Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις το μυαλό σου από την στυγνή δολοφονία ενός ανθρώπου στο λιμάνι του Πειραιά, ούτε να βρεις κέφι να κουβεντιάσεις για ποδόσφαιρο σε μια στιγμή που πλημμυρίζει η μισή χώρα. Προσπαθώ όμως να το κάνω, αφενός επειδή η δική μας δουλειά είναι να μιλάμε στους ανθρώπους για κάτι που, θεωρητικά, τους φτιάχνει την διάθεση – δηλαδή τα σπορ και αφετέρου για λόγους ψυχοθεραπείας, δηλαδή προκειμένου να ξεκολλήσω έστω για λίγο από την μαυρίλα.

Σήμερα θα μοιραστώ μια σκέψη που έκανα πριν από περίπου 20 ημέρες, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα για το Super Cup. Στο Καραϊσκάκη βρέθηκα σε διπλανές θέσεις με τον Ματέου Λαόθ, διότι το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι που είχε τα δικαιώματα του Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη είχε προσκαλέσει τον Ισπανό πρώην διεθνή διαιτητή για να σχολιάσει και να αναλύσει τις αποφάσεις της διαιτητικής ομάδας σε αυτό το παιχνίδι. Στη συζήτηση μαζί του κατάλαβα ότι ο 47χρονος διαιτητής έχει καλές αναμνήσεις, ή τουλάχιστον έτσι θέλει να λέει, από την εμπειρία της παρουσίας του στην Ελλάδα για κάποιο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Αυτή η κουβέντα ήταν το ερέθισμα για να σκεφτώ ότι αν το ήθελε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να μας πείσει ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση που της δημιουργεί η άρνηση της UEFA να επιτρέψει στους διαιτητές της Elite κατηγορίας να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να διευθύνουν τα ντέρμπι, θα μπορούσε να δουλέψει πάνω σε αυτή τη λύση: να αποταθεί σε όλους τους διεθνείς διαιτητές που αποσύρθηκαν αυτό το καλοκαίρι και να τους ζητήσει να διευθύνουν τα ελληνικά ντέρμπι της νέας σεζόν. Πώς έκανε με τον Φέλιξ Μπριχ, που σφύριξε στα play-offs του πρωταθλήματος και τον τελικό του κυπέλλου ενώ ήταν ένας διαιτητής που είχε αποσυρθεί; Αυτή ακριβώς η πρακτική θα μπορούσε σε μεγαλύτερη κλίμακα να δώσει μια λύση στο σημερινό πρόβλημα.

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά το ελληνικό ποδόσφαιρο καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δεν γίνεται να διεξαχθούν τα ντέρμπι με Έλληνες διαιτητές. Όλοι εμείς επίσης έχουμε καλά καταλάβει ότι η UEFA δεν θέλει να επέμβει για να λύσει το πρόβλημα. Δηλαδή αντί να έρθει εδώ και να επιβάλει στο ελληνικό πρωτάθλημα καθεστώς διεξαγωγής με το πρωτόκολλο των αγώνων του Champions League και του Europa League στο κομμάτι της ασφάλειας όλων των αξιωματούχων, δηλαδή ΚΑΙ των διαιτητών, η UEFA κάνει το κορόιδο. Μας λέει “εσείς δέρνετε διαιτητές και γι’ αυτό εμείς δεν σας στέλνουμε”, αντί να μας πει ότι θα αναλάβει την ευθύνη της και θα έρθει εδώ να ερευνήσει τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς διεξαγωγής των αγώνων.

Προφανώς η UEFA δεν αντιδρά για το μπούλινγκ των διαιτητών στα ελληνικά ματς όπως θα αντιδρούσε αν όλα αυτά συνέβαιναν στο Champions League. Προφανώς αδιαφορεί για την σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων διαιτητών, τη νοιάζει να προστατέψει τα δικά της προϊόντα – όχι το ποδόσφαιρο. Άρα με αυτό το δεδομένο, και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν τα ελληνικά ντέρμπι με Έλληνες διαιτητές, ποια άλλη αξιόπιστη λύση μπορεί να βρει η ΚΕΔ της ΕΠΟ;

Διαιτητές του επιπέδου και της εμπειρίας που έχουν ο Μπριχ και ο Λαόθ, που δεν έχουν ξεπεράσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν “παραιτηθεί” από την άσκηση, προφανώς μπορούν να παίξουν 5 ματς σε διάστημα 10 μηνών. Άρα αν η ΕΠΟ σχηματίσει μια ομάδα “φρεσκοπαλαίμαχων” διαιτητών που θα ήθελαν να βρεθούν εδώ για να σφυρίξουν τα ντέρμπι, θα μπορούσε να βρει τον τρόπο να συμβεί αυτό με την άδεια της UEFA, όπως άλλωστε συνέβη με τον Μπριχ.

Όλος αυτός ο συλλογισμός δείχνει ότι αν θέλει, η ΚΕΔ μπορεί να βρει μια αξιόπιστη λύση. Ή πιο σωστά ότι είχε τον χρόνο για να εργαστεί όλο το καλοκαίρι και να βρει μια αξιόπιστη λύση. Πλέον όλοι περιμένουμε να μάθουμε ποιοι θα σφυρίξουν τα δύο ντέρμπι της ερχόμενης αγωνιστικής. Για να καταλάβουμε τι δουλειά έκαναν αυτό το καλοκαίρι ο Στιβ Μπένετ και οι συνεργάτες του.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This