Επιλογή Σελίδας

Συναντήσαμε την περασμένη εβδομάδα στο εμβληματικό Foro Italico της Ρώμης δυο υποσχόμενες νέες παίκτριες που ήρθαν από δυο διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να αγωνιστούν στο juniors τουρνουά του Internazionali D’ Italia. Ο λόγος για τη Μυρτώ Πρωιμάκη και την Κατερίνα Ουσταμπασίδου, που αγωνίστηκαν τόσο στο κυρίως ταμπλό του μονού της Tennis Europe Category 1 διοργάνωσης U16, τόσο και στα διπλά, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά. Η εμπειρία και για τις δυο ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Πρωιμάκη-Ουσταμπασίδου: Η νέα "φουρνιά" του ελληνικού τένις στο Foro Italico της Ρώμης

“Για μένα είναι γενικά η πρώτη φορά που έρχομαι σε τουρνουά και βλέπω επαγγελματίες από κοντά, δεν είχα ξαναδεί κάποιον. Είναι τρομακτική η εμπειρία, μόνο που είσαι εδώ. Και μετά έχουμε και το άλλο κομμάτι, ότι παίζουμε εδώ. Είναι όλα πολύ όμορφα και μας κάνει να νιώθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο επαγγελματικό. Μπορεί να μην είμαστε επαγγελματίες, αλλά κυκλοφορούμε στους ίδιους χώρους”, είπε η Μυρτώ.

“Κάνουμε ζέσταμα και από δίπλα μας μπορεί να είναι κάποιος επαγγελματίας, όπως τώρα ήταν ο (Alexander) Zverev”, πρόσθεσε η Κατερίνα.

Η Μυρτώ, η οποία έκανε και μια νίκη στο μονό της Ρώμης, προερχόταν από ένα φανταστικό τουρνουά στη Λάρισα, όπου κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των 16 ετών. Οι δυο τους μάλιστα, εκτός απ’ ότι είχαν παίξει και εκεί μαζί διπλό, παίρνοντας την 3η θέση, είχαν αναμετρηθεί μεταξύ τους και στην ημιτελική φάση του μονού, με την πρώτη να επιστρέφει από σετ πίσω και να παίρνει το ματς.

“Είμαι σε μια καλή περίοδο, η αλήθεια να λέγεται. Θέλω να δουλεύω και να γίνομαι όλο και καλύτερη. Και μέσω των τουρνουά, ειδικά αυτό το τουρνουά που είναι πολύ μεγάλο, να πάω στο επόμενο και να είμαι ακόμα καλύτερη, έτσι ώστε στα επόμενα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό”, είπε η Μυρτώ, η οποία κέρδισε το 3ο της Πανελλήνιο, αφού το 2020 είχε κερδίσει τον τίτλο στα 12άρια και το 2022 στα 14άρια.


Από το Πανελλήνιο της Λάρισας, η Πρωιμάκη στην 1η θέση, η Δήμητρα Κουμουτσέα στη 2η και η Ουσταμπασίδου στην 3η.

Αν και ένα χρόνο μικρότερη, γεννημένη το 2009, η Ουσταμπασίδου έχει αγωνιστεί και σε μερικά ακόμα Category 1 τουρνουά της Tennis Europe στα 16άρια, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο.79 της Ευρώπης στα 16άρια και στο Νο.9 του Race για το Monte-Carlo.

“Έχω πάει σε 3-4 τουρνουά Tennis Europe κατηγορίας 1. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλα τουρνουά και είναι πολύ διαφορετικά από τα ελληνικά τουρνουά”, μας είπε, με τη Μυρτώ να συμφωνεί: “Καμία σχέση…”

Αμφότερες Μυρτώ και Κατερίνα δίνουν έναν πολύ δύσκολο αγώνα, συνδυάζοντας το τένις σ’ αυτό το επίπεδο με το σχολείο. Όπως είπαν, συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα και πηγαίνουν στο σχολείο, όταν βέβαια οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν.

Η Μυρτώ, η οποία πηγαίνει στην Α’ Λυκείου, έχει τη βάση της στα Χανιά, αλλά κάθε Παρασκευή πηγαίνει για προπόνηση στο Ηράκλειο. Κάποιες μέρες που έχει διπλές προπονήσεις, ή όταν έχει και γυμναστήριο, το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και απαιτητικό.

“Το συνδυάζουμε όσο μπορούμε, γιατί θέλουμε να είμαστε καλές και στο σχολείο και στο τένις. Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλύψουμε με αρκετό μαζεμένο διάβασμα. Αλλά δεν θέλουμε να το αφήσουμε και το προσπαθούμε πολύ.”

Η Κατερίνα, η οποία αυτή τη χρονιά τελειώνει το γυμνάσιο, μένει με την οικογένειά της στην Κατερίνη, αλλά τα απογεύματα πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για προπόνηση. Επιστρέφει στο σπίτι κάθε βράδυ στις 11 το βράδυ και βρίσκει χρόνο για να διαβάζει τα μαθήματά της μόνο στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια των διαδρομών.

Το ταξίδι της στο τένις ξεκίνησε στην ηλικία των 6 ετών, όταν άρχισε να παίζει μαζί με την κατά 2 χρόνια μικρότερη αδερφή της. Η αδερφή της μπορεί να μη συνέχισε για πολύ, η ίδια όμως άρχισε να κατεβαίνει στα πρώτα της τουρνουά Ε3 και τα πήγαινε πολύ καλά, με αποτέλεσμα να φύγει από τον όμιλο που ήταν στην Κατερίνη, που δεν έκανε αγωνιστικό, για να πάει πρώτα στο Λιτόχωρο και ύστερα στη Θεσσαλονίκη (στον Ο.Α. Θεσσαλονίκης), όπου προπονείται μέχρι σήμερα με τον Μάριο Μιχαηλίδη.

