Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει όλα τα παιχνίδια, που έχει δώσει η Ισπανία σε Μουντιάλ και Euro, απέναντι στη διοργανώτρια χώρα, μετρώντας μόνο ήττες και μόλις μία ισοπαλία.

Μουντιάλ 1934: Ιταλία – Ισπανία 1-1/1-0
Η πρώτη φορά που οι «φούριας ρόχας» αντιμετώπισαν διοργανώτρια χώρα ήταν… εις διπλούν. Στον προημιτελικό του 1934, Ιταλία και Ισπανία έμειναν στο 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, όμως τότε δεν υπήρχε ακόμη η διαδικασία των πέναλτι, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να ξανασυναντηθούν την αμέσως επόμενη μέρα. Αυτή τη φορά η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε με 1-0, προκρίθηκε στα ημιτελικά και στη συνέχεια έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Μουντιάλ 1950: Βραζιλία – Ισπανία 6-1
Μετά την πρόκρισή τους από τη φάση των ομίλων, συναντήθηκαν στην επόμενη φάση, όπου συμμετείχαν τέσσερις ομάδες και η πρώτη στη βαθμολογία θα κατακτούσε το τρόπαιο. Εκτός της Βραζιλίας και της Ισπανίας, στη συγκεκριμένη τετράδα βρίσκονταν Ουρουγουάη και Σουηδία. Στη δεύτερη αγωνιστική, η «σελεσάο» συνέτριψε τους «φούριας ρόχας» με σκορ 6-1 και έδειχνε πως είναι το μεγάλο φαβορί για την κούπα. Όμως… την πάτησε στο τέλος από την Ουρουγουάη.

Euro 1980: Ιταλία – Ισπανία 0-0
Στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1980, οι «φούριας ρόχας» αντιμετώπισαν τους διοργανωτές Ιταλούς, μένοντας στη λευκή ισοπαλία. Αυτός ήταν ο μοναδικός βαθμός που πήρε στο τουρνουά η Ισπανία, αλλά και το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα στην ιστορία της κόντρα σε διοργανώτρια χώρα.

Euro 1984: Γαλλία – Ισπανία 2-0
Παρά το γεγονός πως στην πορεία του τουρνουά είχε μόλις μία νίκη στους ομίλους, η εθνική Ισπανίας κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια Γαλλία, η οποία είχε τον κόσμο στο πλευρό της, σε ένα κατάμεστο Παρκ Ντε Πρενς. Το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Αρκονάδα στο φάουλ του Πλατινί στάθηκε μοιραίο για τους «φούριας ρόχας», που τελικά ηττήθηκαν με 2-0 και γύρισαν με άδεια χέρια στην Μαδρίτη.

Euro 1988: Δυτική Γερμανία – Ισπανία 2-0
Τέσσερα χρόνια μετά, στα γήπεδα της Γερμανίας, η Ισπανία ήταν σε έναν όμιλο-φωτιά, με τη διοργανώτρια χώρα, αλλά και την εθνική Ιταλίας. Παρά το γεγονός πως στο πρώτο παιχνίδι νίκησε την Δανία, στη συνέχεια ηττήθηκε από τη «σκουάντρα ατζούρα», αλλά και από τη Δυτική Γερμανία με 2-0 (Φέλερ και τα δύο γκολ), αποχαιρετώντας πρόωρα τη διοργάνωση.

Euro 1996: Αγγλία – Ισπανία 0-0 (4-2 πεν.)
Μετά την απουσία της από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1992, η Ισπανία πήγε με πολλές βλέψεις στα γήπεδα της Αγγλίας το 1996. Από τον όμιλο ζορίστηκε να προκριθεί (άφησε εκτός Βουλγαρία και Ρουμανία) και στο πρώτο νοκ άουτ έπεσε πάνω στη διοργανώτρια Αγγλία. Μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου τα «λιοντάρια» επικράτησαν με 4-2 και άφησαν εκτός ημιτελικών τους «φούριας ρόχας».

Μουντιάλ 2002: Νότια Κορέα – Ισπανία 0-0 (5-3 πεν.)
Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία, εξαιτίας των διαιτητικών λαθών, που έγιναν εις βάρος της Ισπανίας. Μετά το «σπρώξιμο» που είχαν οι συνδιοργανωτές στη φάση των 16 κόντρα στην Ιταλία, ήρθε και ο προημιτελικός με την Ισπανία για να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Στην κανονική διάρκεια ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μπαράχα (για δήθεν τράβηγμα φανέλας), ενώ στην παράταση ακυρώθηκε γκολ του Μοριέντες, γιατί ο επόπτης είδε πως στη σέντρα του Χοακίν, η μπάλα είχε περάσει την τελική γραμμή, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Ο προημιτελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου η Νότια Κορέα επικράτησε με 5-3 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Euro 2004: Πορτογαλία – Ισπανία 1-0
Η Ισπανία αποτέλεσε μέρος του «γαλανόλευκου» έπους το 2004, αφού ήταν στον ίδιο όμιλο με την εθνική μας ομάδα. Μετά την ισοπαλία, στη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στην Ελλάδα, οι «φούριας ρόχας» ήθελαν απλά καλύτερο αποτέλεσμα από εμάς, ώστε να προκριθούν εκείνοι στα νοκ άουτ και όχι εμείς. Η Ελλάδα μπορεί να ηττήθηκε από την Ρωσία, όμως την ίδια ώρα έχανε και η Ισπανία με 1-0 από τη διοργανώτρια Πορτογαλία και αποχαιρετούσε τη διοργάνωση, όπου συνέχισε η εθνική μας μέχρι τέλους.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This