Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Βόπη

Ο Νέλσον Πικέ γίνεται 70 ετών και εμείς ψάχνουμε γιατί, ενώ ήταν επιτυχημένος, δεν έγινε αγαπητός στον κόσμο της Formula 1.

Όσο έμεινε στον κόσμο των Grand Prix έλεγαν πως ήταν εριστικός και απόμακρος ενώ η αγάπη του για τα χρήματα ήταν αυτή που όριζε τις κινήσεις του.

Κατέκτησε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών (1981-1983-1987)

Ανέβηκε 60 φορές στο podium. Από αυτές οι 23 ήταν στην πρώτη θέση.

Γεννήθηκε το 1952 στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Ο πατέρας του ήταν ο πολιτικός Εστάτσιο Σαούτο Μαγιόρ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός υγείας (1961-1964).

Από το 1998 είναι παντρεμένος με την Βιβιάν σε Σόουζα Λιάο (τρίτος γάμος) και έχει αποκτήσει επτά παιδιά.

Ήταν ο πιο μικρός από τρία αδέλφια και άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες kart σε ηλικία 14 ετών. Ο πατέρας του ούτε που ήθελε να ακούσει για αγώνες (ήθελε να γίνει παίχτης του τένις). Έτσι αναγκάστηκε να συμμετάσχει στους αγώνες με το όνομα της μητέρας του, που ήταν Πικέ.

Στην Ευρώπη ήρθε το 1977 (24 ετών) για να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα Formula 3. Ζούσε σε ένα μικρό φορτηγό με το οποίο μετέφεραν το αγωνιστικό αυτοκίνητο από πίστα σε πίστα.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στη Formula 1 με την ομάδα της Ensign. Πρώτη του συμμετοχή το Grand Prix της Γερμανίας. Δούλευε πολύ πριν από κάθε αγώνα, κάνοντας πολλά χιλιόμετρα δοκιμών.

Ο Μπέρνι Έκλεστόουν τον πήρε στην Brabham και το 1979, μετά την αποχώρηση του Τζον Γουότσον έκλεισε το πρώτο του συμβόλαιό με 50.000 δολάρια συν το 30% των κερδών του από τα χρήματα τερματισμού.

Η πρώτη του νίκη ήρθε το 1980 στον αγώνα του Long Beach στις Η.Π.Α με την BT49 που σχεδίασε ο Γκόρντον Μάρεϊ

Το 1987 ένα κατεστραμμένο ελαστικό ήταν η αιτία για μία έξοδο στις μπαριέρες της στροφής Tamburello. Χτύπησε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάσει το 80% του βάθους πεδίου στην όρασή του.

Δεν το ανέφερε σε κανένα, γιατί δεν θα του επέτρεπαν τη συμμετοχή στους αγώνες . Παρά το πρόβλημα κέρδισε ένα ακόμη τίτλο, τον τρίτο και τελευταίο του, όταν η όρασή του επανήλθε.

Οι «κόντρες» που είχε με τους άλλους οδηγούς έμειναν στην ιστορία. Πρώτη αυτή με τον Νίκι Λάουντα (όταν ήταν στη Brabham). Ο Αυστριακός ανακάλυψε πως ο Βραζιλίανος είχε ζητήσει την αφαίρεση του γραναζιού της πρώτης σχέσης από το κιβώτιο ταχυτήτων και του πυροσβεστήρα ώστε το αυτοκίνητο να ελαφρύνει κατά 15 κιλά για τον γύρο κατάταξης. Μετά από αυτό απολύθηκε ο… μηχανικός.

Ο Ρικάρντο Πατρέζε, ήταν ο επόμενος του στόχος τον οποίο φώναζε γκρινιάρη και αργό οδηγό.

Όμως οι μεγάλοι καυγάδες έγιναν με τους Νάιτζελ Μάνσελ και Άιρτον Σένα. Η αντιπαλότητα του με τον Βρετανό ξεκίνησε όταν θεώρησε πως έγινε νούμερο ένα στην ομάδα παραγκωνίζοντας τον.

Σε συνέντευξή του στο Playboy είχε αποκαλέσει τον Μάνσελ βλάκα και την γυναίκα του πολύ άσχημη και γι’αυτό τον λόγο εξηγούσε την επιθετικότητά του στην πίστα.

Με τον Άιρτον Σέννα τα πράγματα ήταν χειρότερα. Σε συνέντευξή του στην Jornal do Brazil είχε δηλώσει: «Απλά ρωτήστε τον γιατί δεν του αρέσουν οι γυναίκες». Φυσικά αυτό έγινε πρωτοσέλιδο Ακολούθησαν μηνύσεις. Η «κόντρα» συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του Σένα. Σε συνέντευξη του ξανά στο Playboy τον ρώτησαν ποιος τελικά ήταν καλύτερος και απάντησε: «Εγώ τουλάχιστον είμαι ζωντανός».

Εμείς πάντως αφήνουμε πίσω τις ηχηρές δηλώσεις του και κρατάμε την περιγραφή του για το Grand Prix του Μονακό: «Είναι σαν… να κάνεις ποδήλατο στο σαλόνι σου».

Πηγή: Nova Sports