Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Ολοκληρώνεται απόψε η πρώτη εβδομάδα των αγώνων της προημιτελικής φάσης των τριών ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων με το σημερινό βράδυ να παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τέσσερις χώρες από την πλευρά του UEFA ranking!

Ξεκινάμε φυσικά από την Ελλάδα, που είναι η μία από αυτές της χώρες και η μοναδική από τη 12η θέση της UEFA μέχρι και την 55η που εξακολουθεί να εκπροσωπείται στα Κύπελλα Ευρώπης και μάλιστα με διπλή εκπροσώπηση από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στο Conference League. H Eλλάδα που στην ουσία θα γνωρίζει από απόψε, αν διατηρεί ή όχι τις ελάχιστες πιθανότητές της να ξεπεράσει Ισραήλ και Δανία, να ανέβει από εφέτος στην 15η θέση της βαθμολογίας και από την μεθεπόμενη περίοδο (2025-26) να επανακτήσει το πέμπτο ελληνικό εισιτήριο για την Ευρώπη και τη διπλή εκπροσώπηση στα προκριματικά του νέου Champions League με τον πρωταθλητή Ελλάδας 2025 στο Champions Path και τον δεύτερο της ελληνικής Super League στο League Path των καλοκαιρινών προκριματικών.

Για να γίνει κάτι τέτοιο εκτός κάποιου σεναρίου απόλυτης υπέρβασης (όπως θα ήταν για παράδειγμα ένας… πλήρως ελληνικός τελικός στις 29 Μαΐου στην OPAP Arena), θα απαιτηθούν μίνιμουμ τρεις ελληνικές νίκες και μία ελληνική πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Δύσκολο ή όχι δεν γίνεται αλλιώς να καλυφτούν οι περίπου 2.000 πόντοι της διαφοράς από την 15η Δανία (για την ακρίβεια 1.925) που ισοδυναμούν σε κάτι λιγότερο από πέντε νίκες. Το μπόνους της πρόκρισης στους τέσσερις ισοδυναμεί με 1.000 πόντους, δηλαδή μια έξτρα ισοπαλία. Τα πράγματα βεβαίως μπορεί να γίνουν πολύ πιο απλά με διπλή ελληνική πρόκριση στα ημιτελικά! Και αυτό όμως από απόψε θα δούμε αν γίνεται να το ζήσουμε…

Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα στο UEFA ranking αφορά τη μάχη Σκοτίας-Τσεχίας για τη 10η θέση, που δίνει την τελευταία απευθείας θέση του πρωταθλητή της χώρας στο League Stage του νέου Champions League. Oι δέκατοι Σκοτσέζοι δεν έχουν πλέον ομάδα στην Ευρώπη αλλά οι εκπληκτικοί Τσέχοι με την έκτη καλύτερη εφετινή επίδοση στις τρεις διοργανώσεις τους απειλούν με τη Βικτόρια Πλζεν και τους αρκεί μια ισοπαλία στα δυο ματς με τη Φιορεντίνα προκειμένου ο πρωταθλητής Τσεχίας του 2025 να έχει απευθείας θέση στην κορυφαία διοργάνωση.

Και φυσικά κορυφώνεται απόψε η μεγάλη μάχη Γερμανίας-Αγγλίας για ένα από τα δύο έξτρα απευθείας εισιτήρια στο νέο Champions League της επόμενης σεζόν μέσω του περίφημου… EPS, δηλαδή του European Performance Spot. Θυμίζουμε ότι στο νέο φορμάτ οι δύο από τις τέσσερις έξτρα θέσεις του νέου League Stage (που από τις 32 ομάδες στους ομίλους πηγαίνει στις 36 της ενιαίας βαθμολογίας) δίνονται στις δύο πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών των ομάδων τους την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Σε αυτή την ιδιότυπη βαθμολογία, που φιλοξενείται πλέον ακόμα και στην πρώτη σελίδα του επίσημου σάιτ της UEFA (uefa.com), η πρώτη χώρα σε συγκομιδή βαθμών στην εφετινή σεζόν είναι η Ιταλία και ακολουθούν Γερμανία και Αγγλία σε απόλυτη ισοβαθμία πλέον, μετά τους τέσσερις αγώνες στα προημιτελικά του Champions League.

Aπόψε όμως εκτός από μία ακόμα αγγλογερμανική μάχη (Λεβερκούζεν-Γουεστ Χαμ), που θα κρίνει πολλά, υπάρχουν δύο ακόμα αγώνες αγγλικών ομάδων, το Λίβερπουλ – Αταλάντα, επίσης για το Europa League, αλλά και το Αστον Βίλα-Λιλ για το Conference με την Αγγλία να έχει βάσιμες πιθανότητες να προσπεράσει από σήμερα το βράδυ και στην ουσία να θεμελιώσει το απευθείας εισιτήριο στο νέο Champions League και της πέμπτης ομάδας της εφετινής Premier League, που αυτή τη στιγμή είναι η Αστον Βίλα με τους ίδιους βαθμούς με την τέταρτη Τότεναμ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This