Της Σοφίας Βαλσάμη
Όταν έβαλε στη ζυγαριά, μπάσκετ ή μαγειρική το δίλλημα ήταν μεγάλο, οι σκέψεις της πολλές και η απόφαση δύσκολη. Τι άλλωστε είναι εύκολο στη ζωή! Με κοινή συνισταμένη την δημιουργία αποφάσισε να δοκιμάσει να τα συνδυάσει. Και τα κατάφερε!
Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, η Νάταλι Τζέμη δεν ήθελε να ακολουθήσει την πεπατημένη βάζοντας το μπάσκετ και στην επαγγελματική της ζωή.
Επιθυμία της ήταν να συνεχίσει τον δρόμο της φαντασίας, όπως αυτόν που έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια στα παρκέ του μπάσκετ.
Και μπορεί για κάποιους το μπάσκετ και η μαγειρική να θεωρούνται τα πλέον αντίθετα πράγματα η Νάταλι Τζέμη εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να πορεύεται μαζί τους και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.
Η MasterChef της Α2 Γυναικών δεν δημιουργεί μόνο στα γήπεδα, αλλά και στα πιάτα με αλμυρές και γλυκές νοστιμιές. Και όπως η ίδια υποστηρίζει καταπιάνεται ταυτόχρονα με δύο πράγματα που γεμίζουν υπέροχα και δημιουργικά τη ζωή της.
Η έμπειρη πάουερ φόργουορντ του Κρόνου Αγίου Δημητρίου εξηγεί πως επέλεξε να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα κάνει τις προτάσεις τους για το ρεβεγιόν! Άλλωστε είναι η πιο κατάλληλη για τέτοιες περιστάσεις.
Αποκαλύπτει, παράλληλα, τι θα ετοίμαζε για φαγητό στους Λόριν Τζάκσον, Δημήτρη Διαμαντίδη, Ντιρκ Νοβίτσκι και φυσικά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
«Αποφάσισα να κάνω σπουδές στη μαγειρική και τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει περισσότερο πάνω στην ζαχαροπλαστική. Νομίζω ότι το μπάσκετ συνδυάζεται περισσότερο με την ζαχαροπλαστική, είναι δύο ‘’γλυκά’’ πράγματα που μου αρέσουν πολύ στη ζωή μου», εξηγεί η Νάταλι Τζέμη για να μπει στη συνέχεια σε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιλογή της.
«Αρχικά άρχισα να ασχολούμαι με τη μαγειρική, γιατί μου δίνει μια ευελιξία και τη δυνατότητα να δημιουργώ. Εκεί έβρισκα διέξοδο και χαλάρωση και πλέον έχω καταλήξει να είναι το επάγγελμά μου παίζοντας ταυτόχρονα μπάσκετ».
Στην κουζίνα παίζουμε μόνο επίθεση
Και αν κανείς ψάχνει τα βρει τι κοινό υπάρχει μεταξύ του παρκέ και της κουζίνας η Νάταλι Τζέμη έχει έτοιμη την απάντηση και μάλιστα με πολλά επιχειρήματα. «Υπάρχουν πολλά κοινά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής με το μπάσκετ.
Πρώτο και βασικό είναι το κομμάτι της δημιουργίας, καθώς πρέπει να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει. Επίσης απαιτείται πειθαρχία και καθαρό μυαλό τόσο στο μπάσκετ όσο και στη μαγειρική.
Όπως όταν βρίσκεσαι στο παρκέ ως μέλος μιας ομάδας έτσι και στην κουζίνα δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας. Λειτουργούμε σαν ομάδα που δεν παίζουμε άμυνα, αλλά μόνο επίθεση! Δημιουργική επίθεση θα έλεγα, για να είμαι ακριβής. Πρέπει να έχουμε έναν αρχηγό, όπως και στο μπάσκετ που υπάρχει ο προπονητής, ο οποίος δίνει την κατεύθυνση και τις οδηγίες. Σαφώς υπάρχουν και τα λάθη, όπως στα παιχνίδια και σαφώς μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι και στα δυο».
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τι καλύτερο από την «ειδικό στην γαστρονομία» να κάνει τις προτάσεις της για το εορταστικό τραπέζι… Η πάουερ φόργουορντ του Κρόνου Αγίου Δημητρίου επιλέγει την παραδοσιακή γαλοπούλα για ρεβεγιόν διανθισμένη με εκλεκτικές επιλογές.
«Θέλω να κινηθώ παραδοσιακά όποτε βασικά στο τραπέζι θα υπάρχει μια γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, ρύζι και ψιλοκομμένα εντόσθια κοτόπουλου. Από εκεί και πέρα θα ξεκινούσα με μια κολοκυθόσουπα βελουτέ και θα ακολουθούσε μια σαλάτα με σταφίδες, ρόκα, ξηρούς καρπούς, κρέμα βαλσάμικο με μέλι, μουστάρδα και φιλέτο πορτοκάλι. Το επόμενο πιάτο θα είναι πατάτες γκρατινέ στο φούρνο με κρέμα γάλακτος και θα ακολουθήσει ροζ μπιφ με πουρέ και σάλτσα από κράνμπερι. Για το τέλος επιλέγω τιραμισού που είναι και το αγαπημένο μου γλυκό».
Κάθε σπίτι τα Χριστούγεννα γεμίζει γλυκά και η Νάταλι Τζέμη στο δίλλημα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες δεν το σκέφτηκε και πολύ. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει και πρόταση, με μια ιδιαίτερα πρωτότυπη παραλλαγή…
«Προτείνω κλασικά μελομακάρονα χωρίς σοκολάτα και πανετόνε με κάστανο επίσης χωρίς σοκολάτα Σίγουρα αυτά για βασικά γλυκά. Θέλω να σταθώ και σε μια νέα version, καθώς φτιάχνω ρολάκι μελομακάρονο και ρολάκι με γέμιση κάστανο. Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς. Ο ουρανίσκος του θα ξετρελαθεί!».
Πιάτα για Αντετοκούνμπο, Διαμαντίδη και Λόριν Τζάκσον
Η ερώτηση επόμενη ήταν αναπότρεπτη… Και πώς να μην είναι, όταν μιλάμε για μπασκετμπολίστρια και παράλληλα chef. Τόσα χρόνια στα παρκέ, άλλωστε, έχει πρότυπα και αγαπημένους αθλητές που κάτι καλό θα ήθελε να τους προσφέρει στο πιάτο από τα χεράκια της. «Καταρχήν από γυναίκες θα επέλεγα την Λόριν Τζάκσον που είναι και η αγαπημένη μου αθλήτρια. Γι’ αυτήν, λοιπόν, θα έφτιαχνα ένα πλούσιο σε κιμά παστίτσιο που πιστεύω ότι θα την ενθουσίαζε. Όσον αφορά στους άνδρες έχω δύο επιλογές…
Ένας είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης που για μένα είναι είδωλο σαν μπασκετική νοοτροπία και είμαι χαρούμενη που τον πρόλαβα σαν αθλητή. Για τον Διαμαντίδη, λοιπόν, θα επέλεγα κοκκινιστό με χυλοπίτες ή τραχανά κόκκινο με φέτα.
Δύο άκρως χειμωνιάτικα πιάτα λόγω και της εποχής που βρισκόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι από την Καστοριά που κατάγεται τέτοια εποχή το κρύο είναι έντονο. Λατρεία για μένα είναι και ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Σε αυτόν θα έφτιαχνα ένα κλέφτικο, μια γεύση που μυρίζει Ελλάδα για να καταλάβει τι σημαίνει η πατρίδα μας».
Το όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα και η Νάταλι Τζέμη δεν σκέφτηκε και πολύ για το τι θα πρόσφερε να φάει στον σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς… «Είμαι σίγουρη ότι ο Γιάννης θα ήθελε κάτι απλό και άκρως ελληνικό γεμάτο παράδοση. Οπότε λοιπόν πίτα σουβλάκι με γύρο χοιρινό και μπόλικο τζατζίκι. Και να μην ξεχάσω η πίτα να είναι αλάδωτη. Πιστεύω ότι θα το εκτιμούσε αφάνταστα».
Όλα αυτά τα χρόνια οι πλάκες με τις συμπαίκτριές της είναι πολλές. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελα να έχει μια chef για συμπαίκτρια. «Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές πλάκες με τις συμπαίκτριές μου. Πάντα μου λένε τι θα φτιάξω γι΄ αυτές και ποια είναι η σπεσιαλιτέ μου. Δεν έχω κάτι που να θέλω να ξεχωρίσω ιδιαίτερα. Όταν μαγειρεύω ή φτιάχνω γλυκά το κάνω με την καρδιά μου και χαίρομαι όταν τους ικανοποιεί και με το παραπάνω το αποτέλεσμα».
Πηγή: ΕΟΚ e-magazine