Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Γιατί ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες; Το μεγαλύτερο, ίσως, προσόν του, πέραν της αποφασιστικότητας και της τόλμης, που τον διέκριναν από μικρό ήταν ότι δεν αργούσε να σκεφτεί την επόμενη κίνησή του. Ήξερε με ακρίβεια τι θα έκανε, διαβάζοντας την επόμενη φάση πιο γρήγορα από συμπαίκτες και αντιπάλους.

“Το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα γιατί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πρέπει να πάρει αποφάσεις. Είμαστε πολύ ικανοί να βρίσκουμε τη λύση, όταν ο χρόνος μετράει αντίστροφα και υπάρχει πίεση” μου’ χε πει κάποτε ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, ο Σπανούλης δεν θα σταματήσει να διαπρέπει στο μπάσκετ. Όπως έκανε μέσα στα γήπεδα, έτσι θα συνεχίσει και έξω απ’ αυτά, ή για την ακρίβεια, ένα μέτρο έξω απ΄αυτά, εκεί που βρίσκονται οι προπονητές.

Η ερώτηση που του τέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του από την ομοσπονδία ήταν “αν δίστασε ή άρχισε να εξετάζει τις παραμέτρους μιας πολύ σημαντικής όσο και τολμηρής απόφασης, αποδεχόμενος την πρόταση για ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος”. Ο Σπανούλης χαμογέλασε και απάντησε με την χαρακτηριστική ειλικρίνεια που τον διακρίνει: “Ναι, σκέφτηκα. Για δυο δευτερόλεπτα…”

Λέγοντας το “ναι” στην πρόταση της ΕΟΚ είχε ήδη κάνει στο μυαλό του τα πρώτα σχέδια για την δική του εποχή στην Εθνική. Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, με το νέο ομοσπονδιακό προπονητή να έχει κάνει ήδη την σχετική προεργασία, έχοντας μια εικόνα των εν γένει διαθέσεων από τους διεθνείς αλλά και την ομάδα που θα στηρίξει την προσπάθεια του.

Ο V-Span θέλησε πριν καν ανακοινωθεί από την ομοσπονδία μίλησε -όπως αποκάλυψε και ο ίδιος- με δέκα, δώδεκα παίκτες, ανάμεσα τους και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Απ’ όλους εισέπραξε μια πολύ θετική ανταπόκριση, όπως η αύρα που εκπέμπει ο ίδιος. Ήταν το πρώτο μήνυμα ότι δεν είχε λαθέψει. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει αυτός είναι σίγουρα ο 41χρονος Θεσσαλός. Αν, άλλωστε, καταφέρει να ξανακάνει την Εθνική Ομάδα “υπόθεση όλων“, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τη σειρά τους. Εδώ, που τα λέμε όταν σε παίρνει τηλέφωνο ο Σπανούλης με αντικείμενο την Εθνική Ομάδα, δεν μπορείς παρά να δηλώσεις παρών!

Ήδη έχει κάνει και τις πρώτες επαφές για τους συνεργάτες του. Ο Ηλίας Κατζούρης περιμένει την άδεια από τη Λιμόζ για να γίνει ένας από τους βοηθούς του, ενώ γυμναστής θα είναι πιθανότατα ο Ανδρέας Γκατζούλης με τον οποίο γνωρίζεται από τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ. Οριστικές ανακοινώσεις, πάντως, θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Δίπλα στον Σπανούλη βρίσκονται ήδη οι πρώην συμπαίκτες του στην Εθνική, με τους οποίους έζησε μοναδικές στιγμές. Ο “αδερφός” του Νίκος Ζήσης, ο πιο … παλιός απ’ όλους. Ήταν μικρά παιδιά το 2000 όταν οδηγούσαν την Εθνική εφήβων στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο αντίστοιχο Ευρωμπάσκετ, είναι πλέον δυο ευτυχείς πατεράδες, κουμπάροι και άμεσοι, πλέον, συνεργάτες καθώς ο διόσκουρος του Βασίλη είναι ο μάνατζερ της Εθνικής.

Ο συντοπίτης του Δήμος Ντικούδης έχει αναλάβει εδώ και καιρό την διεύθυνση των Εθνικών Ομάδων, ενώ ο Κώστας Τσαρτσαρής ηγείται του αναπτυξιακού προγράμματος στο Νότο, όπου ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει ρόλο ειδικού συμβούλου. Στην συνέντευξη του ήταν επίσης παρόντες ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και η Εβίνα Μάλτση. Ο νέος κόουτς της Εθνικής, αν δεν κάνουμε λάθος, θα έχει και ένα πιο πολύπλευρο συμβουλευτικό ρόλο για τη συνολική λειτουργία των εθνικών ομάδων, με αυτή την σπουδαία παρέα της γενιάς του 2005 να έχει -όπως έγραψε κι ο Σπύρος Καβαλιεράτος- το γενικό πρόσταγμα.

