Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον ΠΑΟΚ στην OPAP Arena: ο πρωτοπόρος γύρισε το σε βάρος του 2-0, πήρε μια ισοπαλία με 2-2 και κράτησε την πρωτιά του. Κερδισμένος ο ΠΑΟ, που κεφαλαιοποίησε την νίκη του επί της ΑΕΚ λυγίζοντας τον Αρη στο Βικελίδης – πράγμα που δεν είναι ποτέ εύκολο για αυτόν. Μείωσε την απόσταση από την κορυφή και ο Ολυμπιακός, που πέρασε άνετα από την Λαμία αλλά είναι ακόμα μακριά από την πρώτη θέση. Το πρωτάθλημα που θα έπρεπε να τελειώσει έχει πολύ δρόμο.

Ακολουθούν μερικές επισημάνσεις για τα χθεσινά ματς.

Προβληματισμός και ανασύνταξη

Η ενδεκάδα με την οποία ξεκίνησε η ΑΕΚ το ματς με τον ΠΑΟΚ δείχνει όλους τους προβληματισμούς του Ματίας Αλμέιδα αυτό τον καιρό. Μετά την ήττα από τον ΠΑΟ έπρεπε να στηρίξει τον Μουκουντί, αλλά και να καλύψει καλύτερα την άμυνα του για αυτό προτίμησε ένα σχήμα που δεν έχουμε δει πολλές φορές: η ΑΕΚ έπαιξε με την γνωστή της άμυνα (Ρότα, Χατζισαφί, Βίντα και ο μοιραίος στην Λεωφόρο Μουκουντί), στην επίθεση υπήρχε ο Λιβάι Γκαρσία, αλλά πίσω του βρέθηκαν πέντε παίκτες, (Γκατσίνοβιτς, Πινέδα Αμραμπατ, Σιμάνσκι και Ελίασον) με τους δύο πρώτους να εναλλάσσονται στη θέση πίσω από τον φορ της ΑΕΚ χωρίς κανείς να είναι πολύ κοντά του. Αυτή η εναλλαγή, σε συνδυασμό με μια ωραία αντεπίθεση, έφερε το 1-0 από τον Γκατσίνοβιτς στο 30΄. Το γκολ ήταν η ανταμοιβή της ΑΕΚ για το καλό της ξεκίνημα. Η ΑΕΚ πρέσαρε αρκετά, υποχρέωσε τους χαφ του ΠΑΟΚ σε αρκετά φάουλ, δεν φοβόταν να πάρει και κάποιο ρίσκο δίνοντας στον ΠΑΟΚ χώρους για αντεπιθέσεις. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Αμπραμπατ με μια έξυπνη εκτέλεση φάουλ αιφνιδίασε τον Κοτάρσκι κάνοντας το 2-0, αλλά η έξοδος του Λιβάι Γκαρσία λόγω ενοχλήσεων ήταν σημάδι πως η επικράτηση δεν θα ήταν απλή: χωρίς αυτόν η ΑΕΚ θα ήταν δύσκολο να βρει τις αντεπιθέσεις που πισωγυρίζοντας έψαχνε.

https://i0.wp.com/www.fosonline.gr/media/news/2024/04/07/296947/main/6178901.jpg?w=1080&ssl=1

Ο Λουτσέσκου που έχασε παραμονή του ματς τον Τάισον από ίωση έκανε τις προγραμματισμένες αλλαγές του (περνώντας στο ματς Ντεσπότοφ, Σαμάτα, Οζντόεφ) και πόνταρε στην κούραση της ΑΕΚ που έφτασε στο ματς έχοντας παίξει προηγουμένως δυο ντέρμπι την ίδια εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο γήπεδο κι ό,τι δεν έδωσαν στον Ρουμάνο οι κυνηγοί του, το πήρε από αμυντικούς του. Ο Κεντζιόρα τρόμαξε δυο φορές την ΑΕΚ αρχικά με κεφαλιές σε στημένες φάσεις, ο Ράχμαν Μπάμπα μείωσε στο 62΄κι ενώ η ΑΕΚ αδυνατούσε να βγάλει την μπάλα από την περιοχή της, και στο 90΄ο Κουλιεράκης μετά από μια φάση διαρκείας έγινε ασίστ μεν δίνοντας στον Οζντόεφ την δυνατότητα να ισοφαρίσει με κάτι σαν προβολή. Όπως και στο προηγούμενο ματς των δυο ομάδων στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έδειξε χαρακτήρα, ενώ η ΑΕΚ επιβεβαίωσε την αγωνιστική της κάμψη: αυτό είναι το τρίτο σερί ματς στο οποίο δυσκολεύεται στην άμυνα σε φάσεις που πρέπει να περιμένει γιατί πιέζεται. Χθες ο Αλμέιδα πήρε λίγα κι από τις αλλαγές του, αν και δυο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, ο Πάολο Φερνάντεζ και ο Γιόνσον ήταν πρωταγωνιστές στην καλύτερη στιγμή της ΑΕΚ στο τέλος και στην μόνη της ευκαιρία μετά το 2-0. Ο ΠΑΟΚ φεύγοντας με την ισοπαλία έστειλε και μήνυμα ότι δικαιούται το πρωτάθλημα: έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο, έχει σκοράρει πολύ, έχει πρωταγωνιστές και έχει φέτος κάνει βαθμό ή βαθμούς σε τέσσερα από τα πέντε ντέρμπι που έδωσε στην Αθήνα!     

