Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Θυμάμαι ότι όταν ο Γουστάβο Πογέτ ζήτησε την αναβολή της δεύτερης αγωνιστικής των play off για να προετοιμάσει την Εθνική ομάδα για τα μπαράζ που έχει μπροστά της για να πάρει ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro της Γερμανίας πολλοί είχαν πει ότι η απόφαση αυτή δεν έχει και πολύ νόημα γιατί στην Εθνική αγωνίζονται πολλοί παίκτες που παίζουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού κι αυτοί θα παίξουν κανονικά κτλ κτλ. Τότε είχα γράψει πως ο Πογέτ ήθελε την αναβολή όχι τόσο για να κάνει δυο καλές προπονήσεις στους 12-13 παίκτες που βρίσκονται στην Εθνική και παράλληλα αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά κυρίως για να αποφύγει τις εντάσεις που μπορεί να υπάρχουν στα ντέρμπι των play off. Τότε αυτό δεν έγινε πολύ κατανοητό. Σήμερα μπορεί να γίνει, αν δείτε τι έχει συμβεί την περασμένη Κυριακή στα ματς των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων στο UEFA Conference League. Που δεν έγιναν μάλιστα για play off, αλλά σε κανονικές αγωνιστικές πρωταθλημάτων.      

Ο κακός χαμός στην Τουρκία

Η Φενέρμπαχτσέ κέρδισε την Τραμπζονσπόρ και μάλιστα εκτός έδρας με 2-3. Η νίκη της επιτρέπει να μείνει ένα βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Γαλατασαράι, αλλά πέρασε μάλλον σε δεύτερο πλάνο: στην περίπτωση των Τούρκων δεν έχει σημασία τόσο το ό,τι κέρδισαν αλλά το πώς κέρδισαν. Το ματς με την Τραμπζονσπόρ (στο οποίο η Φενέρ προηγήθηκε με 0-2, δέχτηκε την ισοφάριση και κέρδισε με γκολ του Μπατσουαγί στο 87’ ) ολοκληρώθηκε με ένα απερίγραπτο καυγά, που έγινε πραγματικά παγκόσμιο θέμα. Τα τρομερά επεισόδια και οι ξυλοδαρμοί μεταξύ ποδοσφαιριστών της Φενέρ και ποδοσφαιριστών και οπαδών της ομάδας της Τραπεζούντας έκαναν μέσω τηλεοπτικών εικόνων τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν και την παρέμβαση του προέδρου της FIFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο που δεν θυμάμαι να έχει ξαναπάρει μέρος για επεισόδια σε πρωτάθλημα χώρας. «Το έχω ξαναπεί, και θα το ξαναπώ: χωρίς εξαίρεση, στο ποδόσφαιρο, όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι ασφαλείς για να παίξουν το παιχνίδι που φέρνει τέτοια χαρά σε τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καλώ τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται σεβαστό σε όλα τα επίπεδα και οι δράστες των συγκλονιστικών γεγονότων στην Τραπεζούντα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της FIFA. Να σημειωθεί ότι οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ που εισέβαλαν στο γήπεδο αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και δύο χρόνια ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων, που πρωταγωνίστησαν στις συμπλοκές μπορεί να μην αγωνιστούν ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν!

https://i0.wp.com/athlosnews.gr/wp-content/uploads/2024/03/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81-%CE%A6%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1.jpg?w=1080&ssl=1

Τελείωσε το πράγμα εκεί; Ούτε για αστείο! Η Τραμπζονσπόρ κατήγγειλε ως υπεύθυνο για όσα έγιναν τον διαιτητή του ματς βγάζοντας μια πολύ επιθετική ανακοίνωση στην οποία καταλήγει λέγοντας «δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ». Η δε Φενέρ απειλεί να φύγει από το πρωτάθλημα αν τιμωρηθούν οι παίκτες της, που ναι μεν έδειραν οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο (μερικοί και κάποιους αντιπάλους…) αλλά όπως ισχυρίζεται το έκαναν γιατί δεν γινόταν αλλιώς! Αμύνθηκαν και δεν επιτέθηκαν ισχυρίζεται, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτός ο ισχυρισμός θα βοηθήσει στις εκδικάσεις των υποθέσεων.    

