Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ δεν ήταν συνηθισμένος να ζει σε πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα στην διάρκεια του χειμώνα. Και όλο αυτό που του συνέβαινε με τον ΠΑΟΚ ήταν μια πρωτόγνωρη συνθήκη, η οποία έγινε για εκείνον ακραία επειδή η ομάδα του έπαιζε σε τρεις διοργανώσεις. Ο Ρώσος διεθνής ποδοσφαιριστής ζορίστηκε πολύ, διότι το σώμα και ο οργανισμός του δεν κουβαλούσε αυτή τη συνήθεια – ήταν μαθημένος να κάνει διακοπές και έπειτα νέα προετοιμασία τον χειμώνα. Η απόδοση έπεσε, ο Οζντόεφ έχασε τη θέση του από το βασικό σχήμα, και όλο αυτό του συνέβαινε σε μια περίοδο που αντιμετώπισε και οικογενειακά προβλήματα που τον πίεσαν πολύ ψυχολογικά. Τα οικογενειακά αθροιστήκαν με τα αγωνιστικά προβλήματα και το μείγμα αυτό τον καταρράκωσε.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ασχολήθηκε πολύ με τον ποδοσφαιριστή του. Αφενός για να τον καθησυχάσει σχετικά με αυτή την πρωτόγνωρη αγωνιστική διαδικασία και αφετέρου για να του δείξει ότι ο ΠΑΟΚ είναι κοντά του και συναισθηματικά σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα της προσαρμογής στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Όπως ο ίδιος ο παίκτης είπε μετά τη λήξη του παιχνιδιού, αυτή τη στήριξη την είχε και από τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις αρχές που απαιτεί από τον δικό του ρόλο το μοντέλο παιχνιδιού του Λουτσέσκου. Δηλαδή δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην ανάγκη να είναι τόσο ενεργός, ενεργητικός στην φάση άμυνας. Και δεν είναι κάποιος που δεχόταν εύκολα το ότι θα πρέπει να μείνει στον πάγκο για να δει τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς ή τον Τάισον στο βασικό σχήμα. Η εικόνα του Ντεσπόντοφ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο για τα Play Off ήταν προβληματική στην αμυντική λειτουργία. Ο Βούλγαρος έμοιαζε με αδύναμο κρίκο. Και έπαιζε με εκνευρισμό.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου “άδειασε” μια μέρα του στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για να συναντήσει εκτός γηπέδου τον Βούλγαρο διεθνή μεσοεπιθετικό και να κουβεντιάσει μαζί του σχετικά με όσα επιθυμεί να τον δει να βάζει στο παιχνίδι του.

Ο Αλι Σαμάτα είχε επηρεαστεί πάρα πολύ ψυχολογικά από όσα του είχαν συμβεί στη ρεβάνς του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και στο παιχνίδι στη Λαμία για το πρωτάθλημα. Η συμπεριφορά του μετά από εκείνο το παιχνίδι, στο οποίο έχασε μια αδιανόητα μεγάλη ευκαιρία προτού τραυματιστεί, δημιουργούσε την εντύπωση ότι ο Τανζανός επιθετικός “αφήνεται” στη μοίρα του και εγκαταλείπει την προσπάθεια να γίνει σημαντικός για τον ΠΑΟΚ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ζήτησε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να τον τονώσουν ψυχολογικά. Το μαζικό θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδό του στη ρεβάνς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και ο πανηγυρισμός του για την πρόκριση μπροστά από την θύρα 4 ήταν μια νέα αρχή για τον Σαματά.

Αυτοί οι τρεις ποδοσφαιριστές ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην “επιστροφή” του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λεπτομέρειες, έως και ασήμαντες, στο μυαλό κάποιων που παρακολουθούν τα παιχνίδια και κρίνουν μόνο από τα αποτελέσματα. Λεπτομέρειες που αλλάζουν την δυναμική μιας ομάδας και την οδηγούν σε υπερβάσεις, είναι η δική μου αντίληψη. Με το ίδιο αγωνιστικό σχέδιο που είχε βάλει σε λειτουργία ο Λουτσέσκου στο β’ ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε καταφέρει πολλά χωρίς την επιθετική νοοτροπία και την ορμή του Ντεσπόντοφ, χωρίς την μαχητικότητα του Σαμάτα και την αποφασιστικότητα με την οποία επιτέθηκε στην μπάλα ο Οζντόεφ για να γίνει σκόρερ.

Η διαχείριση των προσωπικοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες δεξιότητες του Ραζβάν Λουτσέσκου. Στη Νέα Φιλαδέλφεια του έδωσε έναν βαθμό και κράτησε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Στην καριέρα του του έχει δώσει τίτλους και διακρίσεις, επειδή έχει ευνοήσει πολλές υπερβάσεις.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This