Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Από τον Πελέ μέχρι τον Ρονάλντο και τον Κακά, πολλοί μεγάλοι σταρς του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου έκαναν τα πρώτα τους βήματα παίζοντας ποδόσφαιρο σάλας και έχοντας στη συνέχεια μόνο καλά λόγια να πουν για την επίδρασή του στο παιχνίδι τους. Από το futsal ξεκίνησε και ο Κάιο Ζόρζε, ένα παιδί που στα δέκα του, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, είχε ήδη δείξει στις σάλες του Περναμπούκο το ταλέντο του. Κατηφόρισε νότια μ’ ένα όνειρο στις αποσκευές του, ανδρώθηκε στις ακαδημίες της Σάντος και κρατά στα πόδια του τη συνέχεια της παράδοσης των ταλέντων που έχουν βγει από τους κύκλους της ομάδας του Βίλα Μπελμίρο. Μια παράδοση που ξεκίνησε από τον Πελέ και έστειλε στα γήπεδα της Ευρώπης πολλούς ποδοσφαιριστές που άφησαν το δικό τους σημάδι. Ρομπίνιο, Ντιέγκο, Νεϊμάρ στη συνέχεια και πιο πρόσφατα Γκαμπιγκόλ και Ροντρίγκο.

Κάιο Ζόρζε – Νεϊμάρ: Το δρομολόγιο της Σάντος στο Libertadores

Το όνομά του 19χρονου Ζόρζε εκτινάχθηκε στο Copa Libertadores της προηγούμενης σεζόν, στο οποίο η Σάντος κατάφερε να φτάσει στον τελικό, αλλά έχασε από την Παλμέιρας. Σε μια χώρα που αρέσκεται στους ισχυρούς συμβολισμούς και στις συγκρίσεις, τα τρία γκολ του Κάιο στη σειρά των προημιτελικών με την Γκρέμιο είχαν κάτι από τη μαγεία του Νεϊμάρ. Ήταν η πρώτη φορά που η Πέισε προκρινόταν στα ημιτελικά, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Και τότε, ο Νεϊμάρ είχε πρωταγωνιστήσει στα ημιτελικά με την Όνσε Κάλδας, σημειώνοντας τρία γκολ. Στο τέλος της σεζόν εκείνης, η Σάντος είχε κατακτήσει το πρώτο της Libertadores μετά τα δύο σερία το 1961 και 1962 και ο κόσμος ονειρευόταν ότι τα σημάδια του 2020 ήταν αντίστοιχα. Ο Κάιο, ο οποίος δήλωσε πως πριν από λίγα χρόνια έβλεπε το ίνδαλμά του να σκοράρει στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής και τώρα κάνει το ίδιο, έχει ένα ακόμα κοινό με τον Νεϊμάρ. Σε ηλικία 15 ετών σκόραρε στο Copa Sao Paulo, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε γράψει ο νυν επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο ταλαντούχος Βραζιλιάνος επιθετικός έγινε ο έκτος νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φοράει τη φανέλα της Πέισε, όμως το άστρο του έλαμψε για πρώτη φορά με την Εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ Κ-17 του 2019. Με πέντε γκολ και μία ασίστ, ήταν δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης (μαζί με τους Γάλλους Καλιμεντό και Εμπουκού) και βοήθησε τη Σελεσάο να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Ήταν, παράλληλα, πρώτος σε σουτ στη διοργάνωση, δείχνοντας την επικινδυνότητά του όταν αγωνίζεται στο κέντρο της επίθεσης. Ο Κούκα, στη Σάντος, τον χρησιμοποίησε και σε άλλες θέσεις. Ως επιθετικό μέσο, είτε πλάγια στην επίθεση, είτε ως «false 9», ενώ ο τρόπος που έμαθε να αγωνίζεται και σε πιο οργανωτικό ρόλο, διαμόρφωσε το τελικό του στιλ παιχνιδιού. «Πέρασα τα δοκιμαστικά μου στη Σάντος ως δεκάρι. Χρειάστηκε χρόνος για να μετακινηθώ στην επίθεση. Παίζω κεντρικός επιθετικός τα τελευταία τρία χρόνια», είπε σε συνέντευξή του.