Τον απέλυσε μετά το τέλειο ματς

Και η Καμπ Μπριζ, αντίπαλος του ΠΑΟΚ έζησε μια ταραγμένη Κυριακή. Η Μπριζ έχασε με 1-2 από την Σεντ Τρούιντεν και το αποτέλεσμα αυτό έφερε την απόλυση του προπονητή της. Ο Νορβηγός Ρόνι Ντέιλα που ανέλαβε την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι πλήρωσε το γεγονός ότι η  Μπριζ βρίσκεται στην 4η θέση του πρωταθλήματος 19 πόντους από την κορυφή. Η Μπριζ αναζητά προπονητή με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν, ενώ προς το παρόν ανέλαβε την ομάδα ο προπονητής της  των Ακαδημιών Νίκι Χάγιεν που όλα δείχνουν πως θα την οδηγήσει στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Το ενδιαφέρον στην κατά τα άλλα μπανάλ αυτή ιστορία (προπονητές απολύονται παντού…) είναι ότι η απόλυση του Ντέιλά ήρθε μετά την νίκη πρόκριση με αντίπαλό την Μόλντε την περασμένη Πέμπτη και το εισιτήριο για τα προημιτελικά του UEFA Conference League. Οι βελγικές εφημερίδες έγραψαν ότι απέναντι στην Μόλντε η Μπριζ που κέρδισε με 3-0 έκανε «το τέλειο ματς». Και την Κυριακή απέλυσε τον προπονητή της – το σημειώνω για να μην νομίζετε πως αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Μου έκανε επίσης και η ανακοίνωση της απόλυσης. Η διοίκηση της Μπριζ κατηγορεί τον προπονητή της ομάδας ότι δεν βλέπει στα τελευταία ματς το DNA της! Η ανακοίνωση αποτελεί απόδειξη πως οι κοινοτυπίες που λέγονται στην Ελλάδα λέγονται και παγκοσμίως. Η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι παγκόσμια. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ανόητη πλευρά του.  

https://i0.wp.com/difernews.gr/wp-content/uploads/2024/03/GI5Xr_UXsAEup7l-696x418.jpg?resize=696%2C418&ssl=1

Μπορεί να είχαν γίνει τα ίδια

Για διαφορετικούς λόγους η Φενέρ και η Μπριζ ζουν μέρες αναστάτωσης. Για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ θα ήταν καλό να τις αντιμετώπιζαν τώρα, αλλά δεν θα συμβεί: τα πρώτα ματς είναι προγραμματισμένα για τις 11 Απριλίου. Και ο χρόνος στο ποδόσφαιρο είναι τόσο πυκνός που πραγματικά μέχρι τότε δεν μπορεί να ξέρεις τι θα γίνει. Η Μπριζ πχ μπορεί να έχει προσλάβει άλλο προπονητή. Η να τον έχει προσλάβει και να τον έχει διώξει κιόλας. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα: το θέμα είναι πόσο εύκολο παντού σε μια Κυριακή μπορεί να γίνει ο κακός χαμός. Εντάξει στην Ελλάδα δεν θα έμπαιναν μέσα οπαδοί ομάδων σε ένα ντέρμπι (γιατί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας είναι σκληρά και πρόσφατα…) αλλά όλα τα υπόλοιπα που έγιναν στο Τραμπζονσορ – Φενέρ, θα μπορούσαν εύκολα να είχαν συμβεί. Και ματς έχουν τιναχθεί στον αέρα από διαιτητές, και απειλές ότι ομάδες θα φύγουν από το πρωτάθλημα έχουν διαχρονικά υπάρξει και κακός χαμός έχει γίνει στα ντέρμπι: θα ήταν πανεύκολο να ξανασυμβεί. Όπως εύκολες είναι και οι απολύσεις προπονητών ακόμα και μετά από «τέλεια ματς»: δεν συμβαίνουν αυτά μόνο στο Βέλγιο.

Το ξέρει ο Πογέτ. Δεν περίμενε να δει το Τραμπζονσπόρ – Φενέρ για να καταλάβει πόσο εύκολο θα ήταν οι παίκτες πηγαίνοντας στην Εθνική να έφερναν μαζί τους και τους καυγάδες τους σε ένα ντέρμπι. Και σίγουρα θυμάται πόσο τον καιρό που ήταν ποδοσφαιριστής συζητούσε για απολύσεις προπονητών που συνήθως δημιουργούν απορία, ένταση και ανασφάλεια. Τα απέφυγε όλα. Και πάλι καλά.

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This