Στο σημερινό μας άρθρο θα σταθούμε στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Αιγινιακού μετά την συγχώνευση των δύο ομάδων του Αιγινίου, Εθνικού και Διγενή, το 1972 που είχε ως συνέπεια την ενότητα και τις μεγάλες διακρίσεις άμεσα, πανελλαδικά και με διάρκεια στο χρόνο έως και σήμερα για το ποδόσφαιρο του Αιγινίου.
Θυμάμαι, αν και πολύ μικρός, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες στο Πρωτοδικείο Κατερίνης, ενώ όλοι γνώριζαν την συνένωση και τη νέα επωνυμία “Αιγινιακός”, εν τούτοις στις αθλητικές αρχές για λίγο καιρό δεν είχε γίνει η επίσημη αλλαγή του ονόματος και αναγράφονταν κύρια στα φύλλα αγώνων ως “Εθνικός Αιγινίου”.
Ο Αιγινιακός πάντα είχε πρωταγωνιστική παρουσία στα πρωταθλήματα που συμμετείχε και μάλιστα ορισμένες φορές οι αντίπαλοι του ήταν και από τη μακρινή Πέλλα όπως ο Άρης Παλαιφύτου, η Άψαλος, η Σκύδρα, η Κρύα Βρύση κ.α.
Ίσως να μη το γνωρίζουν πολλοί ότι υπήρξαν περίοδοι, στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 (αρχές), η τότε Ένωση της Κεντροδυτικής Μακεδονίας αποτελούνταν από τους Νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.
Τη συγκεκριμένη σεζόν 1973-74 το συγκρότημα του Αιγινίου μαζί με τον Απόλλωνα Λιτόχωρου ήταν οι μοναδικές ομάδες από το νομό μας που λάμβαναν μέρος στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΚΜ. Οι άλλες δέκα ήταν από την Ημαθία και τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Προπονητής στο νεοσύστατο Αιγινιακό ήταν για μια τριετία τουλάχιστον ο παλιός άσσος του Όλυμπου Κατερίνης και του Πιερικού, Γιάννης Μυστακίδης, ο άνθρωπος, που προσέφερε τα μέγιστα στο αιγινιώτικο ποδόσφαιρο.
Για πάρα πολλά χρόνια το έμψυχο δυναμικό απαρτίζονταν από παίκτες γηγενείς σε πολύ μεγάλο ποσοστό, με ελάχιστες προσθήκες ποδοσφαιριστών από τα γύρω χωριά, την Κατερίνη και την Θεσσαλονίκη, άπαντες ποιοτικοί και καταξιωμένοι, γιαυτό δεν άργησαν να έρθουν οι μεγάλες επιτυχίες.
Αναμφίβολα η ενοποίηση των δύο σωματείων αποδείχτηκε σπουδαία κίνηση και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα “ανοιχτά μυαλά” της δύσκολης εκείνης εποχής, όπου το τοπικιστικό στοιχείο ήταν έντονο για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα απέφερε.
Ο Αιγινιακός της περιόδου 1973-74, διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Ο διοικητικός ηγέτης Γιάννης Λευκόπουλος, ο προπονητής Γιάννης Μυστακίδης, Νίκος Θεόλογου, Σάκης Τσολακίδης, Βασίλης Χατζηγεωργίου, Βασίλης Μπιτζές, Γιάννης Αργυρόπουλος, Τάσος Μυλοβιανός, Αργύρης Μηνούδης, Χρήστος Τερζής και ο έφορος ποδοσφαίρου Μανόλης Αργυρόπουλος (Μπόμπεκ).
Καθήμενοι από αριστερά: Τάκης Κάλφας, Σωτήρης Χατζηγιοβανάκης, Χρήστος Τριανταφυλλίδης, Νέτσικας, Δημήτρης Αγγέλου, Σάββας Αχλατλής
Απόσπασμα από το Λεύκωμα ιστορίας του Απόλλωνα Λιτόχωρου (2008) της τελικής βαθμολογίας της αντίστοιχης σεζόν 1973-74, όπου διαφαίνονται και οι δύο συμμετέχοντες ομάδες από Πιερία και δέκα από Ημαθία