μέσα από τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες και τις ίδιες τις αρχαιότητες, το ντοκιμαντέρ του Lemaître ξαναζωντανεύει τα θαύματα του παρελθόντος της Αρχαίας Ολυμπίας και ξεναγεί τον θεατή στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This