Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

H ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι για το ματς με την Γαλλία την επόμενη Τρίτη υπάρχουν ελάχιστα ακόμα αδιάθετα εισιτήρια: δεν είναι παράξενο διότι  με κλειστό το «πέταλο» του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας θα συμβεί ό,τι και στο προηγούμενο ματς – το παιγνίδι θα είναι sold out και το γήπεδο δεν θα είναι γεμάτο! Η Εθνική μας δεν έχει ελπίδες πρόκρισης μέσω της συμμετοχής της στον όμιλο των προκριματικών. Θα κυνηγήσει την πρόκριση στα μπαράζ του Μαρτίου. Μάλλον χωρίς τον Γουστάβο Πογέτ που της εξασφάλισε το σχετικό δικαίωμα. 

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν αποκλείεται το ματς με την Γαλλία να είναι και το τελευταίο του κόουτς στην πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς όχι τόσο από τις δηλώσεις του προπονητή για τον απλήρωτο βοηθό του, όσο από την ίδια την απάντηση της ΕΠΟ στην αποκάλυψή του. Θυμίζω ότι ο ομοσπονδιακός αποκάλυψε παραπονούμενος πως ο στενός του συνεργάτης Μαουρίσιο Ταρίκο είναι οκτώ μήνες απλήρωτος. Λογικά η ΕΠΟ θα έπρεπε να απαντήσει πως υπάρχει ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που θα λυθεί – η ΕΠΟ έτσι κι αλλιώς δεν δίνει ποτέ εξηγήσεις για τίποτα. Για να υπήρχε όμως αυτή η απάντηση θα έπρεπε να υπάρχει ως  προϋπόθεση πως η ΕΠΟ θέλει να λυθεί το πρόβλημα. Η απάντηση που η ομοσπονδία έδωσε μέσω διαρροών είναι ότι ο συνεργάτης του Πογιέτ ήθελε λέει να πληρωθεί μέσω εταιρίας του που έχει έδρα στο εξωτερικό και δεν έχει φροντίσει να βγάλει ελληνικό ΑΦΜ. Όχι μόνο δηλαδή δεν μοιάζει να έχει σκοπό να τον εξοφλήσει, αλλά τον έβγαλε κι απατεώνα!

https://i0.wp.com/cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/2ea4dfdc-7c8f-4279-84cf-37fdf17e1740.jpg?w=1080&ssl=1

Για να τον οδηγήσει σε παραίτηση

Η ιστορία είναι ενδεικτική αυτού που χρόνια ισχυρίζομαι: για ένα ομοσπονδιακό προπονητή το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς είναι να αντέξει στο θηριοτροφείο της ομοσπονδίας – όλα τα άλλα είναι ευκολότερα. Η ιστορία αυτή δύσκολα θα μπορούσε να έχει συμβεί σε άλλη χώρα. Αν την σκεφτείτε από την αρχή της καταλαβαίνετε πως αυτά γίνονται πραγματικά μόνο εδώ. Ο Ταρίκο προστέθηκε στο τεχνικό επιτελείο του Πογέτ μετά από τους υπόλοιπους συνεργάτες του ομοσπονδιακού. Φυσικά δεν έδωσε με κάποιους τα χέρια κι ανέλαβε εθελοντικά. Υπέγραψε ένα συμβόλαιο συνεργασίας με την ΕΠΟ. Σε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στα πολλά που κατοχυρώνονται είναι και το πώς αυτός που το υπογράφει θα πάρει τα χρήματα που συμφώνησε – πέρα φυσικά από το ποσό της αμοιβής και τη διάρκεια της συνεργασίας. Τι διάβολο συμφωνία έγινε δεν το λέει κανείς. Αν ο Ταρίκο αξίωσε να πληρώνεται μέσω μιας εταιρίας, πότε συνέβη αυτό; Μήπως το συμφώνησε κι εκ των υστέρων του το αρνήθηκαν; Μήπως κάτι άλλο του έταξαν;

https://i0.wp.com/www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/02/ellada-4.jpg?w=1080&ssl=1

Για να καταλάβει κανείς πόσο εύκολο θα ήταν να υπάρξει μια λύση χθες έμαθα ότι στην ομάδα συνεργατών του Πογιέτ ήταν αρχικά και ο γιός του τον όποιο πλήρωνε ο ίδιος ο ομοσπονδιακός. Αν υπήρχε πρόβλημα με τις πληρωμές του βοηθού του εύκολα θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο, δηλαδή να εισπράττει αυτός τα χρήματα για λογαριασμό του: είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλές ομάδες στις οποίες δουλεύει ένα επιτελείο ξένων. Πως διάβολο η ΕΠΟ άφησε τον άνθρωπο οκτώ μήνες απλήρωτο; Μήπως τον καθησύχαζαν πως το πρόβλημα με κάποιο τρόπο θα λυθεί; Και με ποιον τρόπο;

Όλα αυτά ωστόσο αν κυκλοφόρησαν τώρα, ενώ ισχύουν εδώ και μήνες, είναι γιατί οι δυο πλευρές αποφάσισαν ότι το τέλος της συνεργασία έφτασε. Ο μεν Πογέτ χρησιμοποίησε το πρόβλημα του συνεργάτη του απλά για να δείξει την δυσαρέσκεια του. Η δε ΕΠΟ όχι μόνο δεν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, αλλά έκανε γνωστό αμέσως πως ο συνεργάτης του προπονητή ήθελε τα χρήματα μέσω μιας μη προβλεπόμενης διαδικασίας, προφανώς για να οδηγήσει και τον προπονητή σε παραίτηση.