Κερδίζει κι όταν δεν είναι καλός

Στο ματς του Βικελίδης καταλάβαμε πόσο ευχαριστημένος έμεινε ο Φατίχ Τερίμ  από την εμφάνιση των παικτών του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Τούρκος που συνηθίζει πολλές φορές να μας εκπλήσσει με τις επιλογές του στην αρχική ενδεκάδα ήταν φανερό πως αν μπορούσε, θα χρησιμοποιούσε όσους αγωνίστηκαν στο αρχικό σχήμα εναντίον της ΑΕΚ με μόνη αλλαγή τον Παλάσιος αντί του Βέρμπιτς. Ο Τούρκος προπονητής υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να κάνει και μια αλλαγή ακόμα – να χρησιμοποιήσει δηλαδή στο αρχικό σχήμα τον Βαγιαννίδη αντί του γριπιασμένου Κότσιρα που έχασε παραμονή του παιχνιδιού. Οι άλλοι ήταν ίδιοι, με τον Ααράου να αγωνίζεται πάλι στη μεσαία γραμμή και τον Ακαϊντίν να κυνηγάει το Μορον.

https://i0.wp.com/www.planetaris.gr/media/k2/items/cache/d3e7b69241e09704760f3d24d7a12d1e_L.jpg?w=1080&ssl=1

Πολλές αλλαγές δεν είχε και ο Άρης σε σχέση με την εντεκάδα που έχασε από τον Ολυμπιακό την περασμένη Τετάρτη, όχι γιατί ο Άρης στο Καραϊσκάκη ήταν καλός, αλλά γιατί η βασική του ενδεκάδα είναι δεδομένη όπως και η στρατηγική του. Ο Άρης στα ντέρμπι, που τα έχει πάει καλά, περιμένει και χτυπά στην κόντρα. Αυτή η πρόθεση φάνηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο – αλλά ο Τερίμ ήταν έτοιμος για αυτό: από το 46΄έβαλε τον Σπόραρ αντί του Παλάσιος κι έπαιξε 3-5-2 (για να περιορίσει τον επικίνδυνο στο πρώτο ημίχρονο Μορόν) ξαναφέρνοντας πάλι τον Αράο στα μετόπισθεν κι αυτή τη φορά τον Μπερνάρ πίσω από τους δυο φορ. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι ο ΠΑΟ σκόραρε όπως θα ήθελε να το κάνει ο Αρης, δηλαδή με δυο αντεπιθέσεις. Στο 60’ έκλεψε τη μπάλα ο Μπερνάρ έπαιξε κάθετα για τον Σπόραρ κι αυτός νίκησε τον Κουέστα και στις καθυστερήσεις άλλοι δυο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο (ο Μπλαντένοβιτς και ο Τζούρισιτς) έτρεξαν το μισό γήπεδο προκαλώντας ο πρώτος με την σέντρα του και ο δεύτερος με την προβολή του το αυτογκόλ του Μπράμπετς.

Ο Αρης είχε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, όταν το παιγνίδι ήταν πιο κλειστό, και τελείωσε με μια μεγάλη ευκαιρία στο 90΄όταν ο Γεντβάι σταμάτησε τη μπάλα πριν αυτή περάσει την γραμμή μετά από κεφαλιά του Ανσαριφάρντ. Η ήττα είναι πάθημα: δεν αρκεί πάντα η πρέπουσα διάταξη. Ειδικά απέναντι στον ΠΑΟ του Τερίμ που σκοράρει σε κάθε ματς χρειάζεται να κάνουν και οι παίκτες κάτι παραπάνω. Στον τελικό του κυπέλλου θα μάθουμε αν το πάθημα έγινε μάθημα. Οσο για τον ΠΑΟ είναι σημαντικό ότι κερδίζει ακόμα κι όταν, όπως ο Τερίμ παραδέχτηκε, δεν είναι καλός. Η πρόβλεψή μου είναι ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί απέναντι στην ΑΕΚ στην Opap Arena με σημαντικές πιθανότητες, αν κερδίσει εκεί, να πάρει και τον τίτλο.      

