Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Πέρασε η «μόδα» των Σαουδαράβων, οι προσδοκίες μειώθηκαν και η Νιούκαστλ του Έντι Χάου μπορεί τώρα να κάνει όσα ονειρεύονταν οι νέοι ιδιοκτήτες όταν την αγόραζαν! Δεν υφίσταται η ίδια πίεση στις «καρακάξες», υπάρχουν χαμηλότερες απαιτήσεις, παίζουν και σε μία διοργάνωση λιγότερη, από την στιγμή που φέτος δεν έχουν Champions League. Και ενδεχομένως, όλα αυτά συνδυαστικά, να δίνουν μία ολοκληρωμένη απάντηση, αναφορικά με το εντυπωσιακό ξεκίνημα της Νιούκαστλ φέτος και το «πού μπορεί να φτάσει»! «Εκεί όπου… δεν μπορεί», είναι ο στόχος, όπως είπε και ο Νίκος Καζαντζάκης, στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο». 

Καλύτερη από πέρυσι, με «know Howe» και υπάρχει… λόγος: Η Νιούκαστλ θα αποδώσει καλύτερα, τώρα που μειώθηκαν οι απαιτήσεις!
Τελείωσε και η 4η αγωνιστική της Premier League και η αλήθεια είναι πως μετά και από την πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, έχουμε μία μεγαλύτερη εικόνα για το σύνολο του πρωταθλήματος.

Και αν θυμάστε το κομμάτι που είχα γράψει εδώ, πριν από την έναρξη της σεζόν, με τις προβλέψεις μου και όσα πιστεύω πως θα παρακολουθήσουμε, ως στιγμής επιβεβαιώνονται. Τουλάχιστον τα βασικά. Διότι σας είπα πως πιστεύω ότι φέτος, το πρωτάθλημα είναι «κούρσα» για… δύο, πως Σίτι και Άρσεναλ το διεκδικούν, πως η Λίβερπουλ θα περάσει «μεταβατική» φάση με τον Άρνε Σλοτ, και πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την Τότεναμ θα «παλέψουν» για την τετράδα.

Απρόβλεπτη η Τσέλσι, θεωρούσα όμως πως αν υπάρχει μόνο μία ομάδα, που πρέπει να «ποντάρω» στο ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αυτή είναι η Νιούκαστλ.

Και μέχρι τώρα, αποδεικνύει τον λόγο. Έχει ξεκινήσει τη σεζόν εντυπωσιακά. Τρεις νίκες, μία ισοπαλία, 10 βαθμοί και στην 3η θέση της κατάταξης, μαζί με την Άρσεναλ. Σπουδαίο το «διπλό» πριν από μερικές ώρες στη Γουλβς, κυρίως με τον τρόπο που ήρθε. Διότι υπολογίστε πως μέχρι και το 75ο λεπτό, βρισκόταν πίσω στο σκορ και πως έπαιζε σε ένα γήπεδο που δεν είχε κερδίσει από το 2017!

Και όμως, μπόρεσε να φέρει «τούμπα» το παιχνίδι σε πέντε λεπτά. Ισοφάρισε ο Σερ, που έχει αποδειχθεί «λίρα 100», παρότι κόστισε μόλις τρία εκατομμύρια, για να έρθει ο Μπαρνς και να διαμορφώσει το τελικό 2-1. Οι φίλοι της Νιούκαστλ πανηγυρίζουν στα social media και πολύ καλά κάνουν!

Πλέον, η ομάδα τους έχει πλάνο και εξακολουθώ να υποστηρίζω πως οι λόγοι που οι «καρακάξες» θα είναι καλύτερες φέτος, είναι… δύο! Ο πρώτος είναι αγωνιστικός. Δεν έχουν να διαχειριστούν ευρωπαϊκή διοργάνωση. Επικεντρώνονται στους εγχώριους θεσμούς, θα ρίξουν όλο τους το «βάρος» στο «Νησί». Δεν θα έχουν τον ίδιο αριθμό τραυματισμών και θα βρουν ευκολότερα «χημεία», από την στιγμή που ο Έντι Χάου δεν θα χρειάζεται να προβαίνει διαρκώς σε rotation.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την στόχευση της Νιούκαστλ. Η αλήθεια είναι πως πλέον, έχει περάσει λίγο η… μόδα των Σαουδαράβων. Ήρθαν, την αγόρασαν, επέστρεψε στο Champions League, έγινε ανταγωνιστική, αλλά πέρυσι «ζορίστηκε». Οι προσδοκίες όλων λοιπόν, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, πως η ομάδα θα διεκδικεί άμεσα το πρωτάθλημα, μειώθηκαν.

Και αυτό, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για τη Νιούκαστλ. Βαδίζει με μεγαλύτερη ηρεμία, προετοιμάζεται για το ματς της επόμενης εβδομάδας, δεν υπολογίζει κανείς πως στο τέλος της σεζόν θα είναι στην Ευρώπη, πολλοί την βλέπουν πίσω από το Big 6, και ενδεχομένως από την Άστον Βίλα και την Μπράιτον!

Σε αυτό «πατά» ο Έντι Χάου, που κάνει τη δουλειά του «αθόρυβα» και εξαιρετικά. Χωρίς μεγάλες δηλώσεις, κρατώντας τους παίκτες που θέλει να έχει. Με τον Νικ Πόουπ ως βασικό, μετά τον τραυματισμό του, με τον Μπρούνο Γκιμαράες αρχηγό, με τον Αλεξάντερ Ίσακ να συνεχίζει στην ομάδα.

Σημαντικές «νίκες» αυτές για τη Νιούκαστλ το καλοκαίρι, με βασικότερη όλων το ότι ο Χάου επέλεξε να μην συζητήσει καν με την εθνική Αγγλίας, για να γίνει διάδοχος του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ήθελε να μείνει, το έκανε και «χτίζει» την ομάδα που φαντάζεται. Χωρίς μεγάλες δηλώσεις, αλόγιστη στόχευση, πίεση του κόσμου και… πολλές διοργανώσεις.

Μην ξεχνάτε πως υπό αυτές τις συνθήκες, η Νιούκαστλ έκανε πριν από δύο χρόνια, μόλις δύο ήττες από τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα, σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Αυτό θέλει να δημιουργήσει ξανά ο Έντι Χάου.

Και όσο οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, η Νιούκαστλ θα βελτιώνεται και άλλο! Πού μπορεί να φτάσει; Γιατί όχι στην πρώτη πεντάδα; Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως και η 5η θέση, ενδεχομένως θα δίνει και σε μία ακόμη αγγλική ομάδα, εισιτήριο για το Champions League! Και ο προπονητής της έχει το «know… Howe»!

Πηγή: England365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This