Οι δυσκολίες του προολυμπιακού

Ο Σπανούλης μίλησε ξεκάθαρα, δεν μάσησε τα λόγια του. Στο “όσοι πιστοί προσέλθετε” προσθέτει και το “αποφασισμένοι για όλα”, έστω κι αν η πρώτη διοργάνωση στην οποία θα διεκδικήσει μια μεγάλη πρόκριση θα είναι το προολυμπιακό τουρνουά του καλοκαιριού, με τις γνωστές ιδιομορφίες της έναρξης του, λίγες μέρες μόνο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Μια πρώτη γεύση από το μπάσκετ που θα θελήσει να παίξει η Εθνική θα την πάρουμε τον Φεβρουάριο στα δυο ματς των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025, με Τσεχία και Ολλανδία, όπου μάλλον θα δούμε μια πληρέστερη Εθνική Ομάδα, σε σχέση με αυτήν που αγωνίστηκε πρόσφατα στη Μανίλα.

Ο Σπανούλης δεν φοβάται να πέσει στα βαθιά, να πάρει την ευθύνη και να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις του, να οδηγήσει την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Αν μάλιστα στις 15 Νοεμβρίου, έχουμε ευχάριστα από την FIBA και η Αθήνα διοργανώσει ένα από τα τέσσερα τουρνουά πρόκρισης, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται.

Αλλά ακόμα κι αν η FIBA δεν μας κάνει τη χάρη, είναι σίγουρο ότι η Εθνική του Σπανούλη θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πάρει το εισιτήριο για το Παρίσι. Θυμάμαι ακόμα το βλέμμα του το 2012 στο Καράκας, λίγες ώρες μετά την τεράστια απογοήτευση από την ήττα κόντρα στη Νιγηρία. Τον είχαμε ρωτήσει αν αυτή η αποτυχία τον αποθάρρυνε για τη συνέχεια της καριέρας του με τα γαλανόλευκα.

Ο Βασίλης μας κοίταξε με αυτό το βλέμμα που ανέφερε και ο Βαγγέλης Λιόλιος: “Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου εκτός Εθνικής. Θα παίζω μέχρι τα… 40 μου”. Η αλήθεια είναι ότι στην Εθνική αγωνίστηκε μέχρι τα 33 του, καθώς σταμάτησε μετά το Ευρωμπάσκετ του 2015, αν και στα 39 του επιχείρησε να επιστρέψει υπό τις οδηγίες του Πιτίνο στο προολυμπιακό του 2021, ο τραυματισμός του, όμως, ουσιαστικά τον έβαλε σε σκέψεις για το οριστικό φινάλε της καριέρας του. Νάτος όμως, που στα 41 του πια, επιστρέφει χαμογελαστός, γεμάτος όρεξη και πάθος για να κάνει πράξη την εξαγγελία του.

Σαν έτοιμος από καιρό. Σα θαρραλέος” γιατί ο Σπανούλης είναι από εκείνους που “αξιώθηκε μια τέτοια πόλι” όπως γράφει ο Καβάφης, άρα δεν φοβάται στη ζωή του, ακόμα και την αποτυχία. Αυτό δεν είναι το νόημα του “Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον”;

Μπορεί η προπονητική του καριέρα να είναι πράγματι πολύ μικρή, έχοντας όμως πίσω του ένα πολύ σπουδαίο υπόβαθρο εμπειριών σαν παίκτης πολύ υψηλού επιπέδου έχει τη γνώση και το θάρρος να ξεφεύγει από τους σκοπέλους, τώρα που κάθεται στην πρώτη θέση του πάγκου.

ΥΓ: Αν υπάρχει μια ένσταση σε όλα αφορά στο χρόνο της συνεργασίας ΕΟΚ και Σπανούλη. Τα δυο χρόνια ενδεχομένως να αποτελούν ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο με τον ορίζοντα μικρό. Ίσως πάλι να είναι και ένα κίνητρο για τον ίδιο τον Βασίλη, να ενεργήσει πάλι αστραπιαία και να οδηγήσει την Εθνική σε δρόμους ξεχασμένους, αλλά και τόσο φωτεινούς…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This