Επιλογή Σελίδας

Της Σοφίας Βαλσάμη

Κυρία πόσα καλάθια πετύχατε; Κυρία πώς αισθάνεστε που φοράτε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας; Κύρια πώς είναι να αγωνίζεσαι σε ένα ευρωμπάσκετ;

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζει τα τελευταία χρόνια η Ιωάννα Δίελα… Δασκάλα και ταυτόχρονα παίκτρια του μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Η ζωή της μοιράζεται μεταξύ της σχολικής αίθουσας και των παρκέ και για τα παιδιά φαντάζει και είναι ένα μεγάλο κα υγιές πρότυπο.

Επί χρόνια μέλος της Εθνικής Γυναικών θέλει να δει όσο γίνεται περισσότερα κορίτσια να ασχολούνται με το μπάσκετ γυναικών. Και η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ του 2025 από τη χώρα μας δίχως αμφιβολία είναι η ιδανική ευκαιρία.

Μάλιστα η ίδια πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω θεωρώντας ότι τόσο κορίτσια όσο και αγόρια θα πρέπει να γεμίσουν τις εξέδρες σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση, κάτι το οποίο θα τους δώσει το κίνητρο να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Πώς είναι για μια μπασκετμπολίστρια σε υψηλό επίπεδο να είναι ταυτόχρονα και δασκάλα;

«Νομίζω πως αν έχεις τις γραμμές σου δεν είναι κάτι κουραστικό. Μέσα στην ημέρα αφιερώνω τον χρόνο διδασκαλίας και μετά τον προπονητικό χρόνο, ποιοτικά. Δηλαδή μέσα στην τάξη προσπαθώ να μην σκέφτομαι τα του μπάσκετ και στον αντίποδα, όταν είμαι στην προπόνηση δεν αφήνω τα όσα έχουν γίνει στο σχολείο να με επηρεάσουν. Την ίδια αντίληψη είχα και σαν μαθήτρια και το ίδιο θέλω και από τους μαθητές μου. Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στις ασχολίες τους».

Όλα αυτά τα χρόνια πως μπορείς να συνδυάζεις μπάσκετ και διδασκαλία;

«Είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ταξιδιών που έχω ως αθλήτρια. Οι υποχρεώσεις με την Εθνική, τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη, απαιτούν αρκετά ταξίδια μέσα στον μήνα. Ευτυχώς, οι μαθητές μου και οι διευθυντές με τους οποίους έχω συνεργαστεί, έχουν απόλυτη κατανόηση. Επίσης, πέρα από το μάθημα υπάρχει και ο χρόνος προετοιμασίας του μαθήματος της επόμενης ημέρας. Προσπαθώ να κατανέμω τον χρόνο μου ποιοτικά. Με σωστό προγραμματισμό και όρεξη κάνεις πράγματα που αγαπάς και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα».

«Δουλειά, προσήλωση και εξέλιξη»

Πώς σε αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά; Σε θεωρούν πρότυπο;

«Νομίζω πως τα παιδιά θα πρέπει να θεωρούν πρότυπο όλους τους δασκάλους και όχι για παράδειγμα εμένα επειδή είμαι και αθλήτρια. Αντίστροφα, πρέπει και οι δάσκαλοι να είναι πρότυπο για τα παιδιά. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να πάρουν τις αρχές που έχω σαν αθλήτρια: Δουλειά, προσήλωση και εξέλιξη. Προσπαθώ να εμφυσήσω σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μου αυτές τις αρχές και εύχομαι να έχω καταφέρει να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην μετέπειτα πορεία τους, όποια και αν επιλέξουν».

Σε ρωτάνε για την Εθνική; Μετά από νίκες σου έχουν πει κάτι που θυμάσαι;

«Φυσικά και ρωτάνε και μάλιστα με πάρα πολύ ενθουσιασμό. Ρωτάνε αν έπαιξα, πόσους πόντους έβαλα, ό,τι δηλαδή ρωτάνε τα παιδιά στις μικρές ηλικίες. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να εκπροσωπείς την πατρίδα σου και είναι επίσης πάρα πολύ όμορφο η συμμετοχή αυτή να αποτυπώνεται στα παιδιά σαν κάτι σημαντικό. Δεν έχουν κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, απλά ρωτάνε συχνά «κυρία παίξατε καλά;».

«Έχουμε χρέος να ‘’σπρώχνουμε’’ τα παιδιά προς τον αθλητισμό»

Σου έχουν πει κυρία θέλουμε και εμείς να παίξουμε μπάσκετ;

«Λογικό δεν είναι; Πολλές φορές και χαίρονται όταν τους λέω ιστορίες από αγώνες της Εθνικής του Ολυμπιακού ή από την καριέρα μου γενικά. Στις μικρές ηλικίες, όλα τα παιδιά δοκιμάζουν αρκετά αθλήματα μέχρι να καταλήξουν σε αυτό που τα «γεμίζει» και εγώ τα παροτρύνω να κάνουν αυτό που αγαπάνε, άσχετα αν είναι μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή βόλεϊ. Σαν εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να «σπρώχνουμε» τα παιδιά προς τον αθλητισμό και να τους υπογραμμίζουμε τα οφέλη».

