Της Κάτιας Πετροπούλου
Την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από 18 χρόνια έχει η ΑΕΚ!

Η «Βασίλισσα» προκρίθηκε στον τελικό του BCL, μετά την επικράτησή της επί της Μούρθια με 77-75. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Μονακό και θα επιδιώξει να βάλει ξανά το στέμμα της.
? THE QUEEN IS HERE ?#BasketballCL #FinalFour @AEKbcgr pic.twitter.com/6boY7KYRuO
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Οι περισσότεροι από 16.000 οπαδοί δεν σταμάτησαν λεπτό να στηρίζουν την ομάδα τους και ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα τους ευχαρίστησε με το τέλος του αγώνα.
Crazy Atmosphere in ??!#BasketballCL #FinalFour@AEKbcgr @UCAMMurcia pic.twitter.com/lC1AJSUrjA
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Δεν έλειψαν όμως και τα νεύρα, αφού λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαν να έρθουν στα χέρια, με τους ψυχραιμότερους να παρεμβαίνουν.
Almost a fight at the end of the game between AEK Athens and UCAM Murcia. Augusto Lima as mad as hell with the referee and then with one AEK player pic.twitter.com/ZgGvTOflPP
— Sportando (@Sportando) 4 Μαΐου 2018
Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση και προηγήθησε στο 5′ (11-7). Η Μούρθια, όμως, έτρεξε σερί 10-0 (11-17, 8′), έχοντας πρωταγωνιστές τους Χάνα-Μπενίτε. Το τάιμ άουτ του Ντράγκαν Σάκοτα αφύπνισε τους παίκτες του, που έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 18-17 (10′), αλλά παρουσίαζαν πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ. Οι «κιτρινόμαυροι» επέκτειναν το σερί τους (24-17, 12′), με τρίποντα των Πάντερ και την σημαντική βοήθεια του Σάκοτα, με τον Αμερικανό να πηγαίνει τη διαφορά στο +15 (37-22, 16′). Εκεί άρχισαν τα… σκούρα, αφού το επιμέρους σκορ ήταν 1-12 υπέρ των Ισπανών, οι οποίοι μείωσαν σε 38-34 (19′). Ο Γκριν με 2/2 βολές έστειλες τις ομάδες στα αποδυτήρια με το 40-34 (20′).
.@UCAMMurcia veteran @BradOleson24 for ?!
?https://t.co/tvGWbXJ559#BasketballCL #FinalFour pic.twitter.com/V7NmEZ0woy
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Η οικοδέσπονα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης κράτησε διαφορά στο 22′ (46-37), αλλά οι παίκτε του Ίμπον Ναβάρο έκαναν… αντεπίθεση. Με επιμέρους 9-15, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στην ισοφάριση (49-49, 26′) και στην συνέχεια πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά (52-51, 27′), για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο στο 55-54 (30′), με την Μούρθια να έχει 11 περισσότερα ριμπάουντ (37-26, 13-5 τα επιθετικά).
?♂️Ovie Wan Sokoli using the force to throw it down! #maythe4thbewithyou
?https://t.co/tvGWbXJ559 #BasketballCL #FinalFour @UCAMMurcia pic.twitter.com/yo2XUCzw7W
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Το τρίποντο του Πάντερ και το κάρφωμά του (63-56, 32′) ήταν ό,τι χρειαζόταν για να ζεσταθούν ξανά οι «κιτρινομαυροι» οπαδοί, ενώ λίγο αργότερα τους ξεσήκωσε ο Σάκοτα με τρίποντο και 2/2 βολές (70-61, 35′). Ο Μπενίτε ήταν ο μόνος κίνδυνος για την ΑΕΚ, αφού είχε σκοράρει και τους 14 πόντους για την Μούρθια στα 8 πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου (72-68).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η ΑΕΚ είχε καλύτερο ποσοστό στα σουτ, πέυχε 15 πόντους στον αιφνιδιασμό και 41 πόντους στη ρακέτα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η τριπλέτα Χάρις-Πάντερ-Σάκοτα έκαναν μεγάλη εμφάνιση. Ο πρώτος είχε 20 πόντους, ο δεύτερος 16 και ο τρίτος 15 και 4 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Μαυροειδής βοήθησε σημαντικά με 9 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ σημείωσε και κάρφωμα. Στον Ξανθόπουλο πιστώνεται το οργανωτικό κομμάτι στο οποίο έκανε εξαιρετική δουλειά και κατάφερε να περιορίσει τον Χάνα που έκανε ζημιά στην ΑΕΚ.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Κλουφ σε περίπου 10 λεπτά δεν βοήθησε την ομάδα του και βρέθηκε σε βραδιά που δεν μας έχει συνηθίσει.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα τρίποντα των Πάντερ και Σάκοτα στηντ τέταρτη περίοδο κράτησαν ζωντανή την ΑΕΚ στο ματς.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΑΕΚ τα χαμένα ριμπάουντ και η Μούρθια την ήττα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το γκολ-φάουλ του Χάρις που ξεσήκωσε το κοινό!, το κάρφωμα του Μαυροεϊδή και τα τρίποντα των Πάντερ-Σάκοτα στην τέταρτη περίοδο.
The full OAKA ? went nuts after the first basket (@313MannyHarris)!
?https://t.co/tvGWbXJ559#BasketballCL #FinalFour pic.twitter.com/yMcMHFChax
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Διαιτητές: Ντοζάι (Κροατία), Τσιούλιν (Ρουμανία), Σαχίν (Ιταλία)
Δεκάλεπτα: 18-17, 40-34, 55-54, 77-75
ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 7, Χάρις 20 (9/13 δίποντα), Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος, Χάντερ, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1.

Μούρθια (Ναβάρο): Χάνα 17 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8 (12 ριμπάουντ), Τούμπα 5, Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σόκο 12 (8 ριμπάουντ)
Τα ομαδικά στατιστικά της ΑΕΚ: 17/31 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 19/31 βολές, 32 ριμπάουντ (26 αμυντικά – 6 επιθετικά), 15 ασίστ, 9 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 14 λάθη.
Τα ομαδικά στατιστικά της Μούρθια: 19/43 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 19/25 βολές, 44 ριμπάουντ (29 αμυντικά – 15 επιθετικά), 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 15 λάθη.
? Too many emotions for this young @ASMonaco_Basket fan!#BasketballCL #FinalFour pic.twitter.com/TzfSzQFCHt
— Basketball Champions League (@BasketballCL) 4 Μαΐου 2018
Πηγή: Gazzetta