Κάιο Ζόρζε: Κάτι παραπάνω από ένας επιθετικός

Οι εμφανίσεις του με το εθνόσημο τον βοήθησαν να καθιερωθεί και στην επίθεση της Σάντος. Έβαλε το πρώτο του επαγγελματικό τέρμα στο Copa Libertadores, απέναντι στη Ντεφένσα ι Χουστίσια, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 47 συνολικά εμφανίσεις και 9 γκολ. Τα τέρματά του δεν εντυπωσιάζουν, όμως εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε αρκετά ματς ήρθε ως αλλαγή, ενώ ο ρόλος του κάποιες φορές διαφέρει από αυτόν του κλασικού φορ. Τα υψηλά ποσοστά του στον δείκτη xGoals δείχνουν ότι δεν είναι θέμα κακής συγκομιδής, όπως άλλωστε και η συμβολή του στο παιχνίδι της ομάδας. Με τους Μαρίνιο και Σοτέλδο να τον πλαισιώνουν από τα άκρα, βρήκε την ώθηση που χρειαζόταν για να ξεκινήσει να ξετυλίγει τις στιγμές της δικής του μαγείας. Η πολύ υψηλή τεχνική τον βοηθάει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τον ίδιο ή τους συμπαίκτες του, ενώ οι εκτελέσεις του είναι εξαιρετικές σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και στις στημένες φάσεις.

Μολονότι είναι γρήγορος στα πρώτα βήματα, δεν είναι η ταχύτητα το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ωστόσο, η ποδοσφαιρική του ευφυία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων τον βοηθά να εκθέτει συχνά τους αντίπαλους και να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους διώκτες του, κάνοντας και τρικ που συχνά τους εκθέτουν. Οι κάθετες κινήσεις του στο σωστό timing προκαλούν πολύ συχνά ρήγματα και κενούς χώρους που οι άμυνες αδυνατούν να καλύψουν. Διαθέτει, παράλληλα, πολύ καλές μεταβιβάσεις, γεγονός που ανεβάζει το επίπεδο των συνεργασιών με τους συμπαίκτες του. Τραβιέται πίσω, βλέπει τις κινήσεις στο χώρο, αντιλαμβάνεται πού και πώς πρέπει να κινηθεί. Το στοιχείο ωστόσο που τον κάνει να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο είναι η εργατικότητά του, ο τρόπος που γυρίζει για να μαρκάρει και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες όταν η ομάδα του βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά ,των 75% των επανακτήσεων της μπάλας που είχε ήταν στο αντίπαλο μισό. Ένας επιθετικός που εκτελεί, δημιουργεί, μαρκάρει και συνεργάζεται.

Η Ευρώπη στο κατόπι του

Ο Κάιο, φυσικά, έχει μειονεκτήματα, ενώ είναι δεδομένο πως το αγωνιστικό του δείγμα ακόμα είναι μικρό. Μοιάζει, ωστόσο, να έχει εκείνη τη σπάνια μαγιά, που κάποτε είχε κάνει τον Ζιλμπέρτο Φρέιρε να πει πως: «Το βραζιλιάνικο παιχνίδι είναι σαν χορός». Ο 18χρονος χορεύει στα γήπεδα και στον ρυθμό του κινούνται ήδη αρκετές ομάδες. Η Γιουβέντους φέρεται να τον παρακολουθεί εδώ και καιρό και μάλλον εκεί έγκειται και το προσωνύμιο «νέος Κριστιάνο Ρονάλντο» που του έχουν κολλήσει αρκετά ΜΜΕ, καθώς η όποια σύγκριση με τον Πορτογάλο ή με τον Νεϊμάρ είναι άδικη και αδόκιμη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στη βραζιλιάνικη αγορά τα τελευταία χρόνια, φέρεται επίσης να τον έχει στα υπόψιν, ενώ στο κατόπι του είναι επίσης η Άρσεναλ με την Τσέλσι. Ο Εντού, ο πρώην μέσος των «Κανονιέρηδων», ενδέχεται να παίξει ρόλο-κλειδί σε πιθανή μεταγραφή του το καλοκαίρι, μιας και σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα η διοίκηση της Σάντος έχει υποσχεθεί να τον πουλήσει. Ιταλικά ΜΜΕ ενέπλεξαν και τη Μίλαν, ενώ τελευταία στον χορό της μεταγραφής του Βραζιλιάνου μπήκε η Νάπολι, με τον ατζέντη του να της πλέκει το εγκώμιο. Το σίγουρο είναι πως το όνομά του θα απασχολήσει αρκετά το καλοκαίρι…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This