Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Πριν συμπληρωθεί επταήμερο από τότε που λάβαμε διαβεβαιώσεις αρμοδίως ότι ο Ολυμπιακός δεν σκοπεύει να αποκτήσει παίκτη, ο Ολυμπιακός βγήκε στο παζάρι για να αποκτήσει όχι παίκτη, αλλά παίκτες. Οι «κόκκινοι» βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη Ζαλγκίρις για την αποδέσμευση του Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ενώ ακούγεται ότι θα κινηθούν και για ψηλό, με το βλέμμα στραμμένο στην περίπτωση του Φίλιπ Πετρούσεφ. Ρεζέρβα του Μιλουτίνοφ στη Μανίλα σε αναλογιά 25 προς 15, ο Σέρβος μπορεί να βοηθήσει άμεσα και να στεριώσει κιόλας, αφού στον Πειραιά έχουν αλλεργία στις μεταγραφές ολίγων εβδομάδων.

Για τον Μήτρου-Λονγκ δεν χρειάζονται πολλά λόγια: είναι καλός παίκτης, μεθαύριο θα έχει ελληνικό διαβατήριο και θα προσφέρει ανάσες στον καταπονημένο Γουόκαπ, πριν «σπάσει» και αυτός. Βεβαίως, ο Μήτρου-Λονγκ δεν έχει δικαίωμα άμεσης συμμετοχής στην Euroleague (πριν τον Γενάρη), ενώ και στην Basket League λογίζεται μέχρι νεωτέρας ως ξένος.

Συνεπώς, ούτε αυτός είναι μεταγραφή μίας χρήσεως, αφού καλά καλά δεν προλαβαίνει ούτε την επιστροφή του Ουίλιαμς-Γκος. Ο Ολυμπιακός ποντάρει πάνω στον Ελληνοκαναδό για το υπόλοιπο της σεζόν και σε μία άλλη γωνιά του Λεκανοπεδίου κάποιος άλλος σχεδόν «ερυθρόλευκος» τρίβει τα χέρια του. Η άφιξη του Μήτρου-Λονγκ στα μέρη μας είναι ιδανική προπαρασκευή για την πιθανή ένταξή του στην Εθνική ομάδα της πατρίδας της μητέρας του.

Για το καλοκαίρι του 2024 η μοναδική θέση του «νατουραλιζέ» είναι φυσικά ρεζερβέ από τον Τόμας Γουόκαπ με εφεδρεία τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, αλλά αύριο μεθαύριο δεν ξέρει κανείς τι ξημερώνει. Ας μη νομιστεί πάντως ότι ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι κατά πολύ νεότερος του Γουόκαπ. Μόλις επτά μήνες τους χωρίζουν, ηλικιακά.

Οι κινήσεις του Ολυμπιακού για ενίσχυση είναι επιβεβλημένες, περισσότερο για να προφυλαχτούν οι εξουθενωμένοι βασικοί που έπαιξαν στο Μουντομπάσκετ, για να γεμίσει το ρόστερ στις προπονήσεις και για να καμουφλαριστούν τα κενά από τους τραυματισμούς, παρά για να γίνει καλύτερη η ομάδα που βλέπουμε τις Πέμπτες και τις Παρασκευές στην Euroleague.

Ο Φαλ, ο Γουόκαπ, ο «Παπ» και οι άλλοι μπορούν να κρατήσουν το φρούριο, ιδίως τώρα που επιστρέφει και ο ΜακΚίσικ μετά τον Σίκμα, αλλά ο Ολυμπιακός απέχει μισό τραυματισμό από την καταστροφή. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τις μπαταρίες της ομάδας, δεν νοείται rotation εννέα ενεργών και τριών διακοσμητικών. Ακόμα και στα ματσάκια του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως το προχθεσινό με το Μαρούσι, ο Πάπας και ο Τανούλης παίζουν ελάχιστα, ο δε Ροζακέας με τον Αμπόσι καθόλου.

Πώς ακριβώς περιμένουμε από τον 34χρονο Παπανικολάου να αντέξει απνευστί μέχρι το τέλος της σεζόν και να είναι και ετοιμοπόλεμος τον Ιούλιο για το Προολυμπιακό τουρνουά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάει να πει δύο χρόνια σερί; Οι Το ίδιο ισχύει για τον Λαρεντζάκη, τον Γουόκαπ, τον Φαλ, ακόμα και τον Λούντζη. Ας μην ανοίξουμε συζήτηση για τον Άλεκ Πίτερς, που δεν βγαίνει από την πεντάδα παρά μόνο όταν κάνει αιμόπτυση.

Υποψιάζομαι, πάντως, ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ο Παναθηναϊκός, με τον Ντίνο Μήτογλου και όχι μόνο. Όση κάψα για μπάσκετ και αν έχει ο διεθνής φόργουορντ, δεν είναι ούτε βιονικός ούτε ξεκούραστος. Μπορεί να απουσίασε από το Μουντομπάσκετ, αλλά το καλοκαιρινό κουπί το τράβηξε ανελλιπώς μέχρι την παραμονή των αγώνων, ενώ κουβαλάει ήδη και δύο αρκετά σοβαρούς τραυματισμούς.

Από τη στιγμή που οι Παπαπέτρου, Ερνανγκόμεθ τέθηκαν νοκ-άουτ και ο Μαντζούκας μοιάζει ανήμπορος να σηκώσει βάρος, ο Παναθηναϊκός έχει ξεμείνει με ένα και μονάκριβο «τεσσάρι» (τον Μήτογλου, που πότε πότε επιστρατεύεται και στο «5») και με …κανένα «τριάρι», αφού ο Γκριγκόνις είναι γκαρντ και καλύπτει το πόστο υπηρεσιακά. To νικηφόρο σερί έκρυψε κάμποσα προβλήματα κάτω από την κουβέρτα, αλλά, όπως φάνηκε χθες, η κουβέρτα δυσκολεύεται να σκεπάσει και το κεφάλι και τα πόδια.

Τα σχήματα με τρεις κοντούς που είναι ταυτόχρονα σκόρερ και δημιουργοί κάνουν θραύση στο μπάσκετ του Εργκίν Αταμάν, αλλά δεν είναι ούτε για χόρταση ούτε για όλους τους αντιπάλους. Κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν παίκτη ικανό να καλύψει τις δύο θέση των φόργουορντ, κυρίως το «3». Κάποιον που να γνωρίζει από Ευρώπη, όμως, και να μη χρειαστεί 1 μήνα για να προσαρμοστεί όπως ο Κέντρικ Ναν. Στο ΟΑΚΑ λένε ότι ο Χουάντσο θα επιστρέψει λίγο νωρίτερα του αναμενομένου, αλλά οι αγώνες που μεσολαβούν μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πλασάρισμα των «πρασίνων» στην Ευρώπη.

Βεβαίως, η αγορά είναι στριφνή και οι ομάδες που τη σκαλίζουν πολλές, συχνά πλουσιότερες και πιο ευέλικτες από τις δικές μας. Τι να πρωτοπιάσει η αλεπού στο παζάρι; Ωστόσο, μία ή δύο τολμηρές κινήσεις μπορεί να κλείσουν τρύπες και να στεγανοποιήσουν το αμπάρι που μπάζει νερά. Χωρίς τον νεοφερμένο Ναν, που είπε τις τελευταίες λέξεις χθες στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός θα είχε ηττηθεί από την ΑΕΚ και θα έχανε μεγάλο μέρος από τα κεκτημένα του νικηφόρου ντέρμπι του Φαλήρου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This