Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Σε μια εποχή που η Εθνική Ομάδα ετοιμάζεται για την κορύφωση της προσπάθειας της να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2024, η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Γκουστάβο Πογέτ έρχεται να μπερδέψει τον παρατηρητή.

Δεν το λες και απολύτως φυσιολογικό το να ακούς τον ομοσπονδιακό προπονητή να χαρακτηρίζει τον εαυτό του διαθέσιμο για τον πάγκο της Ιρλανδίας ή οποιασδήποτε άλλης εθνικής ομάδας και να κάνει σαφές ότι βγαίνει στην αγορά επειδή δεν υπάρχει όρος που προβλέπει αυτόματη επέκταση του συμβολαίου του με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε περίπτωση πρόκρισης στην τελική φάση του Euro.

Προφανώς είναι επαγγελματίας και κοιτάζει το συμφέρον του. Θεωρητικά όμως αυτές τις διαδικασίες θα μπορούσε να τις κινεί χωρίς να βάλει μια δημόσια αγγελία. Σε μια στιγμή που θέλει τους ποδοσφαιριστές του αφοσιωμένους στην επίτευξη του στόχου και τους καλεί να αφήνουν εκτός Εθνικής τις συλλογικές σκέψεις ή αυτές των συμβολαίων τους και των επαγγελματικών συμφερόντων, ο προπονητής μιλά δημόσια για το δικό του συμβόλαιο και την επαγγελματική αβεβαιότητά του.

Δεν θυμάμαι την προηγούμενη φορά που εργαζόταν ένας προπονητής στην Εθνική Ομάδα δίχως να προβλέπεται στο συμβόλαιό του η αυτόματη επέκταση σε περίπτωση πρόκρισης στην τελική φάση μιας διοργάνωσης. Αυτός άλλωστε ήταν διαχρονικά ο τρόπος που έβρισκαν οι ομοσπονδίες για να κρατούν αφοσιωμένο και δεσμευμένο στην υλοποίηση του στόχου έναν προπονητή – δεν επρόκειτο για ελληνική πατέντα. Είναι ο τρόπος μιας ομοσπονδίας για να παρακινεί έναν προπονητή δίχως να δεσμεύεται μαζί του για συνέχιση της συνεργασίας στην περίπτωση της αποτυχημένης προσπάθειας για πρόκριση.

Άρα προφανώς πρέπει να αποδώσουμε ένα μέρος της ευθύνης για την σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση στην επιλογή που έχει κάνει η ομοσπονδία. Όταν δεν βάζεις αυτόν τον όρο στο συμβόλαιο, παίρνεις το ρίσκο να ζήσεις με έναν προπονητή που σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή θα δηλώσει δημόσια ότι ψάχνει για την επόμενη δουλειά του.

Ας σκεφτούμε για λίγο αυτό το πιθανό σενάριο: η Εθνική Ελλάδας να ετοιμάζεται τον Μάρτιο για τα μπαράζ που θα της δώσουν ή όχι το εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024 και οι ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν ότι ο προπονητής τους αποχαιρετά μετά τα μπαράζ επειδή έχει ήδη συμφωνήσει με τον επόμενο εργοδότη του. Είναι μια ισχυρή πιθανότητα αυτή, δεδομένου ότι ο Πογέτ δήλωσε ήδη ότι ψάχνει για δουλειά. Είναι μια πιθανότητα που δεν θα υπήρχε αν το συμβόλαιο προέβλεπε αυτόματη επέκταση στην περίπτωση πρόκρισης.

Μπορεί να εμπνεύσει ένας προπονητής που εκφράζεται στα αποδυτήρια για να χτίσει νοοτροπία νικητή ενόψει των μπαράζ και λέει “πολεμάμε μαζί” όταν οι ποδοσφαιριστές θα ξέρουν ότι ο προπονητής έχει άλλη ατζέντα;

Και πώς διορθώνεται τώρα όλο αυτό; Με μια πρόταση από την ΕΠΟ προς τον Πογέτ για την επέκταση του συμβολαίου η οποία θα του γίνει τώρα; Μα αν ήθελε, η ομοσπονδία θα του την είχε υποβάλει. Η επιλογή της να μην του την υποβάλει δείχνει, τουλάχιστον, ότι το σκέφτεται και ότι περιμένει τα ματς του Μαρτίου. Το γεγονός ότι η ομοσπονδία δεν προτείνει στον Πογέτ να συμπληρωθεί έστω και τώρα στο ισχύον συμβόλαιο ο όρος που προβλέπει την αυτόματη επέκταση σε περίπτωση πρόκρισης προφανώς δείχνει στον Ουρουγουανό ότι η ΕΠΟ δεν έχει ακόμη “ψηθεί” από τη δουλειά του.

Και εγώ, που παρακολουθώ επαγγελματικά την ζωή της Εθνικής στην διάρκεια των τελευταίων 24 ετών, αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το ιδανικό κλίμα για να μπει το γκρουπ των ποδοσφαιριστών στην τελική φάση της προετοιμασίας για τα μπαράζ του Μαρτίου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This