Η Μυρτώ στην αντίπερα όχθη ξεκίνησε το τένις εξαιτίας της αδερφής της, αλλά και της μητέρας της. Προπονείται τα τελευταία 6-7 χρόνια μαζί με τον Αντώνη Παπαγιαννάκη, στον όμιλό της, στη Σούδα Χανίων. Το τένις την τράβηξε από την αρχή και κάθε νέα εμπειρία που της προσφέρει την φέρνει ολοένα και κοντύτερα στο μεγάλο στόχο, που είναι το επαγγελματικό.

“Είχα ξεκινήσει πρώτα μπάσκετ όταν ήμουν 7 χρονών, αλλά είδα την αδερφή μου και τη μητέρα μου που έπαιζαν τένις και ζήλεψα! Ήμουν εκεί για να μαζεύω τις μπάλες και είπα ας ξεκινήσω. Πρώτα το έκανα μαζί με το μπάσκετ, ταυτόχρονα, μετά όμως ξεκίνησα να παίζω σε τοπικούς αγώνες στα Χανιά, μου άρεσε και αποφάσισα να σταματήσω το μπάσκετ και να συνεχίσω μόνο το τένις. Η πρώτη χαρά ήταν που πήρα ένα Παγκρήτιο πορτοκαλί μπάλας. Μετά το Πανελλήνιο στα 10άρια, όπου πήγα τελικό, αρχίσαμε να το βλέπουμε πιο σοβαρά και να πηγαίνουμε σε περισσότερους αγώνες. Κάθε τουρνουά ήταν μια εμπειρία και μου έδινε το πάτημα για να συνεχίσω, γιατί μ’ άρεσε πολύ αυτό που έκανα.”

Ο παράγοντας οικογένεια, ήταν και συνεχίζει να είναι ο σημαντικότερος και για τις δυο: “Έχει τον πιο σημαντικό ρόλο η οικογένεια. Είναι ο μόνος υποστηρικτής μας, μαζί με τον προπονητή. Αν δεν υπήρχε η οικογένεια δεν θα τα είχαμε καταφέρει, μας στηρίζει και ψυχολογικά και οικονομικά. Βλέπουμε ότι μας πιστεύουν και αυτό μας βοηθάει να συνεχίσουμε”, είπε η Μυρτώ, με την Κατερίνα να συμπληρώνει: “Είναι ο πιο βασικός υποστηρικτής μας, στην ουσία είναι οι χορηγοί μας.”

Πέρα από την οικογένεια, η μόνη στήριξη που υπάρχει σε χορηγικό επίπεδο αφορά ρουχισμό και ρακέτες, με όλα τα υπόλοιπα έξοδα να βαραίνουν ουσιαστικά τους γονείς. Μια ιστορία αρκετά γνωστή στη χώρα μας, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βγάλει δυο παίκτες παγκοσμίας κλάσης, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη, κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και δίχως αμφιβολία γεμίζει με έμπνευση όλους τους νέους αθλητές.

“Η άνοδός τους έιναι τρομακτική και αυτό που έχουν καταφέρει πολύ ζηλευτό”, ανέφερε σχετικά η Μυρτώ, με την Κατερίνα να προσθέτει: “Αυτό που κατάφεραν μας δείχνει ότι μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, ότι μπορεί να γίνει, γιατί το έκανε και κάποιος άλλος από τη χώρα μας.”

Και μπορεί να μην κατάφεραν την εβδομάδα που μας πέρασε να συναντήσουν τον Novak Djokovic, τον οποίο θαυμάζουν και οι δυο πάρα πολύ (σ.σ. ο Djokovic ηττήθηκε μια μέρα πριν ξεκινήσει το juniors τουρνουά), όμως συνάντησαν πολλούς σπουδαίους πρωταθλητές, ευελπιστώντας πως κάποια μέρα οι ρόλοι θα αντιστραφούν και θα βρίσκονται και εκείνες στις θέσεις τους.

“Το όνειρό μας είναι να βρισκόμαστε εδώ, στη θέση των επαγγελματιών και να βλέπουμε τα παιδάκια να ζητάνε φωτογραφίες με εμάς, όπως εγώ και η Κατερίνα έχουμε ζητήσει απ’ όλους τους επαγγελματίες εδώ (γέλια)!” είπε η Μυρτώ, η οποία αναφορικά με τους στόχους της, συμπλήρωσε: “Θα ήθελα να έρθουν κι άλλα τέτοια πολύ καλά τουρνουά και κάθε φορά ο στόχος είναι να παίρνω κι άλλες εμπειρίες και να γίνομαι καλύτερη για το επόμενο.”

Η Κατερίνα, με τη σειρά της, επιδιώκει την πρόκριση σε ένα Grand Slam: “Θέλω να συμμετέχω σε ένα Grand Slam, σε ένα μεγάλο τουρνουά. Και θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο τουρνουά.”


Μια από τις παίκτριες που συνάντησαν τα κορίτσια, ήταν και η κορυφαία του κόσμου και πρωταθλήτρια του τουρνουά, Iga Swiatek.

Πηγή: Tennisnews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This