Πριν καν μιλήσει

Δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση από αυτά. Για τον Πογέτ υπάρχουν πολλές δυσαρέσκειες εντός της ομοσπονδίας που δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την δουλειά του. Όπως πολλές φορές έχω γράψει γιατί συμβαίνει να γνωρίζω πως ο ομοσπονδιακός σκέφτεται και τι περίπτωση ανθρώπου είναι. ο Πογέτ δεν ακούει κανένα – ποτέ δεν άκουγε. Αυτό είναι στην Ελλάδα πρόβλημα τεράστιο. Ο ΠΑΟΚ πχ γκρινιάζει καιρό τώρα για τη μη χρησιμοποίηση του Κωνσταντέλια, πράγμα που οι παράγοντές του θεωρούν πως κρατά χαμηλά ακόμα την αξία του. Αν αρχίσουν να διαμαρτύρονται στην ομοσπονδία για κάποιον ο ΠΑΟΚ και ο ΑΕΚ αυτός την πληρώνει όποιος κι αν είναι. Εχει καμία σχέση αυτό με την αξιολόγηση της δουλειάς του προπονητή; Καμία απολύτως. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την δουλειά του προπονητή;

https://i0.wp.com/kitenimerosi.gr/wp-content/uploads/2020/12/poget_gustavo_aek-950x574.jpg?resize=950%2C574&ssl=1

Στην συνέντευξη που ο Πογέτ δήλωσε πως δουλεύει με απλήρωτους συνεργάτες, δήλωσε και κουρασμένος από το γεγονός ότι η Εθνική μας δεν έχει προπονητικό κέντρο και είπε ότι καιρό τώρα πιέζει για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Η ΕΠΟ για αυτό δεν απάντησε τίποτα. Λένε πως ο Πογέτ το έκανε αυτό γιατί δεν έχει μια πρόταση, γιατί καιρό τώρα ψάχνεται να φύγει κτλ κτλ. Που είναι το παράξενο; Καλή δουλειά έκανε στην Ελλάδα και είναι λογικό να έχει και προτάσεις. Το αν ψαχνόταν δεν το ξέρω: αυτό που ξέρω είναι ότι πριν καν μιλήσει υπήρχαν ήδη στην ΕΠΟ προτάσεις διαδοχής του! Μόνοι τους τα λένε. Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ κ. Αντωνίου σε δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ3 αποκάλυψε πως υπάρχουν διάφοροι προπονητές που έχουν εκδηλώσει διάθεση να αναλάβουν στη θέση του καιρό τώρα. Ηξεραν προφανώς ότι με κάποιο τρόπο η σχέση της ΕΠΟ με τον Πογέτ θα τελείωνε.

Τι έχει ο Γιαννίκης;

Η ΕΠΟ δεχόταν δηλαδή προτάσεις αντικατάστασής του ενώ ο άνθρωπος δούλευε και κατά πως φαίνεται τις συζητούσε κιόλας! Για αυτό και δεν είναι παράξενο πως αμέσως μόλις ο Πογέτ εκδήλωσε τα παράπονά του κυκλοφόρησαν και τα πρώτα ονόματα υποψήφιων να τον αντικαταστήσουν. Σε χρόνο ρεκόρ κυκλοφόρησε ότι υποψήφιοι είναι ο Φερνάντο Σάντος, που πρόσφατα απέλυσαν οι Πολωνοί και ο Μανόλο Χιμένεθ η βασική δουλειά του οποίου είναι να πηγαινοέρχεται στην ΑΕΚ. Αφού η ΑΕΚ δεν θα τον χρειαστεί φέτος μπορεί ο άνθρωπος να πάει στην Εθνική: αρκετά έμεινε χωρίς δουλειά, θα χει κι ανάγκες αν κι ο καλός Φερνάντο έχοντας δουλέψει και στον ΠΑΟΚ μοιάζει να πληροί τα κριτήρια. Και δεν λέω καλοί προπονητές είναι όλοι. Αλλά γιατί δεν βάζουμε στους υποψήφιους και τον Αργύρη Γιαννίκη; Τι έχει ο Γιαννίκης; Χολέρα; Που θα έλεγε και μια ψυχή…. 

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This