Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Καρύδα

Τελικά, το πλεονέκτημα έδρας φέρνει την ευτυχία και την πρόκριση στο φάιναλ φορ; Αυτό για το οποίο ο Παναθηναϊκός πάλεψε όλη τη σεζόν και για να το πετύχει χρειάστηκε να κλείσει την κανονική περίοδο με 5 νίκες στη σειρά είναι όντως πλεονέκτημα; Η πρόσφατη ιστορία και του Παναθηναϊκού και της Ευρωλίγκας γενικότερα είναι περισσότερο εναρμονισμένη στη λογική ότι όλοι μπορούν να νικήσουν παντού! Και ότι τελικά περισσότερο μετράει το momentum παρά η λογική της έδρας.

Ο Παναθηναϊκός απόψε επιστρέφει στα πλέι οφ μετά από πενταετή απουσία και για πρώτη φορά από το 2018 θα έχει και πλεονέκτημα έδρας. Τις δύο τελευταίες φορές που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ευχάριστα. Οι σειρές του 2017 με τη Φενέρ και του 2018 με τη Ρεάλ οι τελευταίες ιστορικά που ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα έδρας τελείωσαν με ένα μίζερο 1-6! Με τον Παναθηναϊκό να έχει μόλις 1 νίκη στους τέσσερις συνολικά αγώνες που έδωσε στο ΟΑΚΑ. Εκείνη του πρώτου αγώνα της σειράς με τη Ρεάλ που με ένα αξέχαστο ξεκίνημα προηγήθηκε με 20-0!!!

Ιστορικά,ο Παναθηναϊκός επι ημερών Ευρωλίγκας έχει προκριθεί σε τέσσερις από τις επτά σειρές πλέι οφ που μπήκε με πλεονέκτημα έδρας! Το 2005 για να πάει στη Μόσχα πέταξε έξω με 2-1 νίκες την Εφές αλλά την επόμενη χρονιά αν και φαβορί έχασε στον καθοριστικό τρίτο αγώνα από την Ταού από ένα τρίποντο μαχαιριά του Τούρκου Σερκάν Ερντογκάν που σκοράροντας συνολικά 24 πόντους εκτέλεσε τους πράσινους.

Το 2007 ο Παναθηναϊκός σκούπισε τη Ντιναμό Μόσχας με 2-0 και το 2009 παίζοντας για πρώτη φορά σε best of five σειρά πέταξε έξω τη Σιένα με 3-1 αλλά κάνοντας δύο νίκες στην Ιταλική πόλη αφού είχε δεχτεί νωρίτερα break! Συνεπώς η έδρα ναι μεν υπήρχε ως ασφάλεια για ένα ενδεχόμενο 5ο αγώνα αλλά δεν χρειάστηκε.

Τελευταία φορά πριν τη διετία 2017-18 που έπαιξε με πλεονέκτημα έδρας ήταν τη σεζόν 2011-12. Συμπτωματικά με αντίπαλο τη Μακάμπι!!! Τότε είχε χάσει ένα ματς στο ΟΑΚΑ αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανός στο Γιαντ Ελιάου και έφερε πίσω τη σειρά στην Αθήνα για 5ο αγώνα. Εκεί μέτρησε πραγματικά το πλεονέκτημα έδρας με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το τελευταίο μέχρι τώρα εισιτήριο πρόκρισης για ένα φάιναλ φορ.

Πηγή: Novasports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This