Στις 22 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 8 μήνες από την ημέρα που ο Ντίνος Μήτογλου βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, στο περιθώριο του αγώνα Παναθηναϊκός-Αρμάνι στο ΟΑΚΑ. Τη σοκαριστική είδηση ανακοίνωσε μία εβδομάδα αργότερα η ομάδα του και μόνον αυτή, υπογραμμίζοντας ότι ο αθλητής περνάει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Τη συνόδευσε μάλιστα από έναν ηθικοπλαστικό φιλιππικό του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος έριξε τον αθλητή στα λιοντάρια, χωρίς να αφήσει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ή αμφισβήτησης. Η ιταλική ομάδα είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στις αρχές της ίδιας σεζόν με τον Ρικάρντο Μορασκίνι και πάσχιζε να αποδιώξει το στίγμα από πάνω της. «Μηδενική ανοχή», ξεσπάθωσε ο Μεσίνα.
Ο Μορασκίνι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 1 έτους από το αρμόδιο όργανο της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής για χρήση στεροειδούς αναβολικού (clostebol) και έφυγε από το «δικαστήριο» πανηγυρίζοντας. Έπεσε, όπως λένε, στα μαλακά. Πολύ μαλακά.
Η επιτροπή δέχθηκε ότι η ουσία κρυβόταν σε ένα σπρέι που χρησιμοποίησε η σύζυγός του προκειμένου να ανακουφίσει το τραυματισμένο της δάχτυλο! «Να γιατί τιμωρήθηκα για έναν χρόνο, αντί για τέσσερα», είπε ο Ιταλός μπασκετμπολίστας, όταν αποφάσισε να μιλήσει για το ζήτημα.
Στο μεταξύ, είχαν περάσει 8-9 μήνες από το κρούσμα. Η τιμωρία του Μορασκίνι έληξε στις 20 Οκτωβρίου. Όσο το θέμα εκκρεμούσε, του είχε συστηθεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Τη δουλειά την κάνουν οι δικηγόροι, που ξέρουν να ζυγίζουν τα λόγια.
Ο Μήτογλου δεν μίλησε καθόλου στους 8 μήνες που ακολούθησαν την εκκωφαντική ανακοίνωση της Αρμάνι. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα άφηνε να εννοηθεί ότι η υπόθεση είναι δύσκολη και πάντως όχι από αυτές που μπορούν να αποδοθούν σε σαμποτάζ ή ξέρω γω σε φάρμακο για τη φαλάκρα, όπως του Νικ Καλάθη το 2014.
Μέχρι σήμερα, ουδείς γνωρίζει με σιγουριά ποια ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του 26χρονου μπασκετμπολίστα. Ακόμα και το όνομά του θα είχε μείνει κρυφό, αν δεν το μπουμπούνιζε για τους δικούς της λόγους η Αρμάνι. Θα ήταν ο «Ασθενής Α», που λένε και στα έργα.
Εάν μιλούσαμε για εφεδρίνες ή άλλο πταίσμα, σαν αυτό του Ζαγοράκη στο Euro 2004, μπορεί να γινόταν το θέμα γαργάρα ώσπου να εκπνεύσει το π.χ. τρίμηνο της τιμωρίας του, ώστε να προστατευτεί το κύρος του αθλητή. Και δεν θα ήταν δα ο πρώτος μπασκετμπολίστας ή πρωταθλητής άλλου σπορ, που θα εξαφανιζόταν για λίγο από προσώπου γης με «τραυματισμό» φάντασμα. Ελάτε τώρα που δεν καταλαβαίνετε, μεταξύ μας μιλάμε.
Η ΕΟΚ είχε φροντίσει για την υπεράσπιση του Καλάθη (και άλλων) και απ’ όσο γνωρίζω στέκεται και στο πλευρό του Μήτογλου, που δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά βασικό στέλεχος της Εθνικής Ανδρών. Ανάμεσα στους δικηγόρους που κλήθηκαν να συνδράμουν ήταν και ο περίφημος Καλιφορνέζος Χάουαρντ Τζέικομπς, από τους κορυφαίους και πλέον έμπειρους σε αθλητικές υποθέσεις.
Πρόκειται όμως για πολύ δύσκολη περίπτωση. Και έγινε ακόμα πιο δύσκολη τις τελευταίες μέρες, όταν συνελήφθη η γιατρίνα που κατηγορείται ότι του χορήγησε το ένοχο φάρμακο. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι άνεμοι φυσούν από κάθε κατεύθυνση.
