Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Ζωιτού

Η σύμβαση του Ζάιον Ουίλιαμσον με την Jordan Brand υπογράφηκε πριν από 20 μήνες, τον Ιούλιο του 2019. Έναντι 75 εκατομμυρίων δολαρίων για 7 χρόνια, ως δεύτερη ‘ακριβότερη’ για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη του ΝΒΑ ύστερα από τη συμφωνία-ρεκόρ του Λεμπρόν Τζέιμς (90 εκατ. δολάρια), που παραμένει ακατάρριπτη.

Μόλις λίγες εβδομάδες από την πρωτιά του τότε 19χρονου φοιτητή του Ντιουκ στο Draft το hype που συνόδευε κάθε αναφορά στο όνομά του ήταν γιγαντιαίο. Θα ήταν πολύ απλό για την εταιρία ένδυσης-υπόδησης του Μάικλ Τζόρνταν να επωφεληθεί της ευνοϊκής περίστασης και να επισπεύσει τις διαδικασίες παραγωγής ενός signature παπουτσιού που θα προκαλέσει σεισμό στην αγορά, φέρνοντας από νωρίς πίσω ένα μεγάλο ποσοστό της επένδυσης. Ο Ουίλιαμσον ήταν το πρώτο μέλος της μπασκετικής Generation Z που ενέτασσε στο book της και θα είχε κάθε λόγο να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Η αρμόδια ομάδα του brand δεν παρασύρθηκε, δεν βιάστηκε, επέδειξε υπομονή. Ούτως ή άλλως ο τραυματισμός του μικρού και η απουσία του στο πρώτο μισό της rookie σεζόν του με τους Πέλικανς βόλεψε τα σχέδιά της. Μέχρι τη στιγμή που ήταν σίγουρη για το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει στο κοινό, συνδυάζοντας τα αποκαλυπτήρια με τις τρομακτικές επιδόσεις του ‘Zanos’ από την έναρξη της νέας σεζόν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Από τις 20/4 ο Ζάιον κατέχει το ολόδικό του sneaker. “Συνεργαστήκαμε στενά μαζί του μέσω Zoom. Προσπαθούσαμε να αισθανόμαστε ο ένας τον άλλον. Η οικογένειά του συμμετείχε πάντοτε στις κλήσεις, οπότε υπήρξε πολλή συζήτηση μεταξύ όλων μας“, ανέφερε η Κέλσι Έιμι, senior colour designer, δικαιολογώντας την αργοπορία που μεσολάβησε. Ήθελαν άπαντες η καθεμία από τις εκδοχές του ‘Zion 1’, η βασική και οι άλλες τρεις που θα την πλαισιώνουν, να είναι αντιπροσωπευτική της προσωπικότητάς του.


Το ‘Ζ’, που καταλαμβάνει τα δύο πλαϊνά τμήματα, αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί, δεδομένου ότι περικλείει από τη μία το αρχικό γράμμα του ονόματός του παράλληλα με την ηλικιακή κλίμακά του και από την άλλη την έννοια της πανοπλίας ενός σούπερ ήρωα. “Θέλαμε αυτό να είναι η αρχή ενός παπουτσιού που γεφυρώνει το χάσμα από αυτήν τη γενιά, αλλά και να έχουμε αυτό το DNA της Jordan“, σημείωσε ο Τζάρεντ Μαν, διευθυντής παραγωγής των υποδημάτων, προτού η επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος Βιάνι ντε Μοντγκόλφιερ επισημάνει ότι πρόκειται για το γράμμα που αντιπροσωπεύει “την ταχύτητα, είναι η βάση της δύναμη και ίσως το πιο διακριτό γράμμα στο αλφάβητο. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σαν κι αυτό“.

Επί του χρωματολόγιου ο Ουίλιαμσον ήθελε εξ αρχής η βασική έκδοση να είναι ασπρόμαυρη. Όχι για να ταιριάζει με τα πάντα, δεν αφορούσε το στιλιστικό σκέλος η αδιαπραγμάτευτη στάση του ως προς αυτό. “Είναι σημαντικά χρώματα για εμένα, διότι το λευκό και το μαύρο αντανακλούν την ισχυρή βάση του σπιτιού, της οικογένειας“, υπογράμμισε. Γι’ αυτό και “καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού κάθε φορά που κάναμε τροποποιήσεις, πάντα ήθελε να τις βλέπει στο ασπρόμαυρο μοντέλο πριν από οποιοδήποτε άλλο“, συμπλήρωσε η Έιμι.

Οι άλλες τρεις παραλλαγές είναι οι: μπλε-γκρι (ZNA), που συνδέει τη γη με το σύμπαν, η πολύχρωμη (Noah), που είχε για έμπνευση τις ζωγραφικές δημιουργίες του μικρότερου αδερφού όταν ακόμη συζητούσε για το συμβόλαιό του με την εταιρία, και η ροζ-γκρι, που είναι αφιερωμένη στην περιοχή που μεγάλωσε. “Επιδιώξαμε να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα τέσσερα πρώτα χρώματα θα είναι μια ενσάρκωση του ποιος είναι ως άτομο“, κατέληξε η υπεύθυνη του χρωματισμού.

Αυτή η στιγμή σημαίνει πολλά για μένα“, ομολόγησε περήφανος ο Ουίλιαμσον. “Καθώς μεγαλώνεις συνειδητοποιείς ότι είναι δύσκολο να αποκτήσεις το δικό σου παπούτσι και γι’ αυτό δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω για όλο αυτό. Είναι σουρεαλιστικό, καθώς είμαι μόλις 20 ετών και πρόκειται να έχω το δικό μου sneaker“.

Σουρεαλιστικό ή μη, κατά τους ανθρώπους της Jordan Brand είναι ένας “από τους πιο ταπεινούς αθλητές” που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αλλά και από τους πιο δυναμικούς ομολογουμένως κι ας έχασε 11 κιλά. Σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει να καταστρέφει τα sneakers που φορά. Όπως τότε στο κολέγιο. Τούτο το μοντέλο, διαφημίζεται πως, έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο (Air Strobel, Zoom Air) που να θωρακίζει τα πόδια του και να του παρέχει άριστη εφαρμογή, ελευθερία κινήσεων, ασφάλεια και φυσικά σταθερότητα. Χωρίς την ίδια ώρα να του στερεί, αντιθέτως ενισχύει, την έκρηξή του, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλη την ισχύ της φτέρνας του. Ο ίδιος άρχισε να δοκιμάζει τις αντοχές τους από το παιχνίδι με τους Νετς, την προηγούμενη εβδομάδα. Έκτοτε οι Πέλικανς μετρούν ρεκόρ 2-2 και ο ίδιος 28 πόντους, έχοντας χάσει μόνο 21 σουτ σε 65 προσπάθειες (68% εντός πεδριάς), 7.25 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ! Καλά πάει αυτό…

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This