Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηαρακόπουλου

Αποφάσισαν, λοιπόν, στη Σουηδία, να καταργήσουν το VAR, διάβασα σε μία είδηση. Και βλέπω κάποιους σε σχόλια να πανηγυρίζουν. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όλοι είναι, πως από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας η τεχνολογία -και στο ποδόσφαιρο- είναι αδιανόητο να την καταργήσεις και να ξαναγυρίσεις στο προηγούμενο καθεστώς. Αυτό που χρειάζεται βελτίωση, είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Τα μηχανήματα δεν κάνουν λάθος! Εκείνοι που τα χρησιμοποιούν είναι το πρόβλημα, αυτούς πρέπει να αλλάξουμε! Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα, είναι εκ του πονηρού!

Έχω ξαναγράψει την άποψή μου, σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Η τεχνολογία γραμμής δεν παίρνει κουβέντα, ότι άλλαξε μια για πάντα τις αδικίες, και πάρα πολλά πράγματα του παρελθόντος, που ακόμη και σήμερα τα συζητάμε, θα είχαν τελειώσει εκείνη τη στιγμή, αν μπορούσαμε πριν από 30 ή πριν από 50 ή πριν από 60 και 70 χρόνια, να είχαμε τη βοήθεια της τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα.

Το VAR ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Κάποτε, ήταν πολύ ρομαντικό να στέλνεις ένα γράμμα για να επικοινωνήσεις. Κανείς δεν στο απαγορεύει και σήμερα, αλλά θα ήταν αστείο να απαγορεύαμε τα μηνύματα και τα mail. Το να τρέχουμε στην φύση είναι καταπληκτικό και καλό για την υγεία. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να περπατάμε για να πάμε στις δουλειές μας και να μη χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα.

Έχω ξαναπεί την περίπτωση. Το 1820, όταν μπήκαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Αγγλία, οι άνθρωποι περπατούσαν πάνω τους για να βρουν την επόμενη πόλη. Περνούσε το τρένο, λοιπόν, και κάποιοι δεν προλάβαιναν να μετακινηθούν και σκοτώθηκαν! Δεν σταμάτησαμε τα τρένα, αλλά εκπαιδεύσαμε τους ανθρώπους να μη περπατάνε στις γραμμές! Είναι το πιο απλό παράδειγμα που υπάρχει, σχετικά με την τεχνολογία και το ποδόσφαιρο.

Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους διαιτητές, ειδικά στην Αγγλία, είναι μετριότατοι. Αυτοί πρέπει να βελτιωθούν. Σε πολλές χώρες υπάρχουν προβλήματα, ακόμα και σε εκείνες που από μακριά τις βλέπουμε και λέμε ότι οι διαιτητές είναι καλοί. Στην Ιταλία υπάρχει γκρίνια, στην Ισπανία ακόμα περισσότερη, στη Γερμανία φέτος, έγιναν κάποια εγκλήματα.

Στην Ελλάδα δεν συζητάω, γιατί έτσι κι αλλιώς, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να το διαλύσουμε αυτό το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση και η διαιτησία να γλυτώσει. Ο Έλληνας διαιτητής, είναι -πλέον- προστατευόμενο είδος και σε λίγο καιρό, νομίζω πως δεν θα υπάρχει και κανείς.

Πρέπει, λοιπόν, σε διεθνές επίπεδο, να βελτιωθεί η διαιτησία. Δηλαδή, οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα μηχανήματα. Τα μηχανήματα ξέρουν πάρα πολύ καλά τι δείχνουν. Εκείνο που πρέπει να εκπαιδεύσουμε, λοιπόν, είναι το ανθρώπινο μάτι, ώστε να μπορεί να δει σωστά. Πάντα θα υπάρχει υποκειμενική άποψη, δεν θα το γλυτώσουμε. Τουλάχιστον, όμως, αρέσει ή δεν αρέσει, μπαίνοντας σε αυτήν την εποχή του VAR, ακόμα και για μισό χιλιοστό, ξέρουμε πλέον, πως στα οφσάιντ υπάρχει μία απολυτότητα, και έτσι πρέπει να μείνει!

Τρέμω στην ιδέα να ξαναγυρίσουμε πίσω, για να απολαμβάνει κάποιος τον πανηγυρισμό του χωρίς να του σταματάει η τεχνολογία την έκρηξη της στιγμής, και να αποδεχόμαστε αυτό το οποίο είναι η μεγαλύτερη «καραμέλα» στο ποδόσφαιρο: το ανθρώπινο λάθος!

Ποιος θα αποδεχθεί ανθρώπινο λάθος, όταν μετά θα υπάρχει πάλι το βίντεο που θα δείχνει ότι ο παίκτης είχε φύγει από θέση οφσάιντ, έστω και οριακά; Πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής για να πείσει τον εαυτό του, πως υπάρχει γυρισμός από εδώ που βρισκόμαστε!

Συνεπώς, ας σταματήσουμε τις ουτοπικές εξαγγελίες και τις εικασίες, και ας πάμε στα πρακτικά πράγματα, γιατί ο κόσμος μόνο μπροστά κινείται, ούτε μπορεί να περιμένει, ούτε φυσικά να πάει προς τα πίσω.

Να βελτιώσουμε τους ανθρώπους. Να εκπαιδεύσουμε μια καλύτερη γενιά διαιτητών και βοηθών. Γιατί όχι, να εκπαιδεύσουμε ξεχωριστά διαιτητές, μία καινούργια γενιά ανθρώπων, που θα είναι μόνο στο VAR. Οτιδήποτε άλλο, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This