Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ολυμπιακός κάνει ντεμπούτο απόψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αντίπαλο την Λιόν με την οποία τον συνδέουν κάμποσα άσχημα προηγούμενα. Στα παιγνίδια των δυο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν καταγράφεται ισοπαλία και είναι παράξενο γιατί δεν είναι και λίγα: οι δυο ομάδες έχουν αγωνιστεί συνολικά έξι φορές, οι Γάλλοι έχουν τέσσερις νίκες και ο Ολυμπιακός δυο. Την τελευταία φορά που βρήκε την Λιον στο Τσάμπιονς λιγκ, την σεζόν 2005-06 έχασε και τα δυο ματς: στο Καραϊσκάκη με το βαρύ 1-4 και στην Γαλλία με 1-2 – είχε μάλιστα δεχτεί ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του ματς από τον Γκοβού που χρόνια αργότερα είχε περάσει από τον ΠΑΟ δείχνοντας κυρίως την ικανότητα του στην κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο περισσότερο οδυνηρή ήταν για τον Ολυμπιακό η ακριβώς προηγούμενη ήττα του από τους Γάλλους, πάλι για το Τσάμπιονς λιγκ. Τον Νοέμβριο του 2000  ο Ολυμπιακός είχε χάσει μια ευκαιρία για πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ χάνοντας με 1-0 στη Γαλλία σε ένα ματς που ένας Αυστριακός διαιτητής, ο Μπένκο, είχε εξοργίσει τους πάντες με τις αποφάσεις του αλλά και με τα όσα είχε πει μετά το παιγνίδι. «Ηταν το τελευταίο μου στην Ευρώπη και δεν ήθελα ο γηπεδούχος να έχει παράπονα» είχε πει στον τότε τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού Κούλη Δουρέκα που είναι θαύμα πως κράτησε την ψυχραιμία του. Βέβαια εκείνα τα χρόνια, στο ξεκίνημα δηλαδή της δεκαετίας 2000-2010 η Ολιμπίκ Λιόν ήταν η καλύτερη ίσως γαλλική ομάδα. Με παίκτες όπως οι Βραζιλιάνοι Ζουνίνιο και Φρεντ, και οι Γάλλοι διεθνείς Μαλουντά, Αμπιντάλ, Βιλτόρ η Λιόν δεν ήταν απλά μια καλή γαλλική ομάδα αλλά μια αρκετά υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη. Καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει τώρα.

https://kingsport.gr/wp-content/uploads/2024/02/lyon-lakazet-marseille-ligue-1.jpg

Πολλά τα ανεξήγητα

Για ένα κανονικό Ολυμπιακό το αποψινό ματς είναι ευκαιρία για ξεκίνημα στην Ευρώπη με καλό αποτέλεσμα. Η εφετινή Λιόν δεν συγκρίνεται ούτε με την Γκένγκ που ο Ολυμπιακός απέκλεισε πέρυσι τον Αύγουστο στα προκριματικά του Europa League, ούτε με την Γουεστ Χαμ που πέρυσι κέρδισε στη φάση των ομίλων του Europa League στο Καραϊσκάκη, ούτε φυσικά με ομάδες όπως η Φενέρ και η Αστον Βίλα που βρήκε μπροστά του στο δρόμο του προς τον θρίαμβο στο Conference League. Η Λιόν έχει μόλις τέσσερις βαθμούς στο γαλλικό πρωτάθλημα στο οποίο το ξεκίνημα της είναι μετριότατο. Την τελευταία αγωνιστική έχασε από την Μαρσέιγ ένα ματς στο οποίο ισοφάρισε σε 2-2 στο 93΄με τον Σερκί για να δεχτεί το γκολ της ήττας από τον Τζόναθαν Ρόου στο 95΄κι ενώ ο αντίπαλός της αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 5ο λεπτό! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά είναι σχεδόν ανεξήγητα. Διότι η Λιόν έχει πολλούς γνωστούς και καλούς παίκτες και έχει ξοδέψει για την ενίσχυσή της το περασμένο καλοκαίρι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ μολονότι μάλιστα έχει κι οικονομικά προβλήματα!

