Η δεύτερη αγωνιστική των play off έχει μία ομοιότητα με την πρώτη: όπως πριν μια εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός που τώρα περιμένει την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τους τρεις βαθμούς της νίκης από τους δύο αντιπάλους τους. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά και οι δύο αγωνίζονται εντός έδρας. Ο ΠΑΟ χρειάζεται τη νίκη για να πιάσει την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση και ο ΠΑΟΚ θέλει να κερδίσει για να μην του ξεφύγει ένας πιθανός νικητής του αθηναϊκού ντέρμπι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν έχουν κίνητρο. Ο Ολυμπιακός με νίκη μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής και μαθηματικά, αν η ΑΕΚ δεν κερδίσει στο ΟΑΚΑ. Και η ΑΕΚ με νίκη, όχι μόνο αποκτά τεράστιο αβαντάζ για την δεύτερη θέση, αλλά έχει και δύο παιχνίδια μπροστά της με τον Ολυμπιακό για να ξαναμπεί στο κυνήγι του τίτλου. Ωστόσο και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός αν χάσουν, δεν χάνονται.
Αναζητείται ένταση και τρόπος επίθεσης
Ο Ολυμπιακός έχασε την Τετάρτη στην OPAP Αρένα από την AEK στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος χωρίς να παλέψει. Για την ήττα του υπάρχουν δύο αναγνώσεις. Με βάση την πρώτη ο Ολυμπιακός ήταν αδιάφορος εξαιτίας της νίκης του με 6-0 στο πρώτο παιχνίδι – έκανε αγγαρεία και έπαιζε μάλλον πιο πολύ με το χρονόμετρο παρά με την ΑΕΚ και το πλήρωσε. Με βάση την δεύτερη ανάγνωση ο Ολυμπιακός έχασε γιατί η ΑΕΚ έδειξε να έχει μεγαλύτερο κίνητρο για μια νίκη – έστω και γοήτρου. Και οι δύο αναγνώσεις οδηγούν ωστόσο σε ένα ανησυχητικό για τον Ολυμπιακό συμπέρασμα πριν το παιχνίδι της Τούμπας. Η μεγάλη διαφορά που έχει στη βαθμολογία ο Ολυμπιακός από τους διώκτες του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί στην Τούμπα με την ίδια λογική που εμφανίστηκε την Τετάρτη κόντρα στην ΑΕΚ: η χαλαρότητα ήταν στην Οpap Aρένα το πρόβλημα του κι όχι η ενδεκάδα του. «Ποδόσφαιρο Μεντιλίμπαρ» χωρίς αγωνιστική ένταση δεν υπάρχει. Επίσης δεν υπάρχει και αμφιβολία ότι το βαθμολογικό κίνητρο του ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερο από το δικό του.
Σημαίνουν αυτά ότι ο Ολυμπιακός είναι χαμένος από χέρι; Όχι φυσικά. Ο Ολυμπιακός δεν χάνει στο πρωτάθλημα από τις 27 Οκτωβρίου όταν και ηττήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης. Η συνέπεια δεν του λείπει. Αν στην Τούμπα εμφανιστεί με την πρέπουσα σύνθεση και την πρέπουσα νοοτροπία μπορεί να πάρει αποτέλεσμα.
Στο πρώτο ματς στην Τούμπα φέτος κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο του αληθινά καλό παιγνίδι στο εφετινό πρωτάθλημα κερδίζοντας με 3-2. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε λάμψει το αστέρι του νεαρού Μπάμπη Κωστούλα που είχε πετύχει το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού σε ηλικία 17 χρόνων: απόψε θα του λείψει. Δεν ήταν όμως μόνο ο Κωστούλας πρωταγωνιστής. Ο Μεντιλίμπαρ είχε χρησιμοποιήσει τον Πιρόλα ως αριστερό ακραίο μπακ, είχε σε σπουδαία βραδιά τους Κάρμο, Γκαρθία, Τσικίνιο και Ζέλσον και ο ΕλΚαμπί είχε τρελάνει τους Λόβρεν – Κόλεϊ. Αν ο Ολυμπιακός είναι σταθερός στα μετόπισθεν θα είναι σκληρό καρύδι για τους γηπεδούχους. Αλλά το αληθινό μυστήριο του ματς είναι ο ΠΑΟΚ.