Ασυγχώρητη η ήττα στο πρώτο ματς

Ο Ολυμπιακός πέρασε από την Λαμία όσο εύκολα δείχνει το τελικό σκορ της νίκης του που ήταν 1-5. Παρακολουθώντας το παιγνίδι δεν μπορούσες παρά να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός να έχασε στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος από μια ομάδα, η παρουσία της οποίας στα play off δείχνει και την μετριότητα της Σουπερλίγκας μας. Δεν υπάρχει πια στη Λαμία ο Καρλίτος, αλλά προφανώς δεν ήταν αυτός που έκανε εφάμιλλή του Ολυμπιακού την Λαμία στο πρώτο ματς μαζί του – το επισημαίνω γιατί  το πρόβλημα του Ολυμπιακού, όταν έχασε στη Λαμία, ήταν ότι εκείνο το βράδυ δεν έμοιαζε ανώτερος της ομάδας του Βόκολου, ενώ χθες η διαφορά των δυο ομάδων ήταν χαώδης. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει με 1-0 παίζοντας πλήρης και κέρδισε χθες 1-5 με τους Ποντένσε, Ορτέγκα, Κάρμο, Τσικίνιο εκτός αποστολής, τον Πασχαλάκη στον πάγκο, και τους Ροντινέι, Ελ Καμπί, Ορτα και Ρέτσο να γίνονται αλλαγή από τον κόουτς Μεντιλίμπαρ που δικαίως είχε στο μυαλό του το παιγνίδι με την Φενέρ και έκανε μεγάλο ροτέισον. Ισως αυτό να ήταν κι ο λόγος της πραγματικά καλής εμφάνισης: με τον Βάσκο στον πάγκο είναι σαφώς περισσότεροι οι παίκτες που νιώθουν χρήσιμοι. Κι αν ο Γιόβετις και ο Ελ Καμπί που σκόραραν ο πρώτος στο 21΄κι ο δεύτερος στο 26΄και στο 45΄πέρνοντας παραμάζωμα τον Παπαδόπουλο τελείωσαν το ματς νωρίς, ήταν η καλή εμφάνιση κάποιων αναπληρωματικών το αληθινά καλό σημάδι, όχι απλά για την συνέχεια του πρωταθλήματος αλλά και για τους χρόνου. Ο Ρίτσαρντς αν γίνεται να μείνει πρέπει να μείνει και να παίξει και πιο πολύ. Ο Μαρτίνς θα βρει και το μόνο που του λείπει, δηλαδή το γκολ. Ο Αμπι είναι ακόμα άγουρος (κι έκανε λάθος εκτίμηση στη φάση που η Λαμία βρήκε με τον Λάκε το γκολ της τιμής) αλλά είναι ταχύτατος και το μέλλον είναι δικό του.

https://i0.wp.com/www.lykavitos.gr/sites/default/files/styles/large_article/public/2024-04/IMG_8255.jpeg.jpg?w=1080&ssl=1

Με την Λαμία να πετυχαίνει δυο αυτογκόλ, τον Γιόβετις να έχει ως «δεκάρι» ασίστ, γκολ και κερδισμένο πέναλτι, ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει ο σπουδαίος Ελ Αραμπί που σκόραρε κάνοντας επίδειξη τεχνικής χωρίς να συμπληρώσει 30 λεπτά παρουσίας στο γήπεδο – άλλωστε φέτος στο πρωτάθλημα όταν έρχεται από τον πάγκο και παίζει είκοσι λεπτά σκοράρει πάντα. Η νίκη με 1-5 υπήρξε εν τέλει διαδικαστική – ασυγχώρητη παραμένει η ήττα στη Λαμία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.          

Εμπλεξε ο Παναιτωλικός

Στα play out έχουμε νέα δεδομένα. Ο Βόλος συνεχίζοντας την πρωταθληματική του πορεία πέρασε με νίκη και από το Αγρίνιο κερδίζοντας με 1-0 χάρη σε ένα καταπληκτικό γκολ του Ασεχναούν. Ο ΟΦΗ μοιάζει εκτός οποιουδήποτε κινδύνου, αφού σάρωσε με 4-0 τον ΠΑΣ που μοιάζει να έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει ελπίδες σωτηρίας. Η Κηφισιά όμως πήρε την νίκη της ημέρας κερδίζοντας με 1-2 τον Αστέρα Τρίπολης που δεν μου φάνηκε αδιάφορος. Η ισοπαλία του Ατρομήτου με τον Πανσερραϊκό θύμισε απλά ότι η ομάδα του Περιστερίου ξέρει την σπάνια τέχνη του γκολ στις καθυστερήσεις: πάλι το τελικό 1-1 διαμορφώθηκε στο 95΄με σκόρερ τον Τζοβάρα. Ο ΠΑΣ έβγαλε ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι τα ματς γίνονται με κανονισμούς που ξέρει μόνο η ΚΕΔ. Ο Παναιτωλικός ζητά επισήμως ξένους διαιτητές σε όλα τα ματς στη συνέχεια. Φοβάμαι πως και οι δυο ομάδες άργησαν να αντιδράσουν…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This