https://www.getfootballnewsfrance.com/assets/fbl-fra-ligue1-marseille-lyon-14-scaled.webp

Η λογική πήγε περίπατο  

Ο προπονητής της Πιέρ Σάιζ μοιάζει κι αυτός να μην έχει εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Ο Σέιτζ δεν υπήρξε φτασμένος ποδοσφαιριστής – αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικές ομάδες ως τερματοφύλακας. Ανέλαβε την Λιόν πέρσι μάλλον προς γενική έκπληξη αντικαθιστώντας τον Ιταλό Φάμπιο Γκρόσο. Η ομάδα στα χέρια του βελτιώθηκε και πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο κλείνοντας την σεζόν στην έκτη θέση χάρη σε ένα εντυπωσιακό κλείσιμο με 8 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα στα δέκα τελευταία ματς, ενώ έφτασε και στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας όπου έχασε με 2-1 από την Παρί. Η λογική έλεγε πως με μερικές μεταγραφικές προσθήκες η Λιόν θα πήγαινε φέτος καλύτερα και προσθήκες έγιναν ακριβές.

Ηρθαν από την Νότιγχαμ Φόρεστ ο σέντερ μπακ Νιακατέ και ο  μέσος Μανγκαλά, δόθηκαν πολλά για δυο εξτρέμ (για τον 20χρονο Γκανέζο Ερνστ Νουαμά που αγωνιζόταν στο Βέλγιο και τον Μπενραχμά της Γουεστ Χαμ), αποκτήθηκε από την Βαλένθια ο Γεωργιανός φορ Μικουλάτζε και από την Μαρσέιγ ο έμπειρος μέσος Βερετού. Για όλους αυτούς πληρώθηκαν πάνω από 120 εκατ ευρώ και πριν αρχίσει το γαλλικό πρωτάθλημα υπήρχαν προβλέψεις πως η Λιόν θα δυσκολέψει την χωρίς τον ΕμΠαπέ Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά όταν το πρωτάθλημα άρχισε η Λιόν άρχισε τα στραβοπατήματα. Σε πέντε αγωνιστικές έχει μια νίκη, δέχεται γκολ συνεχώς και την Κυριακή δεν κατάφερε να πάρει ούτε την ισοπαλία από την Μαρσέιγ που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 5΄. Η λογική στο ποδόσφαιρο πάει συχνά περίπατο.     

Ασταμάτητοι προβληματισμοί

Οι προβληματισμοί του κόουτς Σάιζ είναι ασταμάτητοι. Στη πρεμιέρα κόντρα στην Ρεν εκτός έδρας ξεκίνησε με 4-3-3 και όλα τα νέα αποκτήματα: είδε τρια γκολ, αλλά τα έβαλαν οι αντίπαλοι. Στο δεύτερο ματς με την Μονακό επέλεξε ένα πιο συντηρητικό σχήμα (4-2-3-1) έπαιξε με δυο κόφτες και φορ τον Λακαζέτ αντί του νεοφερμένου Μικουλάτζε: η Μονακό κέρδισε με 2-0. Στο τρίτο ματς, για να εκμεταλλευτεί την έδρα της ομάδας έπαιξε 4-4-2 με δυο φορ (τον Λακαζέτ και τον Μικουλάτζε). Η Λιόν βρέθηκε να χάνει με 1-3 αλλά ο Σέιζ γύρισε το ματς χρησιμοποιώντας στο τελευταίο τέταρτο δυο εξτρέμ τον Φοφανά και τον Ορμπαν: ήρθε μια νίκη με 4-3 αλλά όχι και η ηρεμία. Στη λευκή ισοπαλία με την Λανς που ακολούθησε ο Σάιζ πίστεψε πως βρήκε την λύση τουλάχιστον στην άμυνα: το 3-5-2 με το οποίο ξεκίνησε έμοιαζε να δίνει στην ομάδα σιγουριά – τελικά αποδείχτηκε ότι απλά η Λανς ήταν κουρασμένη και απογοητευμένη μετά το αποκλεισμό από τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Στο παιγνίδι με την Μαρσέιγ ο Σάιζ κράτησε το 3-5-2 αλλά άφησε στον πάγκο σχεδόν όλους τους νεοφερμένους: ξεκίνησε μόνο ο Βερετού. Κι όχι μόνο έχασε το ματς αλλά εισέπραξε και μια πρώτη κατσάδα από τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζον Τέξτορ, που δήλωσε πως αυτές οι αμυντικές διατάξεις δεν του αρέσουν και πρέπει να επαναφέρει το 4-3-3.