Την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε –μη πηγή το δελτίο του Star- απόσπασμα της μήνυσης του Μήτογλου εναντίον της γιατρού που κατηγορείται για τη χορήγηση του φαρμάκου: «Η γιατρός με διαβεβαίωσε πως τα δισκία είναι ένα θαυματουργό φάρμακο από τη Ρωσία. Μου χορήγησε έναν διάφανο ορό. Μετά από σχετική ερώτησή μου, η ίδια μου απάντησε ότι ο ορός αυτός θα βοηθούσε στο “καθάρισμα” του οργανισμού μου».
Φοβάμαι ότι πρόκειται για ομολογία ενοχής, που δεν σηκώνει πολλά ελαφρυντικά. Ο κακόπιστος δικαστής θα διαβάσει το εξής: «Πήρα ντόπα εν γνώσει μου. Και καπάκι πήρα και έναν ορό που καμουφλάρει το αναβολικό».
Το δελτίο όπου ειπώθηκαν αυτά δεν το είδα, αφού η τηλεόραση παίζει διακοσμητικό ρόλο στο σπίτι μου. Το σχετικό βίντεο έχει εξαφανιστεί από τα ρεπορτάζ που φιλοξένησαν την δήλωση του Μήτογλου, ίσως μετά από διάβημα δικηγόρων προς το κανάλι. Στο αρχείο του Star δεν υπάρχει τίποτε.
Ο αθλητής δεν μίλησε ποτέ στο δελτίο, αφού γνωρίζει την αξία της σιωπής. Αυτές οι κουβέντες είναι βγαλμένες από τη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος της γιατρίνας. Η τελευταία δηλώνει μέσω των δικών της δικηγόρων, ότι οι πελάτες της έπαιρναν όσα έπαιρναν με πλήρη γνώση του περιεχομένου (εξ ου η «καθαρή» που τους χορηγούσε στη συνέχεια) και ότι ο Μήτογλου φωνασκεί προκειμένου να βγάλει την ουρά του απ’ έξω.
Όπως και αν έχει το πράγμα, ο μπασκετμπολίστας θα δυσκολευτεί πολύ να υποστηρίξει την αθωότητά του ή να κερδίσει τη συμπάθεια του ανεξάρτητου οργάνου της FIBA. Εφ’ όσον τα λόγια που του αποδίδονται είναι αληθή, ο Μήτογλου δεν επικαλείται ανθρώπινο λάθος ούτε κάποιου είδους σαμποτάζ ούτε απίθανη σύμπτωση τύπου Μορασκίνι. Δεν ισχυρίζεται καν ότι η ουσία περιέχεται σε κάποιο φαινομενικά ανώδυνο συμπλήρωμα διατροφής.
Δυστυχώς, η άγνοια δεν αποτελεί άλλοθι σε τέτοιες περιπτώσεις. Ούτε καν η χαζομάρα, εάν υποτεθεί ότι αυτή αποτελεί μέρος της υπερασπιστικής γραμμής. «Κύριε πρόεδρε, συμπαθάτε με, είμαι αγαθός και με ξεγέλασαν». Μακάρι να ήταν τόσο απλό.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η απολογία του Μήτογλου αναμένεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο και πάντως πριν εκπνεύσει το 2022. Δεδομένου ότι η πρωτόδικη ποινή αποκλείεται να είναι μικρότερη του 1 έτους, δεν υπάρχει βιασύνη. Εννοείται ότι το κοντέρ άρχισε να μετράει από τον περασμένο Μάρτιο.
Φοβάμαι ότι το αφήγημα κάποιων για συμμετοχή του Μήτογλου στο Μουντομπάσκετ –πόσο μάλλον στο τελευταίο δίμηνο της φετινής σεζόν- είναι έωλο και υπέρμετρα αισιόδοξο. Με βάση τη δική μου εμπειρία, και τη διαρκή αυστηροποίηση της χάρτας της WADA, ο Μήτογλου κινδυνεύει περισσότερο με τετραετή αποκλεισμό, παρά με μονοετή. Τα 2 χρόνια ίσως να αποδειχθούν ιδανικό σενάριο, αφού θα αφήσουν και περιθώριο για πιθανή μείωση σε δεύτερο βαθμό.
Όσοι επικαλούνται την επιείκεια με την οποία αντιμετωπίστηκαν π.χ. οι Κεντέρης και Θάνου, καλό είναι να θυμηθούν μία κρίσιμη λεπτομέρεια: οι δύο σπρίντερ δεν πιάστηκαν ποτέ ντοπέ. Στο μητρώο τους υπάρχουν μόνο δυόμισυ χαμένοι έλεγχοι. Η (σχεδόν) διετής καραντίνα στην οποία τέθηκαν οι δύο μετά τον Αύγουστο του 2004 ήταν αποτέλεσμα συνδιαλλαγής, σε μία εποχή μάλιστα όπου οι ποινές για ντόπινγκ ήταν μικρότερες. Δεν υπήρχε τότε πρόβλεψη για τετραετείς ή και ισόβιους αποκλεισμούς από τα γήπεδα. Το σκάνδαλο της Balco άλλαξε το τοπίο.
