Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Η κρισιμότητα ενός ημιτελικού είναι πάντα δεδομένη και το δέλεαρ της πρόκρισης σε έναν τελικό είναι τεράστιο. Σε όλες τις διοργανώσεις, σε όλα τα σπορ (παρά την αντίθετη άποψη του Εργκίν Αταμάν στο μπάσκετ). Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα είχαν – και έχουν φυσικά – τεράστιο κίνητρο για να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό της 18ης Μαΐου, όμως αυτός ο αγώνας έχει… το κάτι παραπάνω. Και δεν αναφέρομαι στην κόντρα που ξέσπασε μετά τη «μανούρα» Τάισον-Μπακασέτα, αλλά στο τι προηγήθηκε στην κούρσα του πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί και οι δύο προέρχονται από ισάριθμα «σοκ» στη μάχη του τίτλου και κινδυνεύουν να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους μέσα σε λίγα 24ωρα. Οπότε ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός θα προκαλέσει τριγμούς, για όποιον τον υποστεί.

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός, επί ημερών Φατίχ Τερίμ, είχε αγγίξει το τέλειο, βάσει αποτελεσμάτων, μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μπορεί να μην ξεσήκωνε το κοινό με το ποδόσφαιρό του, όμως είχε πάρει το τρίποντο με όλους τους μικρομεσαίους, ενώ στα τρία ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό είχε ισάριθμα διαφορετικά αποτελέσματα. Νίκη, ήττα, ισοπαλία. Παράλληλα, μετρούσε δύο σερί προκρίσεις στο κύπελλο με Ολυμπιακό και Ατρόμητο, ενώ είχε φύγει με το διπλό από την Τούμπα στον πρώτο ημιτελικό.

Για τους λάτρεις των αριθμών, ο Παναθηναϊκός είχε αναγεννηθεί και στο τέλος της 23ης αγωνιστικής είχε την ευκαιρία να βρεθεί μόνος στην κορυφή του πρωταθλήματος, εφόσον ερχόταν κάποιο «δώρο» από την Τούμπα. Ωστόσο, ήρθε η τεράστια γκέλα απέναντι στη Λαμία και ταυτόχρονα η άτσαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Από εκεί που ο κόσμος είχε «φτιαχτεί» και η ψυχολογία ήταν στο ζενίθ, ξαφνικά κινδυνεύει να γυρίσει ο διακόπτης. Προς τα κάτω. Γιατί αν έρθει ένας αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ – και μάλιστα με ανατροπή του δικεφάλου στη Λεωφόρο – τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο κλίμα εσωστρέφειας στο «τριφύλλι». Η απώλεια ενός στόχου και η χαμένη ευκαιρία για κορυφή στον άλλον θα φέρει μεγάλη γκρίνια και πολλά «πυρά» προς Αλαφούζο και Τερίμ.

Από την άλλη, ο φιλοξενούμενος ΠΑΟΚ κινδυνεύει μέσα σε λίγες μέρες να γκρεμίσει ό,τι με κόπο έχτιζε το προηγούμενο διάστημα. Η «πυραυλοκίνητη» ομάδα του Λουτσέσκου, με τον τεράστιο επιθετικό πλουραλισμό, που προσέφερε νίκες με πολλά γκολ και θέαμα, βρίσκεται μέσα σε λίγες ημέρες με την πλάτη στον τοίχο. Κι αυτό γιατί σε τρία σερί ντέρμπι μέσα στο γήπεδό της δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία νίκη. Δύο ήττες και μία ισοπαλία (με την ισοφάριση να έρχεται στο 90’). Από εκεί που ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε την ευκαιρία να αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από την ΑΕΚ και να «τελειώσει» τον Ολυμπιακό, βρέθηκε να είναι πίσω από την «Ένωση» και να βάζει πάλι στο κόλπο τους «ερυθρόλευκους». Και από φαβορί στο ζευγάρι με τον Παναθηναϊκό, για πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου, κυνηγά την ανατροπή στη Λεωφόρο και νίκη με δύο γκολ διαφορά ώστε να περάσει στον τελικό.

Σε περίπτωση αποκλεισμού, ο ΠΑΟΚ δε θα βγει απλά εκτός στόχου στον έναν από τους τρεις που έχει, αλλά θα μπει ψυχολογικά ευάλωτος στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Γιατί εκεί θα βρει ξανά μπροστά του τις ομάδες που τα βρήκε «μπαστούνια» τώρα. Και ταυτόχρονα οι αντίπαλοί του θα μπουν με αίσθηση ανωτερότητας στο γήπεδο απέναντι του. Γιατί, όπως τώρα αντιμετώπισε κατά σειρά, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, έτσι θα γίνει και στα πλέι-οφ. Και το τωρινό δείγμα γραφής του μόνο ικανοποιητικό δεν ήταν. Κι αν τα σκορ με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ήταν διαχειρίσιμα, το 1-4 από τον Ολυμπιακό δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα.

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, θα είναι πολύ δύσκολη για όποιον από τους δύο αποκλειστεί. Βέβαια, αν κάποιος από τους δύο καταφέρει και το «γυρίσει» και στο τέλος κατακτήσει το πρωτάθλημα (ο ΠΑΟΚ έχει ζωντανό και το όνειρο της Ευρώπης), τότε ένας τωρινός αποκλεισμός στα ημιτελικά του κυπέλλου θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση το Μάιο. Ωστόσο, στα δικά μου μάτια και έχοντας εικόνα και των τεσσάρων διεκδικητών, δε βλέπω πως η ΑΕΚ μπορεί να πέσει από την κορυφή τώρα που ανέβηκε για πρώτη φορά σε αυτή…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This