Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τα γενέθλια είναι πάντα μια δυνατή αφορμή, ένα ερέθισμα που λειτουργεί ως έναυσμα για ενδοσκόπηση, ανασκόπηση, αξιολόγηση των όσων έχουν συμβεί στο προηγούμενο διάστημα. Στην υπόθεση της ΑΕΚ, τα γενέθλια μοιάζουν με ιστορική συγκυρία, διότι ένας σύλλογος δεν κλείνει κάθε μέρα τα 100 χρόνια ζωής. Και η ΑΕΚ, που πρόκειται να τα γιορτάσει το ερχόμενο Σάββατο στο νέο γήπεδό της και ως κάτοχος του νταμπλ της σεζόν 2022-’23, δεν θα μπορούσε να έχει οραματιστεί για τον εαυτό της καλύτερα γενέθλια από αυτά. Επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση το συστατικό στοιχείο του ανικανοποίητου, η ΑΕΚ θα ήθελε να έχει νικήσει το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής απέναντι στον ΠΑΟΚ ώστε να κάνει τα γενέθλιά της ως πρωτοπόρος στην Superleague 2024. Αν κανείς όμως κοιτάξει την μεγάλη την εικόνα και αναλογιστεί όσα έχει πετύχει η ΑΕΚ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν θα μπορούσε να της έχει ζητήσει περισσότερα. Κι όταν κανείς εστιάζει στο αγωνιστικό έργο, με σιγουριά θα απαντήσει ότι στον καιρό του Ματίας Αλμέιδα η ΑΕΚ έχει πετύχει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να έχει θέσει ως ρεαλιστικούς στόχους προς τον Αργεντινό προπονητή τον Μάιο του 2022, όταν υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του.

Αυτό το τελευταίο το εξέφρασε με ένα υπερθετικού βαθμού χαρακτηρισμό ο Ραζβάν Λουτσέσκου το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά από τη λήξη του ντέρμπι. “Η ΑΕΚ έχει σήμερα τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία της”, είπε ο Ρουμάνος προπονητής. Ένα μέρος της εξήγησης για αυτόν τον χαρακτηρισμό κρύβεται στα όσα είχαν προηγηθεί μεταξύ τους. Πριν από την έναρξη του ντέρμπι ο Αλμέιδα έψαξε τον Λουτσέσκου για να τον χαιρετίσει, αλλά ο Ρουμάνος ήταν στραμμένος αλλού. Κι όταν μετά από τη λήξη του ντέρμπι ο προπονητής του ΠΑΟΚ πήγε προς τον προπονητή της ΑΕΚ εκείνος του εξέφρασε το παράπονο για την συμπεριφορά που είχε προηγηθεί. Ο Λουτσέσκου ένιωσε τόσο άσχημα, που θέλησε να “επανορθώσει” και να δείξει με αυτό τον τρόπο, με αυτή τη δήλωση, το μέγεθος του σεβασμού που τρέφει προς τον Αργεντινό προπονητή.

Αυτή η “παρεξήγηση”, που έσβησε προτού καλά καλά δημιουργηθεί, λέει πολλά για την ψυχοσύνθεση του Ματίας Αλμέιδα. Όπως έχουμε αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ο Αργεντινός προπονητής είναι βαθιά συναισθηματικός. Και ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για στυγνό επαγγελματία αλλά για κάποιον που τρέφεται και παρακινείται από τα συναισθήματα, ανέπτυξε πολύ γρήγορα έναν έντονο συναισθηματικό δεσμό με την ΑΕΚ. Και αυτό είναι αμφίδρομο, όπως καλά διαπιστώνουν όσοι επισκέπτονται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και ακούν/βλέπουν τι συμβαίνει όταν ο εκφωνητής του γηπέδου εκφωνεί με πανηγυρικό τόνο το όνομα του προπονητή της ΑΕΚ.

Όπως έχει πει στους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη δουλειά του, αυτό το ρεύμα που τον διαπερνά την στιγμή που νιώθει όσα νιώθουν οι οπαδοί της ΑΕΚ και τα εκφράζουν κατά την εκφώνηση του ονόματός του είναι μια κύρια εξήγηση για την επιλογή του να δεσμευτεί με την ΑΕΚ με συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2028 και να μη σκέφτεται μέχρι σήμερα τίποτα άλλο για το μέλλον του εκτός από την ΑΕΚ. Ακριβώς γι’ αυτό, τα συναισθήματα είναι ικανά να τον βάλουν και προς την αντίθετη διαδρομή.

Αν κανείς γυρίσει 690 ημέρες πίσω και θυμηθεί ποια ΑΕΚ παρέλαβε ο Αλμέιδα – δηλαδή θυμηθεί την αγωνιστική στάθμη της τον Μάιο του 2022, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της αξίας του έργου που παρουσιάζει ένας προπονητής που κατέκτησε το νταμπλ, έβαλε την ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό όμιλο και την έχει σήμερα έναν βαθμό πίσω από την 1η θέση μετά από 4 αγωνιστικές των Play Off της δεύτερης σεζόν του στη Superleague. Όταν έχεις πετύχει όλα αυτά, στην θέση του Αλμέιδα δεν μπορείς να διανοηθείς ότι κάποιοι περιμένουν την κατάληξη της φετινής προσπάθειας για να κρίνουν αν είναι ή όχι ο καταλληλότερος για να καθοδηγεί την ΑΕΚ. Ο Αργεντινός την αναγνώριση την διακρίνει και την εισπράττει καθημερινά στον τρόπο της συμπεριφοράς της ίδιας του της ομάδας προς εκείνον, είτε πρόκειται για την διοίκηση είτε για τους ποδοσφαιριστές του. Αν δεν την διακρίνει όμως και στην συμπεριφορά της συντριπτικής πλειονότητας των φίλων της ΑΕΚ, ένας άνθρωπος που επηρεάζεται ακόμη και από τα λόγια των social media, όπως μας έχει κάνει σαφές μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να επηρεαστεί ψυχολογικά. Η ΑΕΚ ως κοινωνία, δηλαδή η κοινωνία των οπαδών της, πρέπει να συμπεριφερθεί με αυτή την επίγνωση στα τρία τελευταία ραντεβού με τον Αλμέιδα στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι την ολοκλήρωση των Play Off. Ο Αλμέιδα θα είναι στην ΑΕΚ όσο νιώθει ότι τον εκτιμούν και ότι δεν κρίνουν την ποιότητά του ως προπονητή με απόλυτο μέτρο τα τρόπαια.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This