Τι συμβουλές ενδεχομένως τους έχεις πει εσύ;

«Αναφορικά με το μπάσκετ, προτιμώ να μην τα βαραίνω. Μιλάμε για παιδιά, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι τους λέμε σχετικά με το άθλημα. Πρωτίστως πρέπει να ακολουθήσουν το ένστικτό τους. Εγώ τους λέω πάντα αυτό που έμαθα από μικρή: Να ακούν τους προπονητές τους. Οι προπονητές τους, όπως και οι δικοί μου, θα τους οδηγήσουν μαζί με το ταλέντο τους. Φυσικά, τους εξηγώ πως με τη δουλειά θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να είναι ταπεινοί. Αν δουλέψει σωστά κάποιος με ταπεινότητα, μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και εύχομαι όλοι οι μαθητές μου να φτάσουν ψηλά».

Εσύ πως θέλεις να δεις το ευρωμπάσκετ του 2025;

«Θέλει και ερώτημα; Από το παρκέ! Ποιος αθλητής δεν έχει όνειρο να αγωνιστεί σε μια τέτοια διοργάνωση και μάλιστα στη χώρα του; Ελπίζω να είμαι σε καλή κατάσταση, να κρίνουν οι προπονητές και το staff πως μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά την Εθνική και να έχω μια θέση στο ρόστερ. Θα είναι πραγματικά ευλογία να παίξω στο Ευρωμπάσκετ του 2025 στην Ελλάδα!»

Θα ήθελες να δεις μαθήτριές σου στις εξέδρες;

«Μαθήτριες και μαθητές. Ο αθλητισμός δεν κοιτάζει φύλο, χρώμα, καταγωγή. Να είναι όλοι τους εκεί! Μακάρι να καταφέρουμε να φέρουμε τα παιδιά στο γήπεδο και να ζήσουν την ατμόσφαιρα σε κόσμια και αθλητικά πλαίσια. Να αποτελέσουμε έμπνευση, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι συναθλήτριές μου και να έρθουν και αυτοί στη θέση μας κάποια μέρα».

Είναι εφικτό να γεμίσουν τα γήπεδα με κορίτσια που να ασχοληθούν με το μπάσκετ γυναικών;

«Φυσικά και το πιστεύω ακράδαντα! Οι υποδομές έχουν αλλάξει, τα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί και είμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή. Εγώ όταν ξεκίνησα, για παράδειγμα, το μπάσκετ γυναικών δεν είχε ούτε τις υποδομές του σήμερα, ούτε την δημοφιλία. Ολοένα και περισσότερα κορίτσια επιλέγουν το μπάσκετ και πιστεύω πως στο μέλλον θα έχουμε πολλά ταλέντα, που θα κάνουν μεγάλη καριέρα στις ομάδες τους, στο εξωτερικό, αλλά και με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας».

Το Ευρωμπάσκετ του 2025 είναι μια μεγάλη αφορμή ώστε να έρθουν κορίτσια στο μπάσκετ γυναικών. Τι θεωρείς ότι μπορεί να γίνει στα σχολεία;

«Καταρχήν στα σχολεία και δη στο δημοτικό θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την αθλητική παιδεία της χώρας μας. Γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ούτε εντός ούτε εκτός γηπέδου. Πρέπει να τους μάθουμε τις αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού. Για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2025 θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να μας μάθουν. Μια λύση είναι να εμφανιζόμαστε στα σχολεία και να τους μιλάμε για μπάσκετ. Πρέπει να μπούμε στα σχολεία, να μιλάμε στα παιδιά για το μπάσκετ γυναικών και τον αθλητισμό και στα παιχνίδια μας να μας παρακολουθούν. Είτε πρόκειται για τους συλλόγους μας είτε στους αγώνες της Εθνικής Γυναικών. Φέτος στους ομίλους του Eurocup υπάρχουν τρεις ελληνικές ομάδες και γιατί όχι κάθε φορά που θα αγωνίζονται εντός έδρας να είναι οι εξέδρες γεμάτες παιδιά».

Ποια η γνώμη σου για το φετινό πρωτάθλημα;

«Θα είναι ένα από τα πλέον δύσκολα, αν όχι το δυσκολότερο, στην ιστορία. Εμείς, ο Ολυμπιακός, κοιτάζουμε την κορυφή και μόνο, ο Παναθηναϊκός έχει ενισχυθεί σημαντικά και βλέπουμε και πως οι ομάδες της επαρχίας έχουν γίνει πάρα πολύ καλές. Ανυπομονώ πραγματικά για την φετινή σεζόν και εύχομαι όλοι οι αγώνες να γίνουν σε γεμάτα γήπεδα με όμορφη ατμόσφαιρα».

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This