Επιλογή Σελίδας

Σαν σήμερα, πριν 63 χρόνια, γεννήθηκε ο Πιερικός. 63 χρόνια ιστορίας, 16 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, μια παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, μια διαδρομή με χαρές και λύπες, με μεγάλες νίκες αλλά και με πικρές ήττες, με όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές, με επικά κατορθώματα αλλά και μεγάλες αδικίες. Ο Πιερικός, η ομάδα που ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου 1961, έγινε ο πρεσβευτής της Κατερίνης σε όλη την Ελλάδα.

Χρόνια πολλά, Πιερικέ!

Πως ξεκίνησαν όλα

Το 1959 ξεκινάει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Ανάμεσα στις 16 ομάδες, στην πρεμιέρα του θεσμού, ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κατερίνης. Χωρίς τύχη την πρώτη κιόλας χρονιά. Υποβιβάζεται.

Ο Δεύτερος εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής Κατερίνης ο ΟΛΥΜΠΟΣ, με αξιώσεις προσπαθεί να μιμηθεί τον συμπολίτη του. Χάνει το εισιτήριο της ανόδου στην Α’ Εθνική από τον Θερμαϊκό Θεσ/νίκης, επάνω στο νήμα.

Ο υποβιβασμός του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και η απώλεια ανόδου του ΟΛΥΜΠΟΥ, οδηγούν τους ψυχραιμότερος σε μία επαναστατική για την εποχή σκέψη. ΣΥΝΕΝΩΣΗ…!!! Και θεωρούμαι επαναστατική αυτή τη σκέψη γιατι ανάμεσα στα δύο Σωματεία υπήρχε ένα άσβεστο ποδοσφαιρικό μίσος.

Η νέα κατάσταση με την δημιουργία της Α’ Εθνικής, άλλαζε την ροή των πραγμάτων. Δεν υπήρχαν περιθώρια εγωϊσμών και παρόμοιων άλλων συναισθημάτων. Η σύσταση ενός ισχυρού ποδοσφαιρικού εκπροσώπου, από το θαυμάσιο έμψυχο υλικό των δύο ομάδων, ήταν η απαίτηση των καιρών.

Η σκέψη της συνένωσης άρχισε να ωριμάζει. Υπήρχαν βέβαια οι αντιδράσεις. Οι “σκληροί” λιγώστευαν. Η δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας που θα εκπροσωπούσε επάξια την Πιερία, κερδίζει έδαφος.

Την απόφαση για την κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο συλλόγων αναλαμβάνουν ο τότε Νομάρχης Πιερίας, Κων νος Ναλμπάντης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Βασίλειος Ταβαντζής.

Πρώτη σύσκεψη στην Νομαρχία, το Σάββατο 18 Μαρτίου 1961, με πρόεδρο και εισηγητή του θέματος, τον Νομάρχη, ο οποίος στους εκπροσώπους ΟΛΥΜΠΟΥ και Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ είπε:

“Εξ ιδίας πείρας αλλά και εκ διαθέσεως των φιλάθλων ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθετήσεως, οτι με τα σημερινά δεδομένα και ως διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδόσφαιρου, επιβάλλεται όπως δημιουργηθεί στην πόλη μας, ένας δυναμικός ποδοσφαιρικός οργανισμός, τον οποίο θα ενισχύει ηθικώς και υλικώς ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλεώς μας”.

Πραγματικά υπήρξε διάθεση συνένωσης. Η επόμενη κίνηση. Οι αποφάσεις για το θέμα των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Σωματείων, ορίσθηκαν την Τρίτη 11 Απριλίου 1961.

Η Γενική Συνέλευση του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ έγινε στο καφενείο “ΔΡΑΝΔΑΚΗ”, στην οδό Ι.Δραγούμη και του ΟΛΥΜΠΟΥ στο καφενείο “ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ” επι της οδού Διαδόχου Κων/νου.

Η Γενική Συνέλευση του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, με 90 παρόντα μέλη, αποφάσισε ομόφωνα υπερ της συγχώνευσης, μετά από ωριαία διαδικασία.

Αντίθετα η Γενική Συνέλευση του ΟΛΥΜΠΟΥ, υπήρξε αρκετά θορυβώδεις, με αντιδράσεις, ζωηρές αντεγκλήσεις, διαξηφισμούς και αποχωρήσεις. Η ψηφοφορία ανέδειξε 70 υπέρ της συγχωνεύσεως, 6 κατά και 20 αποχωρήσαντες.

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ !!!

Ακολούθησαν λεπτομέρειες που προβλεπόταν. Οι δύο Σύλλογοι θα περάτωναν το πρωτάθλημα 1961-62 και τον Ιούνιο, μετά από κλήρωση, θα παρέμενε προσωρινά ένα από τα δύο Σωματεία, στο οποίο θα προσχωρούσε τυπικά το δεύτερο και θ’ άλλαζε καταστατικό και επωνυμία αργότερα.

Και το όνομα αυτού:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ο “Π Ι Ε Ρ Ι Κ Ο Σ”

σήμα του ο αναγεννώμενος εκ της τέφρας φοίνιξ. Χρώμα το άσπρο και το μαύρο.

Η κλήρωσε οδήγησε στην τυπική μεταγραφή στον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, του οποίου τροποποιήθηκε το καταστατικό και άλλαξε το όνομα, ενώ διατηρήθηκε ο ΟΛΥΜΠΟΣ, σαν ομάδα φυτώριο, η οποία με την σειρά της μετονομάσθηκε σε ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ αργότερα.

Έτσι ξεκίνησε ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ, που έμελε να δοξάσει στην συνέχεια την αθλητική Πιερία.

  • Η όμορφη Κατερίνη, αγάπησε τόσο το άθλημα αυτό, το ανέβασε ψηλά, το λάτρεψε σαν θρησκεία. Το όνειρο, η ελπίδα και ο πόθος για διάκριση, ένωσε όλους τους Κατερινιώτες, που στο όνομα αυτού, ύψωσε το ασπρόμαυρο έμβλημα και το έκανε γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
  • Η δόξα που ακολούθησε στην 10ετία του ’60, τάραξε τα νερά της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ μπροστά και όλη η Κατερίνη ακολουθεί. Η Κατερίνη που δεν αργεί να γίνει η ποδοσφαιρομάνα αυτής της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

Η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Οι ήρωες της αλάνας”, αφιερωμένη στον Πιερικό

18 Ιουλίου 1963, Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, Ολυμπιακός – Πιερικός 3-0

Ο ύμνος του Πιερικού

Περιηγηθείτε, πατώντας εδώ, στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Πιερικού και “παρακολουθήστε” μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό της, τη διαδρομή του Πιερικού από το 1961 μέχρι σήμερα.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This