Ο Λουτσέσκου και τα προβλήματα του
Αντίθετα από τον Ματίας Αλμέιδα και τον Ρουί Βιτόρια που ψάχνουν μήνες τώρα να βρουν τρόπο να δώσουν στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα αγωνιστική ταυτότητα ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν είχε τέτοια προβλήματα. Ο ΠΑΟΚ έχει και φέτος πολλά από τα χαρακτηριστικά της περσινής φύση επιθετικής ομάδας που κέρδισε το πρωτάθλημα. Αλλά για ένα μεγάλο διάστημα της χρονιάς υπέφερε αγωνιστικά από το γεγονός ότι πολλές καλοκαιρινές μεταγραφές του δεν βγήκαν. Οι παίκτες που ήρθαν να παίξουν στις θέσεις του Μεϊτέ που έφυγε το περασμένο Μάιο και ξαναγύρισε ανέτοιμος, αλλά και του Κουλιεράκη που πουλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις. Το βάρος που έπεσε στο δίδυμο των στόπερ Μιχαηλίδη, Κεντζόρα ήταν μεγάλο καθώς οι Λόβερν και Κόλεϊ δεν βοήθησαν και ο Βιετέσκα αποκτήθηκε μόλις τον Ιανουάριο. Ακόμα πιο λίγες ήταν οι επιλογές του Λουτσέσκου στην γραμμή των χαφ: χρειάστηκε να παίξουν πολύ οι Καμαρά, Οζντόεφ και Σβαπ χωρίς κανείς τους να είναι αμυντικό χαφ. Ο ΠΑΟΚ ήταν και είναι πολύ ευάλωτος αμυντικά και αυτό έχει αντίκτυπο και στους επιθετικούς του Λουτσέσκου. Ο Κωνσταντέλιας έμοιαζε πολύ συχνά ακάλυπτος, ο Τάισον που έχει μεγαλώσει δεν μπόρεσε να κάνει τα καταπληκτικά πράγματα που έκανε πέρσι ειδικά στα πλέι οφ, ο Ντεσπότοφ δεν είχε συνέχεια, οι εκτός μηχανισμού σέντερ φορ Τσάλοφ και Τισουντάλι δεν έδωσαν όσα ο Ρουμάνος περίμενε και ο Ζιφκοβιτς τραυματίστηκε και έλλειψε αρκετά. Όχι τυχαίο ο ΠΑΟΚ έδειξε να βελτιώνεται όταν ο Λουτσέσκου θυμήθηκε και καθιέρωσε τον Σαμάτα που βοήθησε ώστε να ξαναδούμε τουλάχιστον τον περσινό μηχανισμό του στην επίθεση.
Θα υπάρχει ο Κωνσταντέλιας
Απόψε ο Ρουμάνος δεν θα κάνει το λάθος που έκανε στο πρώτο ματς όταν δεν ξεκίνησε τον Κωνσταντέλια αλλά το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι η έλλειψη σταθερότητας. Το προηγούμενο παιχνίδι του με την ΑΕΚ είναι ενδεικτικό. Την πρώτη ώρα του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ υποφέρει το πρέσινγκ των παικτών του Αλμέιδα στη μεσαία γραμμή καθώς και τις αλλαγές θέσης του Λαμέλα που έχει ένα ελεύθερο ρόλο. Στο τελευταίο μισάωρο, όταν μετά το γκολ του Κωνσταντέλια, η επίθεση τακτοποιείται καλύτερα, βρίσκει δύο γκολ σε είκοσι λεπτά και κερδίζει. Ωστόσο η ερώτηση ενόψει του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό παραμένει. Ποιον ΠΑΟΚ θα δούμε; Αυτόν που είδαμε την πρώτη ώρα στην Opap Aρένα και που είχε σημαντικές δυσκολίες κυρίως στο να δημιουργήσει ή τον ΠΑΟΚ που είδαμε στο δεύτερο μισό του δεύτερου ημιχρόνου που γύρισε ένα χαμένο ματς;
Η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή γιατί ο ΠΑΟΚ φέτος μας έχει δείξει αρετές και αδυναμίες πολλές φορές στο ίδιο παιγνίδι! Δεν χώρα πάντως αμφιβολία ότι κλειδί θα είναι η συμπεριφορά της αμυντικής γραμμής του Λουτσέσου αλλά και η ανθεκτικότητα του στο πρέσινγκ του Ολυμπιακού στη μεσαία γραμμή. Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια έχασε γιατί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί κυρίως σε αυτό.
Ένα περίπλοκο ντέρμπι
Αρκετά περίπλοκο είναι και το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. Και οι δύο ομάδες έρχονται από συνεχόμενες απογοητεύσεις στα ματς πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στο κύπελλο σταμάτησε ένα σερί τεσσάρων παιχνιδιών χωρίς νίκη, αλλά αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό αν η νίκη απέναντι στον αδιάφορο Ολυμπιακό αρκεί για να της δώσεις το απαραίτητο ηθικό που το ντέρμπι απαιτεί. Ο χωρίς νίκη τον τελευταίο μήνα Παναθηναϊκός χρειάζεται κι αυτός να αντιδράσει αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Κυρίως γιατί και τα δύο εφετινά του παιχνίδια κόντρα στην ΑΕΚ ήταν παιχνίδια στα οποία υπήρχε πολλή σκοπιμότητα και λιγότερη δημιουργία και χωρίς δημιουργία η αντίδραση δεν είναι απλή υπόθεση.
Διαφορετικοί προπονητές, ίδιος ο τρόπος
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε δυο ματς κόντρα στην ΑΕΚ με διαφορετικούς προπονητές, αλλά με τον ίδιο τρόπο. Και στην ΟPAP Aρένα, όταν προπονητής του ήταν ο Ντιέγκο Αλόνσο και ηττήθηκε με 2-0, αλλά και στο ΟΑΚΑ με τον Βιτόρια στον πάγκο όταν και κέρδισε 1-0 ο Παναθηναϊκός περίμενε την ΑΕΚ αναζητώντας αντεπιθέσεις.
Επειδή δύο διαφορετικοί προπονητές είναι δύσκολο να έχουν προετοιμάσει τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο, νομίζω πως αυτό έχει συμβεί κυρίως γιατί ο Παναθηναϊκός υποφέρει την μεσαία γραμμή της ΑΕΚ. Στο πρώτο ματς, τα γκολ πέτυχε ο Πιερό, αλλά το μυστικό ήταν ότι οι Σιμάνσκι – Πινέδα κέρδισαν κατά κράτος τους Αράο – Μαξίμοβιτς – Ουναϊ και ο Κάλενς εξαφάνισε το Ιωαννίδη. Στο δεύτερο, μολονότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε, οι Μαξίμοβιτς – Αράο δυσκολεύτηκαν με τους Γιόνσον – Πινέδα – Περέιρα και ο Βιτόρια έβγαλε γρήγορα τον Μπακασέτα για να βάλει τον Τσέριν.
Ο Βιτόρια διαβάζω ότι έτριξε τα δόντια στους παίκτες του στις προπονήσεις μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι κομμάτι εύκολο. Δύσκολο είναι να βρει την μεσαία γραμμή που θα κάνει παραγωγική κατοχή μπάλας. Στο Καραϊσκάκη αυτό ήταν που του έλειψε καθώς όλη η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού γινόταν χάρι στις προωθήσεις του Βαγιαννίδη και του Μπλαντένοβιτς που έψαχναν συπαίκτες να συνεργαστούν σχεδόν σε όλο το ματς. Απο την άλλη είναι η ΑΕΚ που μοιάζει αυτή τη στιγμή να έχει λιγότερες σταθερές: την ενδεκάδα του ΠΑΟ την ξέρουμε.
Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις τι θα κάνει ο Αλμέιδα καθώς ο προπονητής της ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι ψάχνει μία ενδεκάδα ad hoc – για την περίσταση. Κόντρα στον ΠΑΟΚ παρουσίασε μια AEK χωρίς εξτρέμ, με μια μεσαία γραμμή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Λαμέλα, την οποία ωστόσο άλλαξε εντελώς στη διάρκεια του παιχνιδιού και όταν ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε. Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό υπήρξε μια λογική ενδεκάδα της ΑΕΚ που δεν φοβήθηκε το παιχνίδι, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτή θα παίξει και κόντρα στον Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια θεωρώ απίθανο να μην ξεκινήσουν ο Λαμέλα, ο Πινέδα, ο Γιόνσον και ο Βίντα: οπότε θα δούμε μια άλλη ΑΕΚ. Αυτό μου μοιάζει το μόνο βέβαιο σε ένα ματς που δυσκολεύομαι να κάνω προγνωστικά γιατί δυσκολεύομαι να φανταστώ την συμπεριφορά των δύο ομάδων. Λογικά όποιος σκοράρει πρώτος θα κερδίσει, αλλά η λογική ο εφετινός Παναθηναϊκός και η εφετινή ΑΕΚ σπάνια συναντιούνται…
Πηγή: Gazzetta