Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Ο Γκουερίνο Νέτο του 1976. Ένα γκολ-πρωτάθλημα σε ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα, στο 89’. Ο Βαρέλα του 2018. Ένα γκολ-πρωτάθλημα σε ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα, στο 90’. Παραλίγο! Παρά…πολύ λίγο. Για την ακρίβεια, παρά όσα λεπτά επρόκειτο να κυλήσουν, αυτή την Κυριακή, μετά το 90’. Τέσσερα, πέντε μάξιμουμ.

Θα ήταν η 11η  νίκη του ΠΑΟΚ, σε 11 εντός έδρας αγώνες. Και δεν θα είχε, η νίκη, την παραμικρή σκιά. Αλλά τα λεπτά, τέσσερα, πέντε, όσα, δεν κύλησαν ποτέ. Το γκολ, δεν τίθεται θέμα, είναι 100-0 κανονικό. Το θέμα που τίθεται, είναι τα οδυνηρά αυτογκόλ του ΠΑΟΚ αμέσως μετά.

Ο Βαρέλα κάνει αψεγάδιαστο άλμα, πιάνει πεντακάθαρη κεφαλιά, και η μοναδική κίνηση του Μαουρίσιο είναι για ν’ αποφύγει τη μπάλα, όχι να παίξει τη μπάλα. Η φυσική παρουσία του μες στο τέρμα, κατά καμία έννοια δεν εμποδίζει την προσπάθεια του Μπάρκα ν’ αποκρούσει, δεν αποπροσανατολίζει τον Μπάρκα, δεν τον ξεγελά.

Πιθανότατα ο Μπάρκας δεν έχει προσέξει, ότι υπάρχει πίσω του ένας Μαουρίσιο. Δεν υφίσταται, η έστω ελάχιστη οπτική σύνδεση. Η παλινωδία της ομάδας διαιτησίας στον χειρισμό της φάσης γεννά σοβαρή ευθύνη. Η ευθύνη της ομάδας διαιτησίας δεν αποσείει την ευθύνη του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε ακριβώς, εκεί και τότε, τα αυτογκόλ τα οποία ο «αθηναϊκός» ανταγωνισμός θα προσευχόταν, ο ΠΑΟΚ να βάλει. Το χειρότερο όμως, δεν είναι η χαρά των αντιπάλων. Το χειρότερο είναι ότι οι εικόνες μούδιασαν τους φίλους. Τάραξαν τη βεβαιότητα για το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα».

Το κλαμπ, με ηράκλεια προσπάθεια, οργάνωσε την τέλεση του παιγνιδιού σε άψογες συνθήκες υγείας. Ο κόσμος στο γήπεδο, στάθηκε εφάμιλλος. Η ομάδα, μ’ ένα σπουδαίο αρχηγό, τον Βιεϊρίνια, επίσης. Τιθάσευσαν το εύλογο άγχος του ενός αποτελέσματος, υπέμειναν να κρατηθούν στο πλάνο, το παιγνίδι στο φινάλε τους έδωσε ανταμοιβή.

Κι όμως, η βραδυά κατέληξε έτσι όπως κατέληξε. Αποτέλεσμα; Ένα πρωτάθλημα άλλης ηθικής υποστάσεως, το εφετινό, να φαίνεται χειρότερο απ’ τα πρότερα. Κι ο πιο δίκαιος πρωταθλητής, μη πω και κυπελλούχος, να είναι…ο κανένας. Η διακοπή! Αν αυτό δεν είναι αυτογκόλ, ποιο είναι;

Πέρυσι στον Βόλο, η ΑΕΚ έχασε ένα τελικό κυπέλλου με γκολ όφσαϊντ. Δεν απαίτησε, να πέσει η κυβέρνηση. Εδωσε στα πράγματα, τον χρόνο τους. Εβαλε τον χρόνο, να δουλέψει γι’ αυτήν. Δεν εκβίασε τη στιγμή της, την περίμενε. Λειτούργησε, με σοφία ζωής.

Κοντά ένα χρόνο μετά, ο ΠΑΟΚ συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν ετούτο δω, το τελευταίο ματς της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Ενώ δεν ήταν καν, το τελευταίο ματς της ποδοσφαιρικής περιόδου. Θέλει ψυχραιμία. «Να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αποκλείοντας ενέργειες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ομάδας μας».

Είναι απόσπασμα της πρωινής δήλωσης του Ιβάν Σαββίδη, μερικές ώρες πριν τον αγώνα…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This