Σημειωτέον, ότι η θαυματουργή ουσία που λανσάρισαν τότε ο Βίκτορ Κόντε και οι κατά τόπους συνεργάτες του, όνομα και μη χωριό, δεν ήταν κάποιο αόρατο πανίσχυρο αναβολικό, αλλά η λεγόμενη «καθαρή», δηλαδή ο μη ανιχνεύσιμος μεταβολίτης που εξαφανίζει τα σημάδια από τον οργανισμό και τον καθαρίζει έγκαιρα, πριν τους αγώνες και τους ελέγχους. Παραπέμπω και στις πολύκροτες έρευνες του «Ιού», που δημοσιεύτηκαν στην κραταιά Ελευθεροτυπία.
Το ποινικό σκέλος είναι μία δεύτερη παράμετρος, αλλά έτσι κι αλλιώς η ελληνική Δικαιοσύνη, που αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για αδικήματα ντόπινγκ αθλητές, το έχει μετατρέψει σε ανέκδοτο. Όταν ακούτε για «αθώους και με τη βούλα», που ανεμίζουν τα λάβαρα της δικαίωσης, να ξέρετε ότι η αθώωση αφορά μόνο το ποινικό κομμάτι. Όχι το ίδιο το ντόπινγκ.
Ο Ντίνος Μήτογλου είναι Έλληνας αθλητής, πάει να πει Έλληνας πολίτης, και κάθεται στο σκαμνί για παράπτωμα που συνέβη επί ελληνικού εδάφους. Το ιδανικό θα ήταν να δικαστεί από εγχώρια όργανα, με όσα αυτό συνεπάγεται.
Όμως, όχι. Eφ’ όσον βρέθηκε θετικός σε τακτικό έλεγχο που διατάχθηκε από την Euroleague, οι αρχές που έχουν δικαιοδοσία επί του αθλητή είναι η FIBA (στην οποία εκχωρείται η διαδικασία από την Euroleague) και o εθνικός οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ: τόσο ο ελληνικός, όσο και ο ιταλικός. Ο τόπος τέλεσης του αδικήματος δεν έχει σημασία.
Η FIBA είναι αρμόδια για τη σχετική ακρόαση, καθώς και για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό, μέσω ανεξάρτητης πειθαρχικής επιτροπής. Δικαίωμα έφεσης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση έχουν η FIBA, ο αθλητής και ο εθνικός οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ. Το CAS είναι, όπως πάντοτε, το ύστατο καταφύγιο. Η WADA συστήνει (χωρίς να μπορεί να το επιβάλλει ακόμα) να ολοκληρώνεται τουλάχιστον η πρωτόδικη εκδίκαση εντός εξαμήνου. Ενδιάμεσα, επιβάλλεται στον αθλητή προσωρινός αποκλεισμός, ώστε σε περίπτωση κύρωσης να προσμετρηθεί. Η διαδικασία μπορεί φυσικά να κρατήσει περισσότερο.
Προσωπικά, εύχομαι να δικαιωθεί με κάποιον τρόπο ο μετανοημένος Μήτογλου ή τουλάχιστον να αντιμετωπιστεί με επιείκεια, ένεκα του προτέρου έντιμου βίου, της έλλειψης δόλου και του αναμφισβήτητου ήθους του. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ντίνος παρασύρθηκε από επιτήδειους; Το μπάσκετ δεν είναι δα άρση βαρών ούτε σφυροβολία ούτε 100 μέτρα, για να έχει την «ανάγκη» της ντόπας.
Ο σοβαρός τραυματισμός που αντιμετώπισε ο νεαρός αθλητής στο τρίμηνο που προηγήθηκε του ελέγχου ίσως να είναι μία κάποια δικαιολογία, όπως και η μήνυση για κακόβουλη βλάβη, η οποία οδήγησε στη σύλληψη της γιατρίνας με κατηγορίες για διακίνηση παράνομων ουσιών και για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μακάρι να αποδειχθεί όλο αυτό ένας κακός εφιάλτης και να δούμε τον Μήτογλου στο Μουντομπάσκετ με την Εθνική, που τόσο τον χρειάζεται. Στο εξής, ας γίνει πιο προσεκτικός στα βήματα και στις κινήσεις του και λιγότερο εύπιστος. Με ή χωρίς στίγμα, έχει ακόμη μπροστά του πολλά χρόνια καριέρας.
Πηγή: Gazzetta