Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Η Εθνική μας διέλυσε το Καζακστάν με 5-0 και θα πάει την Τρίτη στην Γεωργία να πάρει αυτό που της αξίζει, δηλαδή ένα εισιτήριο για τα τελικά του Εuro2024. Ο Γουστάβο Πογέτ πρέπει να ήταν πολύ περήφανος χθες βράδυ για όσα έδειξε η ομάδα του. Δεν είναι καθόλου απλό μια ομάδα να κάνει την καλύτερη εμφάνιση της ακριβώς τη στιγμή που την έχει τεράστια ανάγκη, δηλαδή σε ένα μπαράζ. Ο Πογέτ είπε μπράβο στους παίκτες του και οι παίκτες το άξιζαν πραγματικά. Όπως για το χθεσινό ματς το αξίζει κι ίδιος. Ο ομοσπονδιακός προπονητής μας παρουσίασε μια ομάδα πολύ έτοιμη, στοχοπροσηλωμένη, που σεβάστηκε όσο έπρεπε τον κατώτερο από την ίδια, όπως αποδείχτηκε, αντίπαλό της και τον συνέτριψε. Η πιο μεγάλη επιτυχία του προπονητή είναι ότι έπεισε τους παίκτες του ότι όλα εξαρτιόνται από την απόδοσή τους, αλλά και ότι δεν έπρεπε να υποτιμήσουν τον άγνωστο αντίπαλό τους. Όχι τυχαία το ξεκίνημα του ματς είναι το καλύτερο διάστημά της ομάδας. Η Εθνική μπήκε στο γήπεδο για να δείξει ότι θέλει να τελειώνει γρήγορα κι απλά. Και ότι τα δυο χρόνια που δουλεύει με τον Γουστάβο Πογέτ έγινε πραγματική ομάδα.    

Παίζουν μαζί και χαίρονται

Ο ομοσπονδιακός έκανε τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην αρχική ενδεκάδα κι αυτό δεν το λέω γιατί η Εθνική μας προηγήθηκε με 4-0 στο ημίχρονο: αυτό το αποτέλεσμα ήταν συνέπεια των αποφάσεών του. Η εντεκάδα που κατέβασε αποδείχτηκε η πλέον κατάλληλη για το ματς. Ο Πέλκας πχ που έμοιαζε να είναι η μεγάλη έκπληξη στην ενδεκάδα προκαλώντας και απορίες για το αν μπορεί να παίξει αριστερό εξτρέμ ήταν αυτός που ουσιαστικά έκρινε το παιγνίδι: ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας έβαλε μπροστά την εθνική μας στο 8΄ και βρήκε στο 15΄με κεφαλιά ψαράκι, μετά από μια υπέροχη σέντρα του αλτρουιστή και σπουδαίου χθες δημιουργού Μασούρα το γκολ του 2-0 που έδιωξε κάθε άγχος, αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο υπήρχε.

https://i0.wp.com/www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/ae999f64728a69d3e12f5da1f9276799_XL.jpg?w=1080&ssl=1

Ο Πογέτ έλεγε πριν το ματς πως είχε ένα σκληρό δίλλημα μπροστά του: έπρεπε να αποφασίσει αν θα βασιστεί στους παίκτες που ήταν οι βασικοί της Εθνικής στην διετία που προηγήθηκε ή αν θα προτιμήσει στην ενδεκάδα κάποιους φορμαρισμένους. Ανάμεσα στην συνοχή των «παλιών» και στην φόρμα των νεότερων, ο Πογέτ διάλεξε να ποντάρει στην συνοχή και καλά έκανε. Τερματοφύλακας ήταν ο Βλαχοδήμος κι ας μην είναι πάντα βασικός στην Φόρεστ. Η άμυνα αποτελούταν από αυτούς που θεωρούνται οι τέσσερις βασικοί: Μπάλντοκ, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος και Μαυροπάνος μοιάζουν αρκετά δεμένοι. Στα χαφ ο κόουτς προτίμησε τρεις «παλιούς» που σχεδόν από την πρώτη μέρα εμπιστεύεται: τον Κουρμπέλη, τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα. «Παλιοί» είναι κι ο Μασούρας και ο Πέλκας – παίκτες όπως ο Τζόλης, ο Κωνσταντέλιας, ο Χατζηζιοβάνης μπορούν να περιμένουν. Ο μόνος φορμαρισμένος που προτιμήθηκε από ένα παλιότερο ήταν ο Ιωαννίδης που ξεκίνησε στη θέση που συνήθως μοιράζονταν ο Παυλίδης και ο Γιακουμάκης. Ωστόσο κι αυτό ήταν λογικό αφού ο φορ του ΠΑΟ κάνει χρονιά καριέρας: δικό του το 3-0 σε μια φάση που ο Μασούρας τον βρήκε σεντράροντας με το «εξωτερικό» κι αυτός με το «εξωτερικό» ολοκλήρωσε τη φάση – οι παίκτες του Πογέτ παίζουν μαζί και χαίρονται. Το 4-0 ήρθε από τον Κουρμπέλη στο 40΄τρία λεπτά μετά το γκολ του Ιωαννίδη. Κι όταν η κάμερα εστίασε στον προπονητή του Καζακστάν Μαγκομέντ Αντίγεφ η έκφραση του Ρώσου τα έλεγε όλα: από τα 2022 που βρίσκεται εκεί ποτέ η ομάδα του δεν κατάρρευσε με ανάλογο τρόπο. Εκανε τρεις αλλαγές στο ημίχρονο. Και έντεκα να έκανε πάλι το πράγμα δεν θα άλλαζε και πολύ.

Και αμυντικά αλάνθαστη       

Το ημίχρονο τελείωσε με 4-0 και αν και στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική μας κατέβασε ταχύτητα ολοκλήρωσε το ματς όσο θεαματικά το ξεκίνησε. Ο Πογέτ έβγαλε από το παιγνίδι τους Μπάλντοκ, Χατζηδιάκο, Μπακασέτα, Ιωαννίδη και Πέλκα: φάνηκε να έχει στο μυαλό του προγραμματίσει ακόμα και τις αλλαγές, ενόψει του ματς της Τρίτης με την Γεωργία. Το πέρασμα στο ματς τον Ρότα και Ρέτσου και κυρίως του Κωνσταντέλια, του Γιακουμάκη και του Μπουχαλάκη βοήθησαν την Εθνική να ολοκληρώσει τον αγώνα με ένα ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών καθώς χώροι για αντεπιθέσεις υπήρχαν άφθονοι. Σε μια βραδιά γιορτινή έλειψαν στο τέλος λίγο οι συνεργασίες, αλλά οι Κοζάκοι πανικόβλητοι πέτυχαν μόνοι τους το γκολ του τελικού μάλλον κολακευτικού 5-0: στο 87’, ο Τοπάλοφ, μετά από μια εκτέλεση κόρνερ του Τσιμίκα πρόλαβε τον Μαυροπάνο που καιροφυλακτούσε κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με κεφαλιά.

https://i0.wp.com/cdn.bbmd.gr/media/news/2024/03/21/1533514/figure/ethniki-bakasetas.jpg?w=1080&ssl=1

Η Εθνική μας δεν είχε υστερήσαντες και κινδύνεψε σε μια μόνο φάση: στο 24΄ο Τσιμίκας έχασε τη μπάλα, ο Τσεσνόκοφ έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε στον Χατζηδιάκο, άλλαξε πορεία και κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Βλαχοδήμου πριν φύγει άουτ – το σκορ ήταν ήδη 2-0. Η Εθνική μας δεν ήταν απλά εξαιρετικά παραγωγική, ήταν και αμυντικά αλάνθαστη.

Το ραντεβού που την περιμένει

Την Τρίτη την Εθνική μας την περιμένει η Γεωργία που κέρδισε το Λουξεμβούργο με 2-0 σε ένα ματς που είχε πολλά απρόοπτα με κορυφαίο ότι ακυρώθηκε από το VAR ένα γκολ του Ροντρίγκεζ για το Λουξεμβούργο, για να δοθεί φάουλ υπέρ των Γεωργιανών στο ξεκίνημα της φάσης – φάουλ που μάλιστα παραλίγο να γίνει και γκολ, αφού ο Σενγκέλια που το εκτέλεσε σημάδεψε το δοκάρι. Οι Γεωργιανοί δεν είχαν τον τιμωρημένο Κβαρατσκέλια, αλλά το ρόλο του ήρωα της βραδιάς έπαιξε καλά ο Μπούντου Ζιβζιβάτζε που πέτυχε δυο γκολ. Παίζουν σκληρά, και παράσυραν το Λουξεμβούργο σε αυτό το παιγνίδι: οι φιλοξενούμενοι με τα νεύρα τεντωμένα μετά το γκολ τους που δεν μέτρησε, έμειναν με παίκτη λιγότερο και παραδόθηκαν στο τέλος αμαχητί. Η Εθνική μας έχει στην Τιφλίδα ένα πολύ δύσκολο ματς μπροστά της. Αλλά έχει κι ένα ραντεβού στα γήπεδα της Γερμανίας με την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Τουρκία. Από αυτό είναι που απαγορεύεται να λείψει.  Βρίσκεται ένα ματς από τα τελικά της Γερμανίας. Και χθες έδειξε πως όλα είναι στο χέρι της.

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This