https://cdn.onsmd.gr/media/com_news/story/2024/09/25/837721/main/ddb848f7-OlympiacosGallia.jpg

Μυαλό

Παρέθεσα όλα αυτά για να γίνει κατανοητό ότι η Λιόν είναι εντελώς ακατανόητη: σε πέντε ματς ο Σάιζ έχει αλλάξει 4 διατάξεις και έχει χρησιμοποιήσει ως βασικούς κοντά 20 παίκτες! Είναι λογικό η αρκετά ταλαντούχα ομάδα του να είναι αρκετά μπερδεμένη αλλά παίκτες όπως ο Ορμπον, ο Λακαζέτ, ο Μάτιτς, ο Τολισό, ο Ταλιαφίκο, ο Τσαλέτα Σαρ δεν ξέχασαν την μπάλα. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός.  Μια τέτοια ομάδα, με προβλήματα μυαλού και αποτελεσμάτων, δεν την αφήνεις να παίξει όσο θέλει με την μπάλα, δεν της επιτρέπεις να δημιουργήσει και σπεκουλάρεις στις αδυναμίες της, όπως έκανες πέρυσι στα ματς με την Αστον Βίλα πχ. Αλλά από αυτά τα ματς φαίνεται να έχει περάσει ένας αιώνας. Αν τουλάχιστον ο Μεντιλίμπαρ καταφέρει να παρουσιάσει μια ομάδα με αξιοπρεπή άμυνα και μια στοιχειώδη ικανότητα στο πρέσινγκ σε σχέση με ό,τι έχουμε δει από την αρχή της σεζόν αυτό θα είναι ένα βήμα μπροστά.

Επρεπε να είναι μια ευκαιρία...

Ελπίδα

Η Λιόν μοιάζει δεδομένο πως και θα δεχτεί φάσεις και θα είναι επικίνδυνη με την μπάλα στα πόδια αφού οι καλοί επιθετικοί δεν της λείπουν: δεν αποκλείεται απόψε να χρησιμοποιηθούν αυτοί που χρυσοπληρώθηκαν το καλοκαίρι και περιμένουν την ευκαιρία τους. Ο Ολυμπιακός παλεύει τα ματς στην Γαλλία. Εχει καιρό να κερδίσει εκεί, αλλά οι νίκες δεν του λείπουν: τα περάσματα του από το Μονπελιέ και την Μασσαλία ήρθαν έπειτα από μάχες. Στις τρεις τελευταίες επισκέψεις του έχει βέβαια ηττηθεί από την Ναντ (2022), την Μαρσέιγ (2020) και την Παρί – όλες οι ήττες του ήταν με 2-1. Αγχος δεν πρέπει να έχει αφού αυτό δεν είναι από τα ματς στα οποία για να συνεχίσει προς τους 16 πρέπει να κάνει βαθμούς: έχει άλλα που μοιάζουν ευκολότερα. Ο σκοπός του θα πρέπει να είναι παρά τις απουσίες (ο Μασούρας κι ο Ζέλσον έμειναν στην Αθήνα) να κάνει μια καλή εμφάνιση αποδεικνύοντας πως η ισοπαλία του με τον Παναιτωλικό και η ήττα του από τον Αρη δεν αποτελούν σημάδια κρίσης. Η ελπίδα όλων είναι ο ευρωπαϊκός αέρας να κάνει στην ομάδα καλό…

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This