Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Είναι αυτό που λέμε ούτε κρύο, ούτε ζέστη κι’ ας είναι βέβαιο ότι η ΑΕΚ την ρεβάνς θα την παίξει σε συνθήκες παγετού στο Κίεβο. Ετσι κι’ αλλιώς οι πιθανότητες η κληρωτίδα να έφερνε στην ΑΕΚ μία (θεωρητικά πάντα) πολύ καλή κλήρωση ήταν από ελάχιστες ως λιγοστές, οπότε μάλλον είναι καλό νέο ότι στο δρόμο της δεν θα βρεθεί ομάδα που οι πιθανότητες πρόκρισης θα έμεναν στις διατυπώσεις και τις διαπιστώσεις “μπάλα είναι ποτέ δεν ξέρεις…”.
 
Με λίγα λόγια ευτυχώς δεν βρέθηκε στο δρόμο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αρσεναλ. Επίσης δεν βρέθηκε στο δρόμο της κάποια ομάδα που η ΑΕΚ θα ήταν και αουτσάιντερ και θα είχε ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης όπως τέτοια ήταν για παράδειγμα η Βιγιαρέαλ ή η Λάτσιο. Ακόμη και τις εξαιρετικές ομάδες την φετινή σεζόν, την Σπόρτινγκ Λισαβόνας ή την Λειψία η ΑΕΚ τις απέφυγε, οπότε η Ντινάμο Κιέβου δεν είναι αυτό που λέμε μία καλή κλήρωση, αλλά είναι σίγουρα μία ομάδα που επιτρέπει στην ΑΕΚ να στοχεύει σε νέα υπέρβαση. Είναι δύσκολο, αλλά γίνεται, είναι αουτσάιντερ η Ενωση, αλλά μπορεί.
 
Οπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η κλήρωση με μία ομάδα από την πρώην Σοβιετική Ενωση έχει την μεγάλη και σημαντική ιδιαιτερότητα, ότι θα αντιμετωπίσεις μία ομάδα που θα έχει δύο μήνες να παίξει επίσημο ματς. Κακό γιατί το scouting report, το οποίο ασφαλώς δεν θα μπορεί να είναι ακριβές, αλλά από την άλλη καλό, γιατί καμία ομάδα δεν βρήκε φουλ ρυθμό μέσα από τα φιλικά παιχνίδια.
 
Η Ντινάμο Κιέβου είναι μία ομάδα ανώτερου επιπέδου και μπάτζετ από την ΑΕΚ, με ορισμένους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν είναι καν η Ντινάμο Κιέβου του Γιαρμολένκο, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι παίζει με την φανέλα της Ντόρτμουντ. Εχει πολλούς διεθνείς Ουκρανούς ποδοσφαιριστές, έχει ορισμένους εξαιρετικούς λατίνους (κυρίως τον Μοράες), έχει ένα “δικό της παιδί” στον πάγκο της, αλλά όχι πολύ έμπειρο προπονητή και έχει ασφαλώς κέφι και διάθεση για διάκριση αν και πρώτος στόχος της είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η αμφισβήτηση της Σαχτάρ από την οποία βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω στο τέλος του (ας πούμε) πρώτου γύρου, αλλά με ένα ματς λιγότερο.
 
Αγωνιστικά είναι μάλιστα ένας αντίπαλος που βολεύει την ΑΕΚ, αφού αισθάνεται φαβορί και θα συμπεριφερθεί ως τέτοιο η ουκρανική ομάδα. Η ΑΕΚ μπορεί να κάνει και στο ΟΑΚΑ και το “Ολιμπίνσκι”, όπου θα γίνει φέτος ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ματς υπομονής και τέτοια ματς όπως είδαμε και με τη Μίλαν της πάνε της ΑΕΚ. Και όταν λέω δύο παιχνίδια υπομονής εννοώ ότι και 0-0 στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ καλό αποτέλεσμα είναι για την ΑΕΚ.
 
Κι’ αν θέλετε την άποψη μου αν η ΑΕΚ τα καταφέρει να προκριθεί, κάπως έτσι θα τα καταφέρει. Με 0-0 στην Αθήνα και 1-1 στο Κίεβο για παράδειγμα ή με 1-0 στην Αθήνα και 1-1 ή 0-0 στο Κίεβο. Αλλά ασφαλώς αυτή είναι η πρώτη αίσθηση με βάση τα όσα ξέρουμε τώρα. Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο δύο μήνες είναι σχεδόν μία αιωνιότητα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την κατάσταση της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, την ψυχολογία της επίσης σε εκείνο το χρονικό σημείο της σεζόν, αλλά και τις μεταγραφές που θα έχει κάνει τον Γενάρη, τόσο αυτή, όσο και η αντίπαλός της. Γενικά έχουμε χρόνο και δρόμο μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη.


 
Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τα υπόλοιπα ζευγάρια του Europa League, αλλά και για αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την διαφορά ότι η κληρωτίδα του Τσάμπιονς Λιγκ μας γέννησε ορισμένα πραγματικά πολύ σπουδαία ζευγάρια. Κυρίως αυτό της 14ης Φεβρουαρίου, αυτό το υπέροχο Ρεάλ – Παρί που ήρθε τόσο νωρίς, αλλά είναι τόσο σπουδαίο και μεγάλο που διόλου δεν με ενοχλεί.
 
Φαντάζομαι τους Παριζιάνους και κυρίως τους Αραβες ιδιοκτήτες, αλλά και τους Μαδριλένους τους ενοχλεί. Η Παρί είδε τον κόπο και την προσπάθειά της να βγει πρώτη στον όμιλο πάνω από την Μπάγερν να πηγαίνει στράφι, αφού της έκατσε η χειρότερη δυνατή κλήρωση με την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης, την ώρα που τι ειρωνεία αλήθεια, η Μπάγερν Μονάχου ως δεύτερη τραβούσε την Μπεσίκτας. 
 
Ενα από τα δύο μεγάλα φαβορί λοιπόν για την κατάκτηση του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα παίξει καν προημιτελικό, κάτι που αντιθέτως θα συμβεί, είναι σχεδόν βέβαιο, για την Μπάγερν και την Μάντσεστερ Σίτι η οποία κληρώθηκε με την Βασιλεία. Αλλο… βέβαιο δεν υπάρχει. Η Μπαρτσελόνα του Μέσι που δεν έχει βάλει ποτέ γκολ στην Τσέλσι θα αναμετρηθεί με τους Λονδρέζους για 7η φορά στα νοκ άουτ, σε ένα ζευγάρι που πάντα μας προσφέρει αξέχαστε βραδιές.
 
Ενω η φιλόδοξη Τότεναμ έπεσε πάνω στην Γιουβέντους σε ένα επίσης σπουδαίο ζευγάρωμα. Στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια ασφαλώς και υπάρχει φαβορί, αλλά κανείς δεν θα πέσει από τα σύνεφφα να πάει σπίτι της κάποια από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Ρόμα (ειδικά αυτή), επειδή θα αποκλειστεί από κάποια από τις Σεβίλλη, Πόρτο ή Σαχτάρ, αντίστοιχα. 
 
Δεν ξέρω τα πως και τα γιατί, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι έχουμε μπροστά μας την πιο λαμπερή, την πιο συναρπαστική φάση των 16 στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ και κυρίως ότι έρχονται πολύ μεγάλες βραδιές με κορυφαία αυτή της σύγκρουσης του Κριστιάνο με τον Νέιμαρ, στην οποία νομίζω δύσκολα θα βρούμε